Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

Uzrok nastanka uragana otkriva američki tim na čijem je čelu hrvatska znanstvenica

Hrvatska znanstvenica, teorijska fizičarka, prof. dr. sc. Željka Fuchs Stone, direktorica Centra za klimu i vodu na institutu New Mexico Tech, poznata i kao lovkinja na uragane, započela je sa svojim kolegama znanstvenicima novi projekt “OTREC”, kojim planiraju razotkriti misterij nastanka uragana.

“OTREC”, odnosno “Organization of Tropical East Pacific Convection”, financira Američka nacionalna znanstvena zaklada koja je timu doktorice Fuchs Stone i dr. Davea Raymonda dodijelila 5,4 milijuna dolara kako bi istražili sve vezano za konvekciju, fizikalni proces odgovoran za stvaranje kumulonimbus oblaka i razornih oluja te uragana koje ih prate. Cilj je otkriti zbog čega neke oluje postanu uragani, a druge ne.

Terenski dio rada na projektu započeo je 5. kolovoza i trajat će do 30. rujna. Kroz 8 tjedana deseci znanstvenika i studenata iz SAD-a, Kostarike, Kolumbije i Hrvatske letjet će iznad oluja te pratiti atmosferske prilike i u danima kad se one još nisu pretvorile u uragane čiji udari često znaju biti smrtonosni.

Fuchs Stone i tim obavit će ukupno 20 letova u trajanju od 8 sati, a letjet će u području Kariba i Tihog oceana. Baza će im biti u Liberiji, gradu u sjeverozapadnom dijelu Kostarike i glavnom gradu pokrajine Guanacaste.

“Cilj nam je razumjeti konvekciju, odnosno vertikalno dizanje čestica zraka koje nastaje uslijed temperaturnih razlika. Konvekcija je jedan od najbitnijih procesa u fizici tropske atmosfere pa time i nastanka tropskih oluja i uragana. Ovo istraživanje bi trebalo pomoći u preciznijim vremenskim i klimatskim prognozama, ali i u prognoziranju početka uragana. Američki Nacionalni centar za uragane detaljno prati sve aktivnosti i mjerenja na projektu te su spremni poslati svog “lovca na uragane”, avion koji bi letio zajedno s nama. Mjerenja s dva aviona u isto vrijeme su rijetka pa je skup podataka koje ćemo prikupiti neprocjenjiv za istraživanje nastanka uragana”, pojasnila je doktorica Fuchs Stone.

Najbitniji mjerni instrument koji će znanstvenici na “OTREC”-u koristiti su sonde od 30 cm koje će bacati s 15 kilometara. Njima će mjeriti temperature, tlak, vlagu, vjetar, dok one ne padnu u more, a plan je izbaciti preko 600 takvih sondi. Na raspolaganju im je i radar, kao i radiosonde koje će lansirati s kopna.

O značaju ovog projekta za SAD, zemlju koja je često na meti iznimno opasnih uragana, govorio je ¬¬¬¬-Eric Thomas De DeWeaver iz Američke Nacionalne zaklade za znanost:

“Uragani su jedan od najvećih problema SAD-a i važno područje istraživanja naše Zaklade. Danas znamo da nije dovoljno samo razumjeti uragane, već moramo razumjeti kako se konvekcija u tropima formira, organizira i razvija do trenutka kada postane uragan. Zbog toga nam je “OTREC” iznimno važan projekt koji bi mogao dati odgovore na ta važna pitanja. Vjerujem kako ćemo iz njegovih rezultata i uvida puno naučiti”, izjavio je DeWeaver.

Dr. Željka Fuchs Stone doktorirala je na New Mexico Techu 2006. godine te se potom vratila u Hrvatsku. Tijekom svoje karijere, deset godina je provela u Hrvatskoj na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Splitu, gdje je vodila veliki europski projekt EMBRACE, a dugi niz godina organizirala je i Festival znanosti u Splitu. Posljednjih godina živi u SAD-u, a trenutačno obnaša funkciju direktorice novoosnovanog Centra za klimu i vodu na New Mexico Techu, čiji je cilj primjena novih znanstvenih spoznaja na konkretne ekonomske i društvene probleme, kojih će biti sve više s klimatskim promjenama.

Još iz kategorije

Javni prijevoz u Beču popularniji od osobnih automobila uz uvođenje električnih ali i autonomnih autobusa

Javni prijevoz u Beču popularniji od osobnih automobila uz uvođenje električnih ali i autonomnih autobusa

17.02.2020. komentiraj

Bečka se gradska uprava već godinama zalaže za smanjenje emisije ugljikovog dioksida i automobilskog prometa u svom gradu tako što poboljšava mrežu javnog prijevoza. O uspješnosti mjera gradske uprave svjedoči i činjenica da je ove godine postavljen novi rekord od 852.000 prodanih godišnjih karata za javni prijevoz, što je porast od 30.000 karata u odnosu na prethodnu godinu i nevjerojatnih pola milijuna karata u odnosu na 2011. godinu. Time je broj godišnjih karata četvrtu godinu zaredom premašio broj prijavljenih osobnih automobila.

Znatno bolji rezultati robne razmjene EU27 u odnosu na EU28

Znatno bolji rezultati robne razmjene EU27 u odnosu na EU28

17.02.2020. komentiraj

Dinamika rasta robnog izvoza EU27 je u 2019. godini bila nešto veća nego u prethodnoj godini, točnije izvoz je na godišnjoj razini povećan 3,5% dok je u prethodnoj godini njegov rast iznosio 3,2%. Rast uvoza je istodobno znatno usporen, sa 7,7% u 2018. na  samo 1,3% u prošloj godini tako da je došlo do rasta suficita EU27 u robnoj razmjeni s trećim zemljama za 31,9% na godišnjoj razini.

Samo 3 od top 100 internacionalnih zračnih luka prolazi osnovne sigurnosne provjere

Samo 3 od top 100 internacionalnih zračnih luka prolazi osnovne sigurnosne provjere

17.02.2020. komentiraj

Vrijeme čini svoje i načini na koje štitimo sigurnost mijenja se zahvaljujući domišljatosti onih koji nam je žele narušiti. Tako nešto ne odnosi se samo na internetsku sigurnost već i sigurnost u stvarnom nam životu, zbog čega podatak da samo tri od sto najboljih međunarodnih zračnih luka prolazi testove jest alarmantna.