ZRAČNI PROMET

Većina zrakoplovnih nesreća događa se tijekom slijetanja

Većina zrakoplovnih nesreća događa se tijekom slijetanja
Fotolia

Većina nesreća u civilnom zrakoplovstvu događa se tijekom slijetanja. Podaci krovne zrakoplovne organizacije IATA pokazuju da se 53% svih zrakoplovnih nesreća koje su se dogodile između 2005. i 2023. dogodilo tijekom procesa slijetanja.

Slijetanje je složen proces tijekom kojeg piloti moraju posebno pažljivo pratiti instrumente, radio promet i utjecaje okoline. Nesreće tijekom polijetanja su na drugom mjestu, iako čine samo 8,5 posto nesreća. Nakon toga slijede nesreće tijekom prilaza za slijetanje, tijekom početnog penjanja ili tijekom krstarećeg leta. Podaci se odnose na letove članica IATA-e, koje zajedno čine oko 94 posto svih međunarodnih letova.

Sve u svemu, zrakoplovstvo je posljednjih desetljeća postalo sve sigurnije. U 2022. godini, primjerice, dogodile su se samo 43 nesreće od 27,7 milijuna letova, u kojima je poginulo 158 ljudi. Većina zrakoplovnih nesreća događa se u Africi, Južnoj Americi i na Bliskom istoku. Nakon Sjeverne Azije i Sjeverne Amerike, Europa je jedna od najsigurnijih regija s najmanje nesreća.