Većina građana podržava zabranu rada trgovina nedjeljom

Većina građana podržava zabranu rada trgovina nedjeljom

Foto: DepositPhotos

Da je odluka kojim slučajem u njihovim rukama, velika većina građana Hrvatske, njih 84%, ukinula bi ili ograničila rad trgovina nedjeljom, otkriva anketa koju je proveo portal MojPosao i u kojoj je sudjelovalo više od tri tisuće ispitanika.

Podsjetimo, temu uređenja rada nedjeljom nedavno je aktualizirala hrvatska Vlada, najavom izmjena postojećeg Zakona o radu i to po uzoru na austrijski model, prema kojem bi rad trgovina nedjeljom bio ograničen na nekoliko nedjelja u godini. Prije no što konačni prijedlog zakonskih izmjena bude predstavljen široj javnosti, istražili smo mišljenje naših sugrađana o navedenoj temi.

Kao što smo u uvodnom dijelu istaknuli, velika većina anketiranih (84%) podržava ideju o ograničavanju rada nedjeljom, neovisno o tome traže li od njih poslodavci dolazak na posao i na taj, posljednji dan u tjednu.

Svoj stav pojašnjavaju riječima kako je „nedjelja dan za odmor i obitelj“ i postavljaju pitanje „zašto neradnu nedjelju omogućiti samo trgovcima? Istu stvar zaslužuju i ugostitelji i hotelijeri“.

S mogućim ograničavanjem rada na određeni broj nedjelja u godini, dok bi ostatak vremena na snazi bila zabrana rada, ne slaže se 15% Hrvata.

Smatraju kako su „zabrane loša stvar i njima se ništa ne rješava“ i dodaju da se „država ne bi trebala miješati u privatni sektor“, naročito u trenutku kada „u Hrvatskoj postoje važniji i krupniji problemi“ kojima bi se Vlada trebala baviti.

Odluku o radu sedmog dana u tjednu prepustili bi samim trgovcima, ipak je riječ o njihovom poslovanju, ali istovremeno napominju kako bi rad nedjeljom trebao biti bolje i poštenije plaćen nego što je to sada slučaj.

Svega 1% anketiranih o ovoj temi nema jasno definiran stav i nisu načisto treba li ograničavati rad nedjeljom. Međutim, usprkos svojoj neopredijeljenosti, nude konkretne prijedloge kako riješiti ovo pitanje, poput rada na pola radnog vremena, značajnog povećanja satnice radnika ili pak „zabrane rada ponedjeljkom“.

Još iz kategorije

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

Kina: SAD je licemjeran, a špijunira svoje najbliže saveznike

24.02.2020. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump javio je veleposlaniku u Njemačkoj Richardu Grenellu da prenese svakoj naciji kako suradnja s proizvođačima u koje Sjedinjene Američke Države nemaju povjerenja dovodi u pitanje dijeljenje informacija na najvišim razinama.

Inflacija u siječnju dva posto

Inflacija u siječnju dva posto

23.02.2020. komentiraj

U siječnju je ostvaren godišnji rast potrošačkih cijena od 2,0 posto, viši nego u prethodnome mjesecu (1,4 posto) te ujedno i najviši od kolovoza 2018. godine. Pritom su od pet osnovnih grupa proizvoda (prerađeni prehrambeni proizvodi, neprerađeni prehrambeni proizvodi, energija, usluge te industrijski proizvodi bez hrane i energije) porasle cijene sviju osim cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije.

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

23.02.2020. komentiraj

U austrijskoj je prijestolnici od 2005. godine do danas iskorišteno 15,5 milijuna čaša za višekratnu upotrebu. Kad bi se sve te čaše posložile jedna u drugu, prekrile bi udaljenost od 77,5 kilometara. Njihovom je upotrebom dosad ušteđeno ukupno 134 tone otpada i 1.210 tona ugljičnog dioksida, što odgovara zapremini od 45 kamiona za odvoz otpada i 203 balona na vrući zrak. Pod geslom „I'll be back!“ svaka se čaša može upotrijebiti i do 150 puta!