Uz pomoć umjetne inteligencije znanstvenici mogu obrisati strahove iz mozga

Uz pomoć umjetne inteligencije znanstvenici mogu obrisati strahove iz mozga

Foto: Fotolia

Nova tehnika umjetne inteligencije i tehnologija skeniranja mozga nazvana „Decoded Neurofeedback“ mogla bi u potpunosti izbrisati naše strahove iz mozga. Zamislite da odjednom nestanu strahovi od paukova, visina ili skučenih prostora – super stvar, zar ne...

Tim neuroznanstvenika tvrdi kako je pronašao način da „preradi“ ljudski mozak u prevladavanju posebnih strahova. Njihov pristup, ako se dokaže u daljnjim istraživanjima, može dovesti do novih načina liječenja bolesnika s fobijama ili post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Human Behaviour, a naglašava se kako oko 19 milijuna odraslih osoba u SAD-u ili 8,7 posto odrasle populacije, pati od velikih strahova (prema National Institute of Mental Health).

Autori istraživanja su za svoj eksperiment radili sa 17 zdravih dobrovoljaca koji su dobili blagi strujni udar kada bi vidjeli određenu računalnu sliku. Skener mozga pratio je mentalnu aktivnost volontera i bio je u mogućnosti uočiti znakove straha u memoriji, a koristila se i AI metoda kod prepoznavanja slika kako bi se na brz i precizan način pročitale informacije o strahu. Izazov je bio pronaći način za smanjenje ili uklanjanje straha iz memorije, naglašavaju znanstvenici.

Još iz kategorije

Na Dane komunikacija stižu najutjecajniji oglašivač svijeta i poznati bihevioralni strateg

Na Dane komunikacija stižu najutjecajniji oglašivač svijeta i poznati bihevioralni strateg

27.01.2020. komentiraj

Poznata su prva imena festivala – Keith Weed, kojeg Forbes već treću godinu u nizu proglašava najvećim i najutjecajnijim svjetskim marketingašem, potvrdio je dolazak u Hrvatsku na Dane komunikacija, a najavljen je i Rory Sutherland, britki strateški um, autor i ekscentrični govornik s milijunima pregleda na TED Talku.

Mladen Gregović odlazi iz Combisa

Mladen Gregović odlazi iz Combisa

27.01.2020. komentiraj

Član Uprave regionalne ICT tvrtke Combis i glavni direktor za operacije Mladen Gregović podnio je ostavku na svoje dužnosti te nastavlja karijeru izvan kompanije. Ostavka stupa na snagu 1. veljače 2020. godine. Podsjetimo, to je drugi odlazak iz Uprave Combisa posljednih mjeseci jer je početkom listopada prošle godine ostavku dao predsjednik Uprave Hrvoje Išek.

Uskoro počinje Digital Takover 2020

Uskoro počinje Digital Takover 2020

27.01.2020. komentiraj

Suosnivač globalnog diva Netflix, hrvatski kraljevi startupova, digitalni genije iz LEGO svijeta i svjetska food futuristica, državnici, predavači, stručnjaci, vizionari, inovatori, tehnološki izumitelji, financijski i digitalni eksperti – sve njih okuplja 13. ožujka na Zagrebačkom Velesajmu najveći regionalni digitalni summit & expo Digital Takeover. Jedinstveni događaj takve vrste u Hrvatskoj dovodi najveće stručnjake iz svijeta biznisa i tehnologije, a rekordan broj posjetitelja će u više od 13 sati bogatog programa kroz inspirativna predavanja i aktivan networking čuti najbolje poslovne prakse ovih renomiranih svjetskih i domaćih stručnjaka. Publiku očekuju brojne ideje, koncepti, inovacije i proizvodi koje će moći čuti, vidjeti i isprobati na licu mjesta.