Umjetne sinapse preduvjet su za računalno procesiranje na način kako to radi ljudski mozak

Umjetne sinapse preduvjet su za računalno procesiranje na način kako to radi ljudski mozak
Fotolia

Ako već želimo stvoriti računala koja rade prema istom principu kao ljudski mozak, onda treba replicirati njegovo ponašanje do najsitnijih detalja, zar ne? Upravo to su znanstvenici na američkom sveučilištu Stanford i uspjeli postići, napravili su umjetne sinapse koje oponašaju one u ljudskom mozgu te uistinu uče sve s čim se susretnu i to potom pamte.

Konkretno, trenutno se susreću samo s električnim signalima kojima se znanstvenici služe tijekom testiranja, ali s vremenom će sigurno doseći mnogo zanimljiviju razinu, značajniju za razvoj tehnologije, ali i mnogih drugih stvari vezanih uz našu svakodnevnicu i živote u globalu.

No, do toga treba proći mnogo koraka i prvi veći cilj jest napraviti živčani sustav, koji bi potom srušio mnoge barijere i omogućio daljnja testiranja, razvoj i napredak po pitanju konačnog stvaranja replike ljudskog mozga, koja bi procesuirala informacije mnogo brže, pamtila mnogo bolje i rješavala sve zadatke daleko učinkovitije od samih ljudi.

Ukratko, konačni cilj jest stvoriti istinsku umjetnu inteligenciju (AI), koja danas ipak još uvijek ne postoji i konstantno ju se miješa s uređajima koji uče sve oko sebe pa se sukladno tome ponašaju, no još uvijek ne znaju improvizirati ili stvarati nešto novo bez potrebe da se u njihov rad uključi čovjek.

Istinska umjetna inteligencija ne bi imala potrebe oslanjati se na "ljudsku ruku" i to je ono što istovremeno izaziva pozitivno, ali i negativno uzbuđenje. Ne samo kod laika već i kod ljudi u industriji, koji su podosta podijeljeni o onome što slijedi. No, nadajmo se da će svi skupa biti spremni kad se to dogodi jer neminovno je.