BILO JE I VRIJEME

Uz brojna ograničenja, Google napokon finalizirao Android TV 13

Uz brojna ograničenja, Google napokon finalizirao Android TV 13
Antonio Jularić

Iako je Android 13 predstavljen na pametnim telefonima i tabletima još u kolovozu 2022., Google je napokon uspio finalizirati ažuriranje na operativnim sustavima za televizore. Ukratko, Android TV 13 konačno je tu. Uz jedan bitan "ali" - još uvijek u ograničenom kapacitetu.

U "tihom" ažuriranju stranice za developere, Google je i službeno predstavio Android TV 13 na stvarnom komadu hardvera. Naime, tehnički je najavio službeno lansiranje Androida 13 za televizore krajem prošle godine, ali u to vrijeme nije bio dostupan za preuzimanje čak ni na ADT-3.

Ipak, od 1. veljače ove godine ažuriranje je dostupno za preuzimanje s Googlea svima koji imaju ADT-3 razvojni ključ.

"Najnovije ažuriranje: sada je dostupno konačno izdanje Androida 13 za TV", stoji u kratkoj objavi Googlea nakon ažuriranja stranice.

Međutim, jedini uređaj koji može pokretati ovu novu verziju još uvijek je ADT-3, koji je ukinut prije dosta vremena. Ali, kao što se već navodilo u prosincu, ADT-4 je vjerojatno na pomolu pa će ovi problemi biti riješeni.

Naravno, većini ljudi ovo neće biti važno jer promjena ne znači da će ažuriranje odjednom biti dostupno na Chromecastu, Nvidia Shieldu ili bilo kojem drugom Android TV OS uređaju. Ta su ažuriranja vjerojatno još nekoliko mjeseci udaljena, ako uopće dođu ove godine.

Općenito govoreći, ažuriranja sustava Android TV nisu presudna za iskustvo krajnjeg korisnika jer se većina ažuriranja značajki isporučuje putem ažuriranja aplikacija. Samim time, pritiska i žurbe nema...

No, što je to novo na Android TV 13?

Ažuriranje se uglavnom sastoji od poboljšanja "iza scene", uključujući promjenu na HDMI, rukovanje inputom, audio, nove značajke pristupačnosti itd.

Android TV 13 dostupan je i za Android TV iskustvo kao i za Google TV, koji ubrzano postaje unaprijed određen za novi hardver.