Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

Hrvatska znanstvenica, teorijska fizičarka, prof. dr. sc. Željka Fuchs Stone, direktorica Centra za klimu i vodu na institutu New Mexico Tech, poznata i kao lovkinja na uragane, započela je sa svojim kolegama znanstvenicima novi projekt “OTREC”, kojim planiraju razotkriti misterij nastanka uragana.

“OTREC”, odnosno “Organization of Tropical East Pacific Convection”, financira Američka nacionalna znanstvena zaklada koja je timu doktorice Fuchs Stone i dr. Davea Raymonda dodijelila 5,4 milijuna dolara kako bi istražili sve vezano za konvekciju, fizikalni proces odgovoran za stvaranje kumulonimbus oblaka i razornih oluja te uragana koje ih prate. Cilj je otkriti zbog čega neke oluje postanu uragani, a druge ne.

Terenski dio rada na projektu započeo je 5. kolovoza i trajat će do 30. rujna. Kroz 8 tjedana deseci znanstvenika i studenata iz SAD-a, Kostarike, Kolumbije i Hrvatske letjet će iznad oluja te pratiti atmosferske prilike i u danima kad se one još nisu pretvorile u uragane čiji udari često znaju biti smrtonosni.

Fuchs Stone i tim obavit će ukupno 20 letova u trajanju od 8 sati, a letjet će u području Kariba i Tihog oceana. Baza će im biti u Liberiji, gradu u sjeverozapadnom dijelu Kostarike i glavnom gradu pokrajine Guanacaste.

“Cilj nam je razumjeti konvekciju, odnosno vertikalno dizanje čestica zraka koje nastaje uslijed temperaturnih razlika. Konvekcija je jedan od najbitnijih procesa u fizici tropske atmosfere pa time i nastanka tropskih oluja i uragana. Ovo istraživanje bi trebalo pomoći u preciznijim vremenskim i klimatskim prognozama, ali i u prognoziranju početka uragana. Američki Nacionalni centar za uragane detaljno prati sve aktivnosti i mjerenja na projektu te su spremni poslati svog “lovca na uragane”, avion koji bi letio zajedno s nama. Mjerenja s dva aviona u isto vrijeme su rijetka pa je skup podataka koje ćemo prikupiti neprocjenjiv za istraživanje nastanka uragana”, pojasnila je doktorica Fuchs Stone.

Najbitniji mjerni instrument koji će znanstvenici na “OTREC”-u koristiti su sonde od 30 cm koje će bacati s 15 kilometara. Njima će mjeriti temperature, tlak, vlagu, vjetar, dok one ne padnu u more, a plan je izbaciti preko 600 takvih sondi. Na raspolaganju im je i radar, kao i radiosonde koje će lansirati s kopna.

O značaju ovog projekta za SAD, zemlju koja je često na meti iznimno opasnih uragana, govorio je ¬¬¬¬-Eric Thomas De DeWeaver iz Američke Nacionalne zaklade za znanost:

“Uragani su jedan od najvećih problema SAD-a i važno područje istraživanja naše Zaklade. Danas znamo da nije dovoljno samo razumjeti uragane, već moramo razumjeti kako se konvekcija u tropima formira, organizira i razvija do trenutka kada postane uragan. Zbog toga nam je “OTREC” iznimno važan projekt koji bi mogao dati odgovore na ta važna pitanja. Vjerujem kako ćemo iz njegovih rezultata i uvida puno naučiti”, izjavio je DeWeaver.

Dr. Željka Fuchs Stone doktorirala je na New Mexico Techu 2006. godine te se potom vratila u Hrvatsku. Tijekom svoje karijere, deset godina je provela u Hrvatskoj na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Splitu, gdje je vodila veliki europski projekt EMBRACE, a dugi niz godina organizirala je i Festival znanosti u Splitu. Posljednjih godina živi u SAD-u, a trenutačno obnaša funkciju direktorice novoosnovanog Centra za klimu i vodu na New Mexico Techu, čiji je cilj primjena novih znanstvenih spoznaja na konkretne ekonomske i društvene probleme, kojih će biti sve više s klimatskim promjenama.

Još iz kategorije

Stvara se novi svjetski poredak u tehnologiji

Stvara se novi svjetski poredak u tehnologiji

09.04.2020. komentiraj

Institut Future Today iz Sjedinjenih Američkih Država smatra da je Kina napravila izniman iskorak ove godine po pitanju umjetne inteligencije i prikupljanja podataka. Do te mjere da zapravo stvara “novi svjetski poredak u tehnologiji”. Te ocjene svakako imaju smisla i težinu.

Za Uskrs manja potrošnja, ali veća potražnja za domaćim proizvodima

Za Uskrs manja potrošnja, ali veća potražnja za domaćim proizvodima

09.04.2020. komentiraj

Prošle godine je od velikog četvrtka do uskrsnog ponedjeljka ukupno potrošeno preko 1,4 milijardi kuna, ali ove godine bi ta brojka zbog pandemije koronavirusa i ograničenja rada trgovina ipak trebala biti nešto manja.

EK potvrdila HBOR-ovu shemu portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost

EK potvrdila HBOR-ovu shemu portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost

09.04.2020. komentiraj

Europska komisija potvrdila je HBOR-ovu shemu portfeljnog osiguranja kredita za likvidnost s kreditnim potencijalom od 6 milijardi kuna. Suglasnost Europske komisije bilo je potrebno pribaviti radi primjene značajno sniženih premija na police osiguranja i garancije u odnosu na tržišne premije te fiksnih premija za mala i srednja poduzeća te velike poduzetnike za različite ročnosti, ali neovisno o rejtingu korisnika kako bi se poduzetnicima čije je poslovanje pogođeno pandemijom COVID – 19 omogućilo pokriće do 50 posto ukupno odobrenog kredita za likvidnost, odnosno jednostavnije i brže odobrenje kredita s manjim zahtjevima za klasične instrumente osiguranja.