Uskoro konferencija DORS/CLUC 2019

Uskoro konferencija DORS/CLUC 2019

Foto: DepositPhotos

Zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva i ovog će travnja, 26-ti put po redu, ugostiti DORS/CLUC (Dani otvorenih računarskih sustava / Croatian Linux Users' Conference) – najveće i najznačajnije okupljanje pobornika Linuxa i otvorenog koda u Hrvatskoj.

DORS/CLUC 2019 će se održati u prostorima FER-a u Zagrebu 18. i 19. travnja. Sada već tradicionalno, konferenciju zajednički organiziraju HrOpen i HULK, neprofitne udruge čiji su ciljevi promocija i edukacija o slobodnom i otvorenom softveru, i to ne samo u uskim krugovima IT profesionalaca, nego i u široj javnosti.

U istom duhu zamišljena je i DORS/CLUC konferencija, koja će u svojoj 26. inačici privući raznovrsnu publiku od studenata, srednjoškolskih i sveučilišnih profesora te predstavnika javnog sektora do Linux entuzijasta, sistemaša,

„hakera”, programera, dizajnera, i svih ostalih koji koriste i podržavaju slobodni i otvoreni softver u svom poslovnom ili privatnom životu.

Program konferencije nudi pregršt tema raspoređenih u više od 20 predavanja. Keynote predavanje o uspjehu LibreOffice projekta i važnosti otvorenih formata održat će Italo Vignoli, član predsjedničkog odbora OSI-ja (Open Source Initiative) i jedan od osnivača organizacije The Document Foundation. Valja istaknuti i okrugli stol pod naslovom „Otvoreni kurikulum za otvorene i slobodne alate i programe” koji će se izravno baviti temom obrazovanja u Hrvatskoj.

Uz to, domaće školstvo bit će glavna tema još nekoliko predavanja na ovogodišnjoj DORS/CLUC konferenciji, pa će posjetitelji moći naučiti više o razvoju obrazovnih programa na otvorenim platformama, ali i raspravljati o (ne)uspjehu digitalizacije u hrvatskim školama.

Osim svega navedenog, DORS/CLUC 2019 nudi i nekoliko predavanja o razvoju softvera te o računalnoj sigurnosti u kontekstu otvorenog softvera. Program konferencije uključuje i savjete za DevOpse iz prve ruke, priliku za sudjelovanje u Open Street Map projektu, te predstavljanje nesvakidašnjih primjeraka otvorenog hardvera (ULX3S, hgTerm).

Još iz kategorije

Koprivnica je dobila svoju H18 Megastore Gaming arenu

Koprivnica je dobila svoju H18 Megastore Gaming arenu

22.05.2019. komentiraj

Veliko otvorenje H18 Megastore Gaming arene održano u subotu, 18. svibnja okupilo je brojne posjetitelje. Uz megapopularni Fortnite, uzbudljiv gamerski dan prošao je u druženju s Youtuberom Archerom koji je bio poseban gost.H18 Megastore Gaming Arena nalazi se u Supernova centru u Koprivnici.

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

Tim zagrebačkog FER-a pobijedio na Siemensovom regionalnom natjecanju

21.05.2019. komentiraj

Regionalno studentsko natjecanje, održano na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, označilo je završetak projekta SIM(P)ATIC PLC+ Challenge 2019. Projekt, koji je inicirala studentska udruga EESTEC, a koji su podržali fakulteti elektrotehnike u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji te tvrtka Siemens, budućim inženjerima pruža detaljniji uvid u problematiku s kojom se profesionalci susreću u industrijskoj automatizaciji.

Infobip okupio u Rijeci preko 50 developera

Infobip okupio u Rijeci preko 50 developera

21.05.2019. komentiraj

Infobipov ured u Rijeci ovaj je vikend okupio preko 50 developera koji su rješavajući logičke i tehničke zagonetke Code Escape igre otključali 30 tisuća kuna donacija projektu „Moje mjesto pod suncem“, udruzi DIRA Rijeka te Dječjoj bolnici Kantrida.