Usporavanje rasta robne razmjene EU

Usporavanje rasta robne razmjene EU

Foto: DepositPhotos

Europska je unija u prvih devet mjeseci, unatoč globalnom usporavanju i rastućem protekcionizmu, ostvarila tek nešto niže godišnje stope rasta izvoza i uvoza nego u istom razdoblju prošle godine. Vrijednost izvoza je povećana 3,6%, a uvoza za 4,9%. Pritom su kretanje tečaja eura prema dolaru i ostalim valutama vezanim uz dolar te kretanje cijene sirove nafte na globalnom tržištu imali suprotan utjecaj na ostvarena kretanja.

Točnije, euro je prema dolaru tijekom prvih devet mjeseci u prosjeku oslabio 5,7%, zbog čega je nominalno povećana vrijednost približno trećine izvoza i približno polovine uvoza koja se realizira u američkim dolarima, a iskazuje u zajedničkoj valuti eurozone. U prvih devet mjeseci prošle godine situacija je bila sasvim suprotna, odnosno euro je prema dolaru na godišnjoj razini ojačao za 7,2% pa je tečaj utjecao na usporavanje rasta robne razmjene iskazane u eurima. Isto vrijedi i za švicarski franak koji također ima znatan udio u strukturi robne razmjene EU. Dakle, kada se isključi utjecaj tečaja, rast izvoza i uvoza u prošloj je godini bio osjetno dinamičniji nego ove godine.

Rast cijene sirove nafte na globalnom tržištu istodobno je u prošloj godini povećavao nominalnu vrijednost robne razmjene i utjecao na veću stopu rasta, dok pad prosječne cijene nafte na godišnjoj razini u ovoj godini utječe na usporavanje rasta, odnosno, uz stabilnu cijenu sirove nafte odnos među stopama rasta također bi bio drugačiji. U tom kontekstu teško je zbog različite valutne strukture i strukture same robne razmjene uspoređivati i kretanje izvoza i uvoza prema pojedinim tržištima.

Ostvareni nominalni rast izvoza i uvoza u ovoj godini na kraju je doveo do povećanja robnog deficita u razmjeni EU s ostatkom svijeta, s 10,3 milijarde eura na 29,9 milijardi eura, na što je najviše utjecao rast uvoza iz Kine, odnosno povećanje deficita u robnoj razmjeni s tom zemljom. Navedeni pad cijene sirove nafte istodobno je doveo do osjetnog smanjenja robnog deficita u razmjeni s Rusijom i Norveškom koji su najveći dobavljači energenata za EU tržište.

Promatrano prema članicama EU, Hrvatska je i dalje bila među onima koje su ostvarile nešto dinamičniji rast izvoza i uvoza. Točnije, prema stopi rasta izvoza od 5% za prvih devet mjeseci (prema podatcima Eurostata) dijelila je osmo mjesto s čak četiri zemlje, a prema rastu uvoza od 6% bila je peta. S takvim kretanjima Hrvatska se našla u skupini dvanaest članica čiji je saldo robne razmjene pogoršan u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine, bila riječ o povećanju deficita ili smanjenju suficita. Kada se promatra samo povećanje deficita, takva kretanja zabilježena su u devet zemalja, pri čemu se prema iznosu povećanja deficita, pa tako i prema utjecaju na rast negativnog salda robne razmjene EU, najviše isticalo Ujedinjeno Kraljevstvo.

Još iz kategorije

10 nužnih i k tome besplatnih Windows 10 aplikacija

10 nužnih i k tome besplatnih Windows 10 aplikacija

07.12.2019. komentiraj

Besplatni softver za Windows uvijek je poželjan jer korisnici ne žele plaćati nešto što mogu dobiti na kvalitetan način bez potrebe plaćanja.

Kako porezna uprava vidi plaćanje kripto valutama

Kako porezna uprava vidi plaćanje kripto valutama

06.12.2019. komentiraj

Nakon HNB-a pitali smo i poreznu upravu o plaćanju dobara i usluga, pa tako i automobila kripto valutama Porezna uprava Ministarstva financija uputila nas je na mišljenje iz 2017. godine u kojem stoji da je prema podacima dostupnima na Internetu, Bitcoin je virtualna valuta, neovisna o centralnim bankama te stoga račun s bitcoinima ne može biti zamrznut niti se pomoću njih može pratiti bilo kakva transakcija i nije pod ingerencijom monternih vlasti. Bitcoin je decentralizirana, distribuirana, anonimna platna mreža, a ujedno i virtualna valuta koju ta platna mreža koristi. Zbog svoje anonimnosti, trenutno je bitcoin po svojim značajkama usporediv plaćanju u gotovu novcu.

Moj e-račun odnosno tvrtka Elektronički računi bit će brisana s popisa za razmjenu elektroničkih računa

Moj e-račun odnosno tvrtka Elektronički računi bit će brisana s popisa za razmjenu elektroničkih računa

06.12.2019. komentiraj

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u jednom je od svojih mailova upućenih korisnicima objavilo kako će tvrtka Elektronički računi d.o.o. izbrisana s Popisa informacijskih posrednika koji razmjenjuju eRačune sukladno zakonima i normi.