Važnost informatičkih i digitalnih vještina

Važnost informatičkih i digitalnih vještina

Foto: Fotolia (ilustracija)

Nacionalni ICT tjedan usmjeren je prvenstveno na podizanje svijesti o nužnosti stjecanja, vladanja i kontinuiranog unapređenja informatičkih i digitalnih vještina, a koje su danas nužan preduvjet za izgradnju inovativnog gospodarstva. Nacionalni ICT tjedan (eSKills Week) je inicijativa je koja  se organizira drugu godinu za redom, a koja će se trajati od 8. do 12. travnja 2013. godine.

Cilj je ove inicijative, kroz razne aktivnosti, događaje, tribine i javne nastupe; koji će se dešavati tijekom spomenutog tjedna, obilježiti važnost ulaganja u razvoj informatičkih vještina i kontinuirano rastuću potražnju za radnom snagom koja posjeduje informatičke vještine te promovirati ICT industriju. Glavni partneri projekta ove su godine su FER, Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), Moj Posao, Tehničko Veleučilište Zagreb te Visoka škola za primijenjeno računarstvo „Algebra“. Tjedan se odvija pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Bez računalne pismenosti danas je nezamislivo govoriti o izgradnji konkurentnog ili inovativnog gospodarstva, a u sklopu tjedna također se  promovira cjelokupna ICT industrija te ICT karijere i zanimanja.

Svrha kampanje je informirati učenike, studente, mlade stručnjake, poduzetnike, poslodavce te kreatore politika o nizu mogućnosti koje informatička pismenost i ICT zanimanja nude te podići svijest javnosti o važnosti kontinuiranog ulaganja u obrazovanje, osposobljavanje radne snage te prednosti podizanja i razvoja informatičkih vještina.

Kampanja naglašava rastuću potrebu za kvalificiranim ICT korisnicima i stručnjacima, kao i niz mogućnosti koje ICT povezana zanimanja nude, a bez kojih se danas ne mogu graditi buduća konkurentna gospodarstva.

 

 

Još iz kategorije

Nova prilika za ulazak u ZICER

Nova prilika za ulazak u ZICER

08.07.2020. komentiraj

Zagrebački inovacijski centar - ZICER u program Inkubacije prima ograničeni broj perspektivnih tehnoloških startupova. „Razvijaš li inovativan proizvod, a ne znaš gdje pronaći pozitivnu startup vibru, izvrsne edukacije, mentore, vrhunski opremljene labose i kreativan kutak iz kojeg ćeš raditi, nastavi čitati. Prije nego li se ljetne vrućine rasplamsaju, ti potakni svoj poduzetnički žar“, poručuju iz Zicera.

Prilika da e-učenje brže postane stvarnost i svima se ponudi kvalitetno obrazovanje

Prilika da e-učenje brže postane stvarnost i svima se ponudi kvalitetno obrazovanje

07.07.2020. komentiraj

Huawei je odlučio dodatno pojačati vlastitu globalnu inicijativu TECH4ALL čiji je plan koristeći sve prednosti e-učenja podići kvalitetu obrazovanja diljem svijeta kao i učiniti kvalitetno obrazovanje dostupno svima. O velikom potencijalu e-učenja na povećanje razine obrazovanja diljem svijeta, kao i potencijalu koje to otvara, razgovarali su na webinaru zamjenik predsjednika Huaweija, Ken Hu, čelnici i stručnjaci iz UNESCO-a, globalne udruge telekom operatera - GSMA, sveučilišta i obrazovnih institucija diljem svijeta, Ministarstva obrazovanja Senegala, kao i predstavnici privatnog sektora.

Bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta

Bespovratna sredstva iz područja Inovacija zelene industrije i Plavog rasta

07.07.2020. komentiraj

Innovation Norway je u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom održao online predstavljanje Programa “Business Development and Innovation Croatia” koji nudi bespovratna sredstva hrvatskom privatnom sektoru. Na konferenciju se prijavilo preko 300 poduzetnika zainteresiranih za program koji se financira iz norveške darovnice i dio je EGP financijskog mehanizma i Norveškog financijskog mehanizma (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014-2021. Prijave su otvorene do 15. studenoga 2020., a potpisi prvih ugovora se očekuju u drugom kvartalu 2021.