Ususret WinDays 13 - Umag pod opsadom informatičara

Ususret WinDays 13 - Umag pod opsadom informatičara

Sljedeći tjedan Umag će biti središte hrvatske informatičke industrije bilo da se ona dijeli na lijevu softversku ili desnu hardversku scenu, na mušku ili pak žensku jer tu ravnopravnosti nema, muška prevladava. Bit će zanimljivo vidjeti tvrtke okupljene u Microsoftov ekosistem kako će se prikazati, koje su to tehnologije koje će se u budućnosti koristiti. I kamo uopće ovo naše tržište ide.

Međutim mnogo će više biti zanimljivo u kuloarima, na raznim terasama, večernjim zabavama vidjeti kako diše taj dio hrvatskog gospodarstva koji se voli sam nazivati najpropulzivnijim i koji želi sebe prikazati kao spasitelja hrvatskog gospodarstva. Kako Hrvatska uopće nema strategiju gospodarskog razvitka, a ako je ima onda je negdje skrivena u prapočecima političke zbiljnosti, jasno je da informatičari moraju dignuti glas i da moraju jače „kukurikati“.

Znam neki će me napasti da pišem možda previše otvoreno, ali bez informatičke podrške uskoro ćemo imati zdravstvo na samrtnoj postelji, javnu upravu koja će i dalje misliti kako je sama sebi dovoljna. Ne moraju kukurikati kao Kukuriku koalicija jer eto jedan kukurikavac je otpao, već moraju argumentirano, na jednostavan način iskazati svoje mišljenje.

S druge strane čitam neke komentare tekstova koji po mainstream medijima izlaze o informatici i njezinim rješenjima u javnoj upravi i jednostavno se ne mogu prestati čuditi. Naime nejasno je zašto se svi koji znaju nešto o informatici podrazumijevaju da i drugi to znaju, kada smo država radnika, seljaka, nepismenih i nezaposlenih.

To je nažalost surova realnost i o informatičkim rješenjima treba govoriti kroz primjere i pojednostaviti ih za sve jer ako ćemo od toga praviti nuklearnu i astrofiziku u kombinaciji s nanotehnologijom ili možda novim nekim pojmom nitko to neće razumjeti. O tehnologiji treba govoriti na primjenjiv način, stoga i ne čudi da se od 127 predavanja na WinDays 13 konferenciji ona dijele po složenosti te kako su i kome namijenjena.

Stoga je WinDays 13 konferencija namijenjena svima i onim dobrim i lošim poznavateljima tehnologija, jer zapravo nema dobrih i loših pitanje je za što se tehnologija koristi i na koji joj se način pristupa.

Kada se govori o cloud computingu, odnosno računarstvu u oblaku svi ga percipiraju kao nešto novo, a zapravo je riječ kao i kod tableta, pametnih telefona o konceptu koji je svoje funkcionalnosti imao i prije desetak, petnaestak pa i više godina.