Većina zaposlenih na daljinu preferira hibridni model rada

Većina zaposlenih na daljinu preferira hibridni model rada
DepositPhotos

Istraživanje koje je proveo američki FlexJobs pokazuje da 65 posto zaposlenih na daljinu preferira “hibridni model“ rada, što znači da bi u budućnosti željeli dio radnog tjedna provesti u domovima, a dio na radnim mjestima. Ujedno, 62 posto ispitanih tvrdi da bi dalo otkaz ukoliko im se nametne konstantni rad s radnog mjesta!

Također, ono što je problem, trećina bi željela većinu ili svo vrijeme provesti na radnim mjestima, a trećina bi voljela stalno raditi na daljinu. Iako se još uvijek ne zna hoće li svima želje biti adekvatno uslišane, 72 posto ispitanih vjeruje da će dok god traje pandemija koronavirusa njihovi poslodavci uvesti nešto opušteniji pristup po pitanju dolazaka na posao i rada na daljinu.

Kako se čini po rezultatima istraživanja, rad na daljinu češći je izbor kod mlađe generacije koja zagovara fleksibilnost, određenu slobodu i pomicanje granica koje su stvorene u situaciji kad se podrazumijeva fizičko prisustvo. Smatraju da se radom na daljinu štedi vrijeme putovanja na posao, a samim time i novac koji bi se pritom trošio. I ne samo to, pomaže onima koji žive predaleko da rade ono što možda fizički nikako ne bi mogli baš zbog činjenice da žive predaleko.

Kad se pogledaju preferencije u ovom istraživanju, jasno je da podsjeća na većinu onih provedenih kroz posljednjih otprilike devet mjeseci. Primjerice, Citrix je u studenome prošle godine objavio jedno koje navodi da bi 75 posto Britanaca pristalo i na 20 posto nižu plaću ako bi mogli konstantno raditi na daljinu. U prosjeku, ispitanici bi pristali na 14 posto nižu plaću ako bi mogli raditi otkud god žele.

No, na kraju priče nikako ne bi smjeli biti zakinuti oni koji žele na radna mjesta, kad situacija to dozvoli. Jer, dok netko bolje funkcionira u komforu svog doma, drugi bolje funkcionira kad je na radnom mjestu, uz kolege i sve potrebne uvjete da bi posao bio obavljen na adekvatan način. Dojam je da se u ovih gotovo godinu dana već polako mogla okvirno napraviti strategija za vrijeme nakon pandemije.