Umjetna inteligencija predstavlja veću prijetnju svijetu od terorizma

Umjetna inteligencija predstavlja veću prijetnju svijetu od terorizma
Pixabay

Umjetna inteligencija još uvijek nije zaživjela na pravi način, ali izaziva iznimne podjele, ponajviše po pitanju onoga što može učiniti čovječanstvu. I dok neki misle kako donosi isključivo napredak, ima i onih koji razmišljaju poprilično katastrofično. Među njima je i profesor fizike Jim Al-Khalili s britanskog sveučilišta Surrey.

"Napredak umjetne inteligencije se odvija prebrzo i nije dovoljno reguliran. I da ste me pitali prije nekoliko godina o tome što vidim kao gorući problem o kojem treba raspravljati, ne bih rekao da je to umjetna inteligencija nego klimatske promjene. Danas to ne mislim, stava sam da je gorući problem i prva tema za raspravu budućnost umjetne inteligencije. Ona će dominirati svime što se događa, bilo da se radi o dobrim ili lošim stvarima, naglasio je Al-Khalili.

Pojasnio je svoje stavove na primjeru američkih predsjedničkih izbora otprije dvije godine.

"Ako su ruski hakeri uspjeli utjecati na američke izbore, što bi onda hakere u budućnosti sprečavalo da uz pomoć umjetne inteligencije bacaju bombe, gase elektrane, utječu na prijevoz, bankarski sustav ili vojne pogone? Vlade svih zemalja svijeta imaju veliku odgovornost zaštititi sve nas od potencijalnih prijetnji", naglašava profesor.

Na sličan način razmišlja i Elon Musk, zato je pokrenuo fundaciju preko koje se istražuju načini kako umjetnu inteligenciju držati pod kontrolom i ne dopustiti najcrnje scenarije.

"Radim s AI, bliska mi je i jako me straši. Sposobna je učiniti više nego itko zna i napreduje vrlo brzo. Ako netko misli da to nije istina, neka vidi koliko je Googleov DeepMind AlphaGo AI dogurao kad je prošle godine pobijedio Go prvaka svijeta Kea Jiea. Zato, vjerujte mi, opasnost koju donosi AI mnogo je veća od nuklearnog oružja. Upamtite moje riječi, kazao je Musk tijekom jednog od javnih nastupa.

Naravno, takve stavove se i kritizira, nisu svi toliko katastrofični. No, svakako je istina da treba sagledati cijelu sliku i uvažavati mišljenja stručnjaka.