Uspješno dovršena prva faza razvoja Infranetove inovativne usluge pametnog rutiranja za logističare

Uspješno dovršena prva faza razvoja Infranetove inovativne usluge pametnog rutiranja za logističare

Dostavne službe koje u svoje poslovanje uvedu InfraRoute mogu značajno smanjiti troškove, ubrzati isporuku i time poboljšati svoju konkurentnosti na tržištu. Višemjesečnim istraživanjem problema nestandardiziranog adresiranja pošiljaka zbog kojeg se produljuju rokovi isporuke, Infranet je razvio inovativan logistički softver.

„Krenuli smo s analizom preko 330.000 pošiljaka i otkrili da u Hrvatskoj za 75% pošiljaka postoji 11 načina na koji se adrese pišu, dok je za neke adrese pronađeno stotine“, rekli su iz Infraneta i zaključili da na brzinu isporuke utječe problem nestandardiziranog pisanja adresa.

Iako u svakoj zemlji postoji standard adresiranja, navike pisanja koje odudaraju od nacionalnih standarda produljuju rokove isporuke. Što je isporuka sporija to su korisnici nezadovoljniji, dodatno se opterećuje korisnička podrška, a kurirskim službama je isporuka skuplja. Isporuka je dostavnim službama skuplja jer se za sve nedostavljene pošiljke povećavaju potrošnja goriva i troškovi plaća.

Dodatni problem dostavnim službama stvaraju krivo sortirane pošiljke koje zbog ljudske greške mogu biti dodijeljene krivoj ruti i zbog toga završiti na krivom mjestu. Pošiljke dodijeljene krivoj ruti, vraćaju se u sortirni centar gdje se ispravno rutiraju i vraćaju na dostavu. Vraćanjem na ponovnu dostavu krivo sortirane pošiljke troši se dodatno vrijeme i novac.

„Naša usluga doskače i tome problemu. Svaka adresa ima geokoordinate, te se s obzirom na geokoordinate i mnoštvo drugih parametara dodjeljuje određenoj ruti.“, objasnili su iz Infraneta i dodali „Infraroute kroz korištenje metoda strojnog učenja i obradom nestandardiziranih adresa i rutiranjem, neprestano uči!“. Zbog optimiziranih ruta dostavna će vozila provesti manje vremena na terenu, čime će se smanjiti ugljični otisak stvoren po paketu.

Rješenje spomenutih problema Infranet je pronašao u razvoju inovativnog softvera koji je nastao na temelju Infranetovog znanja i istraživanja budući da tvrtka tijekom prethodnih godina poslovanja najviše specijalizirala za aplikativna rješenja iz domene logistike i to naročito problema kurirskih službi i poštanskih operatera. Tvrtka je angažirana od strane dostavnih službi za rješavanje problema logističke naravi, primarno usmjerenih na automatizaciju procesa dostave.

Društvo provodi projekt u sklopu poziva “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – faza II”, referentne oznake KK.01.2.1.02. Projekt je ukupne vrijednosti 4.656.968,44 HRK, dok bespovratna sredstva iznose 2.669.569,97 HRK  te traje 30 mjeseci. Troškovi faze industrijskog istraživanja su 1.606.472,40 HRK te je ista trajala 15 mjeseci. Infranet je u sklopu EU projekta završio fazu industrijskog istraživanja čime se proizvod doveo na petu razinu tehnološke spremnosti.

Cilj InfraRoute-ovog dosadašnjeg razvoja bio je dokazati kako je problem nestandardiziranog adresiranja rješiv bez obzira na to kako je adresa napisana i gdje se adresa doista nalazi. Nakon toga, razvijene su komponente koje rješavaju problem nestandardiziranog adresiranja, a na kraju prve faze InfraRoute je uspješno testiran na podacima sa stvarnih pošiljaka. Rezultati intenzivnog testiranja pokazali su da je InfraRoute dokazan kao dobar alat za rutiranje pošiljaka u Hrvatskoj, ali i u ostalim zemljama.

Zbog preciznosti sustava i visoke točnosti rutiranja, dostavne službe i pošte mogu značajno uštediti na troškovima dostave, a pošiljke će prema primateljima putovati značajno kraće. Projekt započinje s fazom eksperimentalnog razvoja te traje do sredine 2023. godine kada je planiran i izlazak na tržište.

Još iz kategorije

Uvođenje tehnologije u obrazovanje nužno kako bi se umanjio digitalni jaz

Uvođenje tehnologije u obrazovanje nužno kako bi se umanjio digitalni jaz

22.05.2022.

Na Huawei Digital Talent Summitu, organiziranom u sklopu UNESCO-ove Svjetske konferencije o visokom obrazovanju, sudjelovalo je više od 80 stručnjaka za sustav obrazovanja iz niza zemalja, uključujući Ivicu Šuška, državnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Digitalna transformacija zdravstva – zašto je potrebna čim prije i koja rješenja pomažu

Digitalna transformacija zdravstva – zašto je potrebna čim prije i koja rješenja pomažu

21.05.2022.

Prema AmChamu, Hrvatska je jedna od zemalja EU koja se mogla pohvaliti zavidnom razinom digitalizacije zdravstva i zdravstvenog sustava. Međutim, počela je stagnirati. Preporuke za hrvatsko zdravstvo do 2027. baziraju se na digitalizaciji, podupiranju razvoja i korištenja digitalnih softverskih rješenja namijenjenih poticanju zdravlja i prevenciji bolesti i digitalnoj povezanosti svih segmenata zdravstvenog sustava (od bolnice, primarna zdravstvena zaštita, njega i rehabilitacija). Financije tu ne bi smjele biti prepreka jer se sredstva mogu povući iz EU fondova, dok je sam informatički sustav funkcionalan i na sasvim dobroj razini.

HT s partnerima predstavio sustav javnih bicikala u Klisu vrijedan 13,6 milijuna kuna

HT s partnerima predstavio sustav javnih bicikala u Klisu vrijedan 13,6 milijuna kuna

20.05.2022.

Hrvatski Telekom zajedno s tvrtkom Sustav javnih bicikala i Gradom Splitom danas je predstavio sustav javnih bicikala u Klisu, koji su u toj općini postavljeni u sklopu EU projekta 'Biraj biciklu!', ukupne vrijednosti 13,6 milijuna kuna.