Veliki i otvoreni podaci donijet će 206 milijardi Eura u EU

Veliki i otvoreni podaci donijet će 206 milijardi Eura u EU
Fotolia

U izvješću o utjecaju korištenja velikih i otvorenih podataka (big and open data) u 28 članica Europske unije pokazano je kako će proces preobrazbe prema  rješenjima koja barataju velikom količinom podataka donijeti dodatnih 206 milijardi eura u blagajnu EU to jest dodatnih 1.9 posto porasta europskog BDP-a do 2020. godine.

Najveći porast bit će u Sjevernoj Europi 2.2 posto, zatim u novim članicama, među koje spada i Hrvatska, 1.9 posto, dok će u državama južne Europe narasti za samo 1.6 posto. Gledajući ekonomske sektore, najviše koristi imat će trgovina (47 milijardi €), proizvodnja (45 milijardi €), javni prijevoz (27 milijardi €) i zdravstvo (10 milijardi €).

Hrvatska se, prema postotku individualnog rasta, nalazi na sedamnaestom mjestu od 28 članica, između Slovenije i Malte i peta je država među novim članicama s postotkom porasta tek nešto manjim od prosjeka novih članica Europske unije.

Analizu 'Veliki i otvoreni podaci u Europi: pokretač rasta ili promašena prilika?' koju je sponzorirao Microsoft, a naručio demosEUROPA, sproveo je Institut za ekonomske studije iz Varšave koristeći makroekonomsku studiju pristupa od dna prema gore (bottom-up) kako bi odredio ekonomski potencijal velikih i slobodnih podataka. Korišteni model BOUDICA (Big and Open Data Universal Impact Assessment) sadrži detaljne podatke o europskom gospodarstvu kako bi procijenio dodane vrijednosti za poduzeća u dvadeset i jednom gospodarskom sektoru u svakoj državi članici EU-a.

Učinkovitiji i transparentniji javni sektor, što je jedan od potencijala velikih i slobodnih podataka, posebno je istaknut u ovom izvješću. Od aplikacija koji omogućavaju građanima jednostavnije planiranje korištenja javnog prijevoza do informacija koji će pružiti stanovnicima bolji uvid mjere za bolje korištenje energije u domovima,  izvješće naglašava potencijal za jačanje javne kontrole i osnaživanje javnih rasprava o vladinim uslugama i potezima. Mala i srednja poduzeća kao i privatni poduzetnici također mogu uvelike prosperirati od boljeg pristupa financiranju i tržištu te poboljšati učinkovitost poslovnih procesa koristeći velike i otvorene podatke.

Da bi se osigurala konkurentnost europskog iskorištavanjem velikih i otvorenih podatka, smanjilo inovacijsko zaostajanje i osigurala financijska sredstava za inovativna podatkovna rješenja, izvješće potiče političare da zajedno rade na razini EU-a na inicijativama, kao što je jačanje jedinstvenog digitalnog tržišta kroz usklađivanje propisa i standarada.

Govoreći na predstavljanju izvješća u Europskom parlamentu, predsjednik Instituta za ekonomske studije iz Varšave i ko-autor izvješća, Maciej Bukowski, je rekao: "Europa može uživati u ​​ogromnim koristima povećanja inovacija i ekonomskog rasta prihvaćanjem velikih i otvorenih podataka. Na razini cijele EU, stvarajući jedno zajedničko digitalno tržište, smanjit će ulazne barijere za industriju velikih podataka, omogućavajući lakše stvaranje univerzalnih, pan-EU ICT rješenja s nižim troškovima za potrošače i za javni sektor. Izazov je uključiti velike i otvorene podatke u širi plan reformi za Europu - onog koji odražava post-kriznu ekonomsku stvarnost i potiče nove snage za gospodarski rast u budućnosti.

"Veliki i otvoreni podatci će otključati novi rast, nova radna mjesta i nove prilike za sve Europljane rezanjem troškova, stvaranjem ekonomije velikih razmjera i jednostavnijem pristupu tehnološkim inovacijama. Već sada vidimo ​​potencijal širom Europe, u gradovima kao što su Manchester, na primjer, gdje 'Transport za bolji Manchester' koristi Windows Azure za pohranu potpuno otvorenih podataka u realnom vremenu što pomaže putnicima lakše planiranje transporta po gradu. Korištenje velikih i otvorenih podataka je još jedna faza trajne informatičke revolucije - ona koja može pomoći Europi zadržavanje konkurentnosti i inovativnosti ", dodao je Jan Muehlfeit, predsjednik Microsoft Europe.