Umjetna inteligencija već sada ima značajan utjecaj na našu svakodnevnicu

Umjetna inteligencija već sada ima značajan utjecaj na našu svakodnevnicu

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija (UI) ima buduću tehnološku reputaciju koja vrlo vjerojatno može govoriti sama za sebe, ali manje je poznato da već sad ona ima utjecaj na našu svakodnevicu. Primjerice, UI drži spam dalje od naših pretinaca elektroničke pošte, što nam je manje poznato.

Takvih primjera ima još mnogo, od razgovora s botovima, do oglasa koji nam se prikazuju jer UI jako dobro prati sve što radimo na internetu. A isto tako UI može i kreirati sadržaj koji bismo možda željeli vidjeti ili bi mogao ostaviti dojam na nas. Tako je to s lažnim vijestima (eng., fake news) i to smo se uvjerili kakav efekt ima. Isto tako, UI nas štiti od lažnih vijesti, što znači da već sad gledamo bitku UI vs. UI.

Daleko je tako nešto od scenarija iz Terminator serijala filmova, gdje se bitke odvijaju fizički na tlu. Očito će budućnost biti nešto drugačija i bitke će se odvijati malo dalje od naših očiju i svakako neće biti fizički prisutne u našoj okolini. Društvene mreže to znaju jer svakodnevno uklanjaju na tisuće i tisuće lažnih korisničkih računa, pogonjenih UI.

Ne mora umjetna inteligencija biti samo u političkom prostoru, ili onom gdje se želi napraviti utjecaj na ljude. Ona može pomoći shvaćanju velikih stvari, kao što je svemir i njegov nastanak, kao posljedično i nastanak zemlje. To se čini u CERN-u i podaci koji se prikupljaju kroz LHC (Large Hadron Collider) obrađuju se upravo zahvaljujući umjetnoj inteligenciji. Ujedno, ona na temelju prikupljenog uči i polako nudi odgovore na pitanja koja se postavljaju desetljećima, pa i stoljećima.

Dakle, iako se govori da je UI veliki dio ljudske budućnosti, jasno je da ona jest dio naše sadašnjosti, samo to ne primjećujemo dok nam se ne kaže jer je nenametljiva i zapravo nam pomaže u svakodnevici. A trenutno nije ni blizu razvijena kao što bi mogla biti već za desetak godina. I zato se logično postavlja pitanje je li možda ipak previše gledati negativno na sve što će donijeti ako je sad već jasno da donosi više pozitivnih nego negativnih stvari...

Još iz kategorije

Najavljena treća eSecurity konferencija 2019

Najavljena treća eSecurity konferencija 2019

17.01.2019. komentiraj

Nakon dvije uspješne međunarodne konferencije na temu IT sigurnosti i zaštite informacija Udruženje eSigurnost najavljuje organizaciju svoje treće eSecurity konferencije, koja se održava od 3. do 5. travnja 2019. godine u Hotelu Holiday Inn u Beogradu.

Ovog tjedna održava se novi Elektroboj

Ovog tjedna održava se novi Elektroboj

17.01.2019. komentiraj

Elektroboj, natjecanje u izradi praktičnih rješenja iz područja elektrotehnike započinje svečanim otvorenjem 17. siječnja 2019. u 15 sati u dvorani A211 na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

CES 2019: Bellov koncept koji će trebati dorade

CES 2019: Bellov koncept koji će trebati dorade

16.01.2019. komentiraj

Poznati svjetski proizvođač helikoptera američki Bell na ovogodišnjem je CES-u predstavio nekoliko noviteta od dvaju malih četveromotornih dronova za prijevoza paketa od 35 kilograma na više, pa sve do velikog hexacoptera namijenjenog prijevozu putnika. Najvažnija inovacija je da je riječ o letjelicama pogonjenim hibridnim pogonom - odnosno motori će proitvoditi struju koja će poslije pokretati motore dok će postojati i poseban baterijski sustav za slučaj otkazivanja motora koji će omogućiti sigurno slijetanje.