Velike promjene u zdravstvu - reorganizacija, protresanje i pretresanje

Velike promjene u zdravstvu - reorganizacija, protresanje i pretresanje
Dražen Tomić

Sanacija bolnica, restrukturiranje, reorganizacija i sve ostale riječi hrvatskog jezika koje mogu biti sinonimi ili pak na sličan način opisuju  procese koji se mogu primijeniti na hrvatski zdravstveni sustav govore o onome što nas čeka jer sustav je u priličnom kolapsu na svim stranama i rupičast je poput jako dobro švicarskog sira.

Krpati rupe nije lako, a kako to učiniti, što nam predstoji pokušali smo saznati od pomoćnice ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) za informatičke tehnologije Tatjane Prenđa Trupec. Ispričala nam je koje su to ključne zdravstvene reforme, koje nas to nove e-usluge očekuju u zdravstvu, kako će se smanjivati broj bolnica i drugih zdravstvenih ustanova, bolje rasporediti kapaciteti koji su napeti do pucanja, uvesti reda i vrednovati znanje, rad i zalaganje.

Pritom, zdravstveni sustav morat će omogućiti svima sa iskustvom, a koji to žele, dodatno školovanje i obrazovanje, a ne kako je to sada slučaj kada se dodatno obrazovanje ne potiče, već sputava. Zamjenica ravnatelja pojasnila je kako će kontrolirati izdavanje lijekova u bolnicama uz barkodiranje pacijenata, jednostavnije vođenje evidencije izdanih lijekova i mnogo toga drugog.

Svakako poslušajte o promjenama koje donosi još jedna nova velika reforma zdrastva!