Usporena godišnja dinamika rasta plaća

Usporena godišnja dinamika rasta plaća

Foto: DepositPhotos

Gospodarski rast popraćen povoljnijim kretanjima na tržištu rada obilježenim rastom broja zaposlenih i smanjivanjem broja nezaposlenih uz blagu inflaciju i pritisak nedostatka potrebnih radnika u znatnom broju djelatnosti, predstavlja poticajno okružje za nastavak rasta plaća. Tako je u rujnu ove godine prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 8361 kunu, što je 372 kune ili 4,7% više nego u istom mjesecu 2017. godine. Istodobno je neto plaća iznosila 6195 kuna, što je 237 kuna ili 4,0% više nego u rujnu prethodne godine. Pri inflaciji koja je na godišnjoj razini iznosila 1,4%, rast realnih plaća bio je niži od nominalnih i iznosio 2,6% kod neto plaće i 3,3% kod bruto plaće. I dalje se zadržava tendencija bržeg rasta bruto plaće u odnosu na neto plaću koja je kontinuirano prisutna od početka ove godine. Medijalna je neto plaća u rujnu ove godine iznosila 5100 kuna, što znači da je polovina zaposlenih primila višu, a polovina nižu plaću od navedenog iznosa.

U takvim je okolnostima sumarno u prvih devet mjeseci ove godine prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama iznosila 8438 kuna, što je nominalno 5,3%, a realno 3,6% više nego u prvih devet mjeseci 2017. godine. Istodobno je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom iznosila 6232 kune, što je nominalno 4,6%, a realno 3,0% više nego u istom razdoblju prethodne godine. U odnosu na isto razdoblje prošle godine vidljivo je postupno usporavanje dinamike rasta neto plaće, pa je tako ove godine rast realne neto plaće  bio 1,2 postotna boda niži nego lani. Istodobno su blago smanjene i dohodovne nejednakosti među djelatnostima, pa je djelatnost s najvišom prosječnom neto plaćom imala u prvih devet mjeseci prošle godine 2,97 puta veću plaću od djelatnosti s najnižom plaćom, dok je u prvih devet mjeseci ove godine taj raspon smanjen na 2,68 puta (Zračni prijevoz u odnosu na Ostale osobne uslužne djelatnosti). Pritom je najviši rast neto plaće zabilježen kod Promidžbe (reklama i propaganda) i istraživanja tržišta (+16,9%), Uredskih administrativnih i pomoćnih djelatnosti te ostalih poslovnih pomoćnih djelatnosti (+16,6%), Proizvodnji odjeće (+16,4%) i Zaštitnih i istražnih djelatnosti (+16,3%), dok je istodobno najveće smanjenje razine prosječne neto plaće zabilježeno u djelatnostima: Proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka (-4,7%) i Djelatnosti sanacije okoliša te ostale djelatnosti gospodarenja otpadom (-2,4%). U nekim je djelatnostima sve vidljiviji pritisak koji nedostatak radnika potrebnih vještina i struka vrši na porast plaća, pa je tako iznadprosječni rast neto plaće ostvaren u djelatnosti građevinarstva (5,9%) te u trgovini (6,3%).

Rast plaća široko je rasprostranjen među europskim zemljama, na što znatnim dijelom utječe nestašica radne snage pri nepovoljnim demografskim trendovima. Među sličnim zemljama i u rujnu je zadržana situacija u kojoj bruto plaću višu od tisuću eura imaju Slovenija (1633 eura), Hrvatska (1126 eura), Poljska (1110 eura) i Slovačka (1072 eura), a slijede Mađarska (994 eura), Rumunjska (965 eura), Crna Gora (768 eura), Bosna i Hercegovina (691 euro), Makedonija (582 eura) i Bugarska (580 eura).

Rast plaća nastavit će se i u narednom razdoblju, čime će plaće povećanjem raspoloživog dohotka i kupovne moći kućanstava i dalje pridonositi jačanju osobne potrošnje i time ukupnoga gospodarskog rasta. Dodatan poticaj povećanju plaća dolazi i iz daljnjih promjena u poreznom sustavu koje na kraju ove godine omogućuju podizanje neoporezivog iznosa za prigodne nagrade, uključujući tu i 13. plaću, s 2500 na 7500 kuna te od početka sljedeće godine porezno rasterećenje troška rada koje se dijelom može preliti i na rast plaća.

Još iz kategorije

Prosječne plaće Quality Assurance zaposlenika

Prosječne plaće Quality Assurance zaposlenika

20.02.2019. komentiraj

Prosječna plaća za zaposlenike koji rade na osiguranju kvalitete softvera iznosi 8.592,00 kune neto, pokazuje istraživanje tvrtke Lemax provedeno krajem prošle godine godine s ciljem prikupljanja informacija o prosječnim plaćama na pozicijama osiguranja kvalitete (Quality Assurance) te podizanja svijesti o važnosti uloge osiguranja kvalitete softvera. Prosječna neto plaća za middle menadžment iznosi 8.711,00 kuna, za senior menadžment 11,144,00 kuna dok za voditeljske pozicije 11.826,00 kuna.

Umjetna inteligencija ne može dosegnuti zrelost samo igrajući igrice

Umjetna inteligencija ne može dosegnuti zrelost samo igrajući igrice

19.02.2019. komentiraj

Umjetna inteligencija (UI) od 1997. godine i šahovskih partija s Garijem Kasparovim uspješno pobjeđuje ljude u igrama. Kroz dva desetljeća to se potvrdilo u igrama kao Go ili Dota 2, što je svakako hvalevrijedno no jednostavno nije dovoljno i umjetna inteligencija ne može dosegnuti zrelost ako po cijele dane igra igre i uči kako u njima pobijediti ljude.

Do 2023. u upotrebi će biti 8 milijardi glasovnih asistenata

Do 2023. u upotrebi će biti 8 milijardi glasovnih asistenata

19.02.2019. komentiraj

Virtualni asistenti, kojima se u pravilu upravlja glasom, glavni su pokretač tržišta Interneta stvari (IoT) i prema prognozama bi ih se do 2023. godine diljem svijeta trebalo koristiti njih čak osam milijardi, osjetno više od aktualne 2,5 milijarde. To će biti dvostruko više od ukupnih korisnika interneta i imat će vrijednost od oko 80 milijardi američkih dolara.