Umjetna inteligencija već sada ima značajan utjecaj na našu svakodnevnicu

Umjetna inteligencija već sada ima značajan utjecaj na našu svakodnevnicu

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija (UI) ima buduću tehnološku reputaciju koja vrlo vjerojatno može govoriti sama za sebe, ali manje je poznato da već sad ona ima utjecaj na našu svakodnevicu. Primjerice, UI drži spam dalje od naših pretinaca elektroničke pošte, što nam je manje poznato.

Takvih primjera ima još mnogo, od razgovora s botovima, do oglasa koji nam se prikazuju jer UI jako dobro prati sve što radimo na internetu. A isto tako UI može i kreirati sadržaj koji bismo možda željeli vidjeti ili bi mogao ostaviti dojam na nas. Tako je to s lažnim vijestima (eng., fake news) i to smo se uvjerili kakav efekt ima. Isto tako, UI nas štiti od lažnih vijesti, što znači da već sad gledamo bitku UI vs. UI.

Daleko je tako nešto od scenarija iz Terminator serijala filmova, gdje se bitke odvijaju fizički na tlu. Očito će budućnost biti nešto drugačija i bitke će se odvijati malo dalje od naših očiju i svakako neće biti fizički prisutne u našoj okolini. Društvene mreže to znaju jer svakodnevno uklanjaju na tisuće i tisuće lažnih korisničkih računa, pogonjenih UI.

Ne mora umjetna inteligencija biti samo u političkom prostoru, ili onom gdje se želi napraviti utjecaj na ljude. Ona može pomoći shvaćanju velikih stvari, kao što je svemir i njegov nastanak, kao posljedično i nastanak zemlje. To se čini u CERN-u i podaci koji se prikupljaju kroz LHC (Large Hadron Collider) obrađuju se upravo zahvaljujući umjetnoj inteligenciji. Ujedno, ona na temelju prikupljenog uči i polako nudi odgovore na pitanja koja se postavljaju desetljećima, pa i stoljećima.

Dakle, iako se govori da je UI veliki dio ljudske budućnosti, jasno je da ona jest dio naše sadašnjosti, samo to ne primjećujemo dok nam se ne kaže jer je nenametljiva i zapravo nam pomaže u svakodnevici. A trenutno nije ni blizu razvijena kao što bi mogla biti već za desetak godina. I zato se logično postavlja pitanje je li možda ipak previše gledati negativno na sve što će donijeti ako je sad već jasno da donosi više pozitivnih nego negativnih stvari...

Još iz kategorije

Bliži se treće izdanje beogradske eSecurity konferencije

Bliži se treće izdanje beogradske eSecurity konferencije

25.03.2019. komentiraj

Treća eSecurity konferencija, koju organizira udruga eSigurnost, održat će se od 3. do 5. travnja u hotelu Holiday Inn u Beogradu. Svaki sudionik konferencije na njoj će moći prikupiti do 18 CPE bodova kojima se potvrđuje stručno usavršavanje.

Huawei radi na vlastitom OS-u za slučaj da ostane bez mogućnosti korištenja Androida i Windows

Huawei radi na vlastitom OS-u za slučaj da ostane bez mogućnosti korištenja Androida i Windows

25.03.2019. komentiraj

Kineski Huawei ima velike planove, a jedan od njih jest načiniti svoj mobilni operativni sustav pa da njegovi pametni telefoni i tableti prestanu ovisiti o Googleu i njegovu Androidu, na čemu se radi od 2012. godine. Dakle, stvar je ozbiljna i u konačnici bi ona bila nešto kao Samsungov Tizen, samo funkcionalnije, ili Appleov iOS.

Dobar vjesnik onog što dolazi

Dobar vjesnik onog što dolazi

23.03.2019. komentiraj

Investitori u nekretnine postaju sve oprezniji zbog zabrinutosti oko političke neizvjesnosti, trgovinskih ratova i sve sporijeg gospodarskog rasta na ključnim tržištima diljem svijeta, navodi se u globalnom izdanju Emerging Trends in Real Estate za 2019. godinu, godišnjem izvješću koje prati stavove ulagača u nekretnine, a koji zajednički objavljuju Urban Land Institute (ULI) i PwC. U izvješću se navodi kako se ulagači pokušavaju zaštititi od takvih kretanja, istodobno revidirajući tradicionalne poslovne i valuacijske modele, odgovarajući time na promjenjive zahtjeve potrošača.