Uz pomoć umjetne inteligencije znanstvenici mogu obrisati strahove iz mozga

Uz pomoć umjetne inteligencije znanstvenici mogu obrisati strahove iz mozga
Fotolia

Nova tehnika umjetne inteligencije i tehnologija skeniranja mozga nazvana „Decoded Neurofeedback“ mogla bi u potpunosti izbrisati naše strahove iz mozga. Zamislite da odjednom nestanu strahovi od paukova, visina ili skučenih prostora - super stvar, zar ne...

Tim neuroznanstvenika tvrdi kako je pronašao način da „preradi“ ljudski mozak u prevladavanju posebnih strahova. Njihov pristup, ako se dokaže u daljnjim istraživanjima, može dovesti do novih načina liječenja bolesnika s fobijama ili post-traumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Nature Human Behaviour, a naglašava se kako oko 19 milijuna odraslih osoba u SAD-u ili 8,7 posto odrasle populacije, pati od velikih strahova (prema National Institute of Mental Health).

Autori istraživanja su za svoj eksperiment radili sa 17 zdravih dobrovoljaca koji su dobili blagi strujni udar kada bi vidjeli određenu računalnu sliku. Skener mozga pratio je mentalnu aktivnost volontera i bio je u mogućnosti uočiti znakove straha u memoriji, a koristila se i AI metoda kod prepoznavanja slika kako bi se na brz i precizan način pročitale informacije o strahu. Izazov je bio pronaći način za smanjenje ili uklanjanje straha iz memorije, naglašavaju znanstvenici.