Većina mobilnih korisnika ne skine niti jednu aplikaciju na svoj pametni telefon

Većina mobilnih korisnika ne skine niti jednu aplikaciju na svoj pametni telefon
Fotolia

Aplikacije su „ulazna vrata“ svega što u današnje vrijeme vrijedi, a nalazi se na internetu. Zato ih je sve više i više iz dana u dan, jednostavno svi žele uskočiti na taj "vlak" koji velikom brzinomj putuje prema naprijed.

Samo, ima jedan "mali" problem. Korisnici ne prate svojim preuzimanjima sve te silne aplikacije koje se pojavljuju već su i dalje na istoj razini kao i prije. Ma čak i niže jer 65 posto korisnika uopće ne preuzme niti jednu aplikaciju!

Pregledaju ih, čitaju o njima, ali ne odlučuju se preuzeti ih. Ostalih 35 posto izabere jednu ili dvije mjesečno i zadovolji se time. Daleko je to premalo za ono što tvorci aplikacija žele. No tako je to, ako je nešto popularno ne znači da će korisnici nesmiljeno srljati i uzeti sve što im se ponudi.

Tako su i tvorci video igara mislili početkom osamdesetih da će ljubitelji igara kupiti sve što im se stavi pod nos, ali dogodilo se suprotno, zbog ogromne količine igara, a sve lošije kvalitete, ljubitelji igara su "stali na kočnicu" i dogodio se ogroman pad u industriji videoigara. I taj pad ih je naučio kako se postavljati u budućnosti, na zadovoljstvo svih.

Tvorci aplikacija imaju slične probleme jer korisnici ih ne prihvaćaju, ne žele apsolutno sve već samo ono što vrijedi. Zato svega jedan posto onih u biznisu s aplikacijama ostvaruje profit, a ostali "životare". Stoga, u budućnosti ćemo sigurno gledati nastavak rasta ponude, ali potražnja neće odstupati, kao što je vidljivo već sad.

Kako će se postaviti oni koji nude, to je još nepoznanica jer nikako da se odmaknu od koncepta "što više to bolje", iako očito on ne funkcionira. Možda je vrijeme da ulažu vrijeme u nešto drugo ili se posvete nečem originalnom dužem periodu vremena pa ako vrijede bit će sigurno prepoznati od strane većeg broja ljudi i sve će postati isplativije. Ovako, dok se prosječno skida po korisniku manje od jedne aplikacije na mjesec, profit je nedostižan cilj.