VRIJEME PROMJENA

UN usvojio prvu globalnu rezoluciju o umjetnoj inteligenciji

UN usvojio prvu globalnu rezoluciju o umjetnoj inteligenciji
Depositphotos

Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je nacrt rezolucije koja bi trebala osigurati korištenje i razvoj umjetne inteligencije u skladu s vrijednostima ljudskih prava. UN se nada da će ovaj korak spriječiti fragmentaciju etičkih okvira koji upravljaju tehnologijom.

Novinska agencija UN-a otkrila je da je neobvezujuća rezolucija dogovorena i usvojena bez glasovanja, dok je dokument predložio SAD, a poduprlo ga je više od 120 država članica. Usvajanje rezolucije o umjetnoj inteligenciji trebalo bi nadopuniti druge napore UN-a za postizanje širih globalnih razvojnih ciljeva, uključujući promicanje digitalne transformacije i smanjivanje tehnološkog jaza.

Opća skupština je u nacrtu objasnila da bi rezolucija mogla biti vodeće načelo za korištenje umjetne inteligencije usmjereno na čovjeka koje štiti uživanje ljudskih prava i temeljnih sloboda za sve. U dokumentu se također navodi da bi nepravilan ili zlonamjeran dizajn i implementacija sustava umjetne inteligencije, uključujući one koji su u suprotnosti s međunarodnim pravom, spriječili napredak prema postizanju globalnih razvojnih ciljeva.

Tijelo UN-a izvijestilo je da je Opća skupština pozvala sve države članice i dionike da povuku ili prestanu koristiti umjetnu inteligenciju koja je nemoguća za rad u skladu s međunarodnim pravom o ljudskim pravima, pozivajući da ista prava koja ljudi imaju izvan mreže moraju biti zaštićena i na mreži, uključujući tijekom životnog ciklusa AI sustava. Linda Thomas-Greenfield, američka veleposlanica pri UN-u, rekla je da rezolucija postavlja temelje za sustave umjetne inteligencije koji nikoga ne zaostaju.