Velika Britanija razmatra mogućnost uvođenja digitalne valute

Velika Britanija razmatra mogućnost uvođenja digitalne valute
DepositPhotos

Velika Britanija razmatra mogućnost uvođenja digitalne valute, motivirana činjenicom da to planiraju i druge razvijene zemlje. Iza nje bi stajala Bank of England, uz pomoć Riznice Njezinog Veličanstva (HM Treasury).

Cilj je omogućiti virtualni novac, koji bi se koristio u privatnom i javnom sektoru. Zaposlilo bi se ciljano osobe koje bi potom pomagale u implementaciji te valute, a da se raširi i popularizira, pomagale bi banke, fintech kompanije, poslužitelji infrastrukture za plaćanje i tehnološke kompanije.

Nikakvih detalja o samoj valuti još nema, što ne čudi jer Velik Britanija tek razmatra mogućnost, istražuje situaciju i potom se želi postaviti prema rezultatima saznanja koja prikupi "na tržištu".

Iako se donedavno smatralo da bi virtualni novac samo zamijenio postojeći te da nema bitne razlike barata li se online putem njime ili digitalnim tokenima, stručnjaci vjeruju da se uz digitalne ipak mogu ubrzati transakcije. Bilo da se radi o domaćem tržištu, bilo o inozemnom. Samo, postoji problem...

Stručnjaci navode i da bi se uz pojavu službene digitalne valute na razini države potkopao status banaka, uključujući onu središnju koja pomaže u očuvanju financijske stabilnosti. Bila bi to iznimna promjena na koju u Velikoj Britaniji, a i drugdje vjerojatno još nismo spremni. Iako, očito se ide prema takvoj realnost.

Trenutno svoje valute imaju Japan i Švicarska, ali još uvijek traje eksperimentalna ili testna faza. S druge strane, Kina se energično protivi takvoj mogućnosti, no i tamo se razmatraju mogućnosti koje bi na najbolji način zadovoljile tamošnje potrebe ili politiku, kako se uzme.

Upitno je i što će tako nešto učiniti za bitcoin, hoće li izgubiti ili dobiti na vrijednosti, hoće li imati jednaki smisao. Mnogo pitanja, ali odgovori će kroz naredne godine pristizati.