Uvođenje tehnologije u obrazovanje nužno kako bi se umanjio digitalni jaz

Uvođenje tehnologije u obrazovanje nužno kako bi se umanjio digitalni jaz

Na Huawei Digital Talent Summitu, organiziranom u sklopu UNESCO-ove Svjetske konferencije o visokom obrazovanju, sudjelovalo je više od 80 stručnjaka za sustav obrazovanja iz niza zemalja, uključujući Ivicu Šuška, državnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Na Huawei Digital Talent Summitu prezentirano je istraživanje o digitalnim vještinama koje je pokazalo da će hibridno učenje uskoro postati novo normalno u obrazovanju. Stoga je pokrenuta rasprava kako prilagoditi visoko obrazovanje budućnosti i na koji način tehnologija može igrati ključnu ulogu u tom procesu.

„Online školovanje tijekom pandemije koronavirusa pokazalo je da razina digitalne zrelosti obrazovnih institucija nije uvijek ujednačena. Stoga bi digitalna transformacija visokog obrazovanja trebala biti inkluzivna kako bi se smanjio postojeći digitalni jaz.“ Također je zahvalio Huaweiju na aktivnostima koje tvrtka provodi u području digitalizacije obrazovanja u Hrvatskoj", ističe Šušak.

U uvodnom dijelu su se obratili Stefania Giannini, pomoćnica glavnog ravnatelja UNESCO-a za obrazovanje i Vincent Peng, direktor odbora i viši potpredsjednik Huaweija.

Stefania Giannini istaknula je kako je tehnologija pokretala inovacije u vrijeme kada je svijet pogodila pandemija i bilo je očekivano da će tehnološka industrija napredovati.

„Sada moramo uložiti dodatan napor kako bismo premostili globalni digitalni jaz i integrirali rješenja temeljena na ICT sustavima u programe visokog obrazovanja. Ovo je ključno ne samo za zaposlenje diplomiranih studenata, već digitalna tehnologija može doprinijeti i otvorenijim, fleksibilnijim i povezanijim ekosustavima visokog obrazovanja", objašnjava Stefania Giannini.

Prema podacima UNESCO-a, 262 milijuna djece i mladih ne ide u školu, a šest od deset djece nisu usvojili osnove pismenosti i matematike nakon nekoliko godina školovanja. Nadalje, čak 750 milijuna odraslih je nepismeno.

Vincent Peng pozvao je sveučilišta, korporacije i vlade da zajedno rade na održivoj budućnosti: „Digitalna tehnologija ima potencijal rebalansiranja svjetskih obrazovnih resursa. Trebali bismo iskoristiti digitalnu tehnologiju kako bismo izgradili otvoreniji i živahniji obrazovni sustav sa više međusobne suradnje.”  Također je istaknuo Huaweijeve ključne inicijative za razvoj talenata čiji je cilj premostiti digitalni jaz. „Huawei surađuje sa sveučilišnim partnerima kako bi razvio tečajeve za stjecanje vrhunskih ICT vještina. Osnovali smo ICT akademije s gotovo 2000 sveučilišta diljem svijeta s ciljem osposobljavanja više od milijun ICT stručnjaka do 2024. godine. Nadamo se da ćemo poboljšati digitalnu pismenost podržavajući održivi rast društva i industrije.“

Huawei je 2008. pokrenuo projekt za mlade „Seeds for the future“ koji uključuje stipendije, natjecanja i obuku digitalnih vještina. U programu je do sada sudjelovalo više od 1,54 milijuna ljudi iz više od 150 zemalja.

Još iz kategorije

Završena je deveta sezona A1 Adria League,  ali nema odmora za esportaše

Završena je deveta sezona A1 Adria League, ali nema odmora za esportaše

25.06.2022.

Na završnici devete sezone A1 Adria League, koja se održavala u sklopu Reboot Online Games Weeka od 15. do 19. lipnja u Osijeku, okrunili smo pobjednike u posljednje tri igre – CS:GO, Brawl Stars i FIFA22. Prvaci u igrama Clash Royale, PUBG: BATTLEGROUNDS, League of Legends i VALORANT poznati su bili tijekom proljetne sezone.

Drastičan pad interesa za kriptoaplikacijama u Europi

Drastičan pad interesa za kriptoaplikacijama u Europi

24.06.2022.

Tržište kriptovaluta na globalnoj je razini u određenom padu, što se odrazilo i na aplikacije koje se vežu uz njih. Bankless Times je to zorno prikazao kroz istraživanje i ukazao na podatak da je u Europi zabilježeno 19,9 milijuna prvih instalacija kriptoaplikacija kroz prva tri mjeseca ove godine.

Hrvatska je u plusu 56,88 milijardi kuna u odnosu na uplaćena sredstva u proračun Europske unije

Hrvatska je u plusu 56,88 milijardi kuna u odnosu na uplaćena sredstva u proračun Europske unije

24.06.2022.

Na 127. sjednici Vlade Republike Hrvatske ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak predstavila je Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj koje je potom usvojeno.