Umjetna inteligencija već sada ima značajan utjecaj na našu svakodnevnicu

Umjetna inteligencija već sada ima značajan utjecaj na našu svakodnevnicu

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija (UI) ima buduću tehnološku reputaciju koja vrlo vjerojatno može govoriti sama za sebe, ali manje je poznato da već sad ona ima utjecaj na našu svakodnevicu. Primjerice, UI drži spam dalje od naših pretinaca elektroničke pošte, što nam je manje poznato.

Takvih primjera ima još mnogo, od razgovora s botovima, do oglasa koji nam se prikazuju jer UI jako dobro prati sve što radimo na internetu. A isto tako UI može i kreirati sadržaj koji bismo možda željeli vidjeti ili bi mogao ostaviti dojam na nas. Tako je to s lažnim vijestima (eng., fake news) i to smo se uvjerili kakav efekt ima. Isto tako, UI nas štiti od lažnih vijesti, što znači da već sad gledamo bitku UI vs. UI.

Daleko je tako nešto od scenarija iz Terminator serijala filmova, gdje se bitke odvijaju fizički na tlu. Očito će budućnost biti nešto drugačija i bitke će se odvijati malo dalje od naših očiju i svakako neće biti fizički prisutne u našoj okolini. Društvene mreže to znaju jer svakodnevno uklanjaju na tisuće i tisuće lažnih korisničkih računa, pogonjenih UI.

Ne mora umjetna inteligencija biti samo u političkom prostoru, ili onom gdje se želi napraviti utjecaj na ljude. Ona može pomoći shvaćanju velikih stvari, kao što je svemir i njegov nastanak, kao posljedično i nastanak zemlje. To se čini u CERN-u i podaci koji se prikupljaju kroz LHC (Large Hadron Collider) obrađuju se upravo zahvaljujući umjetnoj inteligenciji. Ujedno, ona na temelju prikupljenog uči i polako nudi odgovore na pitanja koja se postavljaju desetljećima, pa i stoljećima.

Dakle, iako se govori da je UI veliki dio ljudske budućnosti, jasno je da ona jest dio naše sadašnjosti, samo to ne primjećujemo dok nam se ne kaže jer je nenametljiva i zapravo nam pomaže u svakodnevici. A trenutno nije ni blizu razvijena kao što bi mogla biti već za desetak godina. I zato se logično postavlja pitanje je li možda ipak previše gledati negativno na sve što će donijeti ako je sad već jasno da donosi više pozitivnih nego negativnih stvari...

Još iz kategorije

Collina osigurao najposjećenije predavanje u 13 godina Combis konferencije

Collina osigurao najposjećenije predavanje u 13 godina Combis konferencije

20.06.2019. komentiraj

Trinaesta Combis konferencija, središnje godišnje događanje u organizaciji Combisa, odlično je ocjenjena od strane sudionika te je opravdala visoka očekivanja publike i organizatora. Tako je predavanje Pierluigija Colline, bivšeg nogometnog suca i jednog od najpoznatijih osoba na planeti okupilo ukupno 311 sudionika, što je rekordan broj posjetitelja na plenarnom predavanju Combis konferencije.

Samo OiV predao ponudu za DVB-T2 multiplekse M1, M2 i L1

Samo OiV predao ponudu za DVB-T2 multiplekse M1, M2 i L1

18.06.2019. komentiraj

Tvrtka u državnom vlasništvu Odašiljači i veze jedina je predala ponudu za DVB-T2 multiplekse M1, M2 i L1 kojima će se u potpunosti omogućiti dolazak Full HD TV-a na hrvatsko televizijsko tržište i izvan IPTV platformi.

HANFA razmatra trajnu zabranu trgovanja binarnim opcijama u Hrvatskoj

HANFA razmatra trajnu zabranu trgovanja binarnim opcijama u Hrvatskoj

18.06.2019. komentiraj

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA), zbog sve češćih upita građana, upozorava javnost na povećan oprez prilikom trgovanja CFD-ovima (ugovori za razlike), binarnim opcijama i drugim visokorizičnim financijskim instrumentima, a posebno stoga što se trgovanje takvim proizvodima prvenstveno odvija on-line i preko manje poznatih inozemnih posrednika. U posljednje vrijeme zapaženi su slučajevi trgovanja putem internetskih stranica