Uz pomoć umjetne inteligencije znanstvenici mogu obrisati strahove iz mozga

Uz pomoć umjetne inteligencije znanstvenici mogu obrisati strahove iz mozga

Foto: Fotolia

Nova tehnika umjetne inteligencije i tehnologija skeniranja mozga nazvana „Decoded Neurofeedback“ mogla bi u potpunosti izbrisati naše strahove iz mozga. Zamislite da odjednom nestanu strahovi od paukova, visina ili skučenih prostora – super stvar, zar ne...

Tim neuroznanstvenika tvrdi kako je pronašao način da „preradi“ ljudski mozak u prevladavanju posebnih strahova. Njihov pristup, ako se dokaže u daljnjim istraživanjima, može dovesti do novih načina liječenja bolesnika s fobijama ili post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Human Behaviour, a naglašava se kako oko 19 milijuna odraslih osoba u SAD-u ili 8,7 posto odrasle populacije, pati od velikih strahova (prema National Institute of Mental Health).

Autori istraživanja su za svoj eksperiment radili sa 17 zdravih dobrovoljaca koji su dobili blagi strujni udar kada bi vidjeli određenu računalnu sliku. Skener mozga pratio je mentalnu aktivnost volontera i bio je u mogućnosti uočiti znakove straha u memoriji, a koristila se i AI metoda kod prepoznavanja slika kako bi se na brz i precizan način pročitale informacije o strahu. Izazov je bio pronaći način za smanjenje ili uklanjanje straha iz memorije, naglašavaju znanstvenici.

Još iz kategorije

Android aplikacije stigle na Windows 10 preko Your Phone aplikacije

Android aplikacije stigle na Windows 10 preko Your Phone aplikacije

26.09.2020. komentiraj

Vjerni korisnici Windows 10 operativnog sustava napokon su došli na svoje jer Your Phone napokon nudi potpunu mogućnost pokretanja Android aplikacija na računalima. Ako imate odabrane Samsung modele pametnih telefona, što znači one koji su načinjeni nakon listopada 2018., koji imaju barem Android 9.0 i Link to WIndows 2.0...

Kina poručuje da neće odobriti prodaju TikToka

Kina poručuje da neće odobriti prodaju TikToka

25.09.2020. komentiraj

Prodaja TikToka još uvijek nije realizirana, iako se navodno 13. rujna sklopilo partnerstvo njegove matične kompanije ByteDance i Oraclea. Naime, službeni Peking odlučio je stopirati posao jer smatra da se radi o ucjeni.

Pametna rasvjeta smanjuje troškove i do 70 posto

Pametna rasvjeta smanjuje troškove i do 70 posto

25.09.2020. komentiraj

„U okviru novog višegodišnjeg plana za klimatska pitanja izdvojit će se velika sredstva. U procesu usmjeravanja sredstava za čistu energiju tamo gdje su najpotrebnija ključni su gradovi kao pokretači, uvođenjem tehnologije za razvoj pametnih i zelenih gradova“, rekla je Danijela Jemrić iz Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK na predstavljanju tehnološke podloge koncepta pametnih i zelenih gradova, radionici Smart/Safe&Green City, održanoj danas u HGK na inicijativu tvrtki Open Way i Detas.