Umjetna inteligencija pobjedila tim profesionalnih igrača Dota 2

Umjetna inteligencija pobjedila tim profesionalnih igrača Dota 2
DepositPhotos

Umjetna inteligencija kroz povijest je pobjeđivala ljude u šahu, kvizu i kompliciranoj igri Go, a na popis tih uspjeha dolazi i pobjeda nad ljudima u popularnoj igri Dota 2. Zapravo, to se može nazvati najvećim uspjehom dosad jer dok su i ostali prilično značajni, treba znati da je riječ o statičnim aktivnostima, gdje se mnogo toga svodi na kalkulacije.

Kod igre kao Dota 2, igrač mora planirati unaprijed, improvizirat, pratiti što protivnik radi i to je tek početak. U bitkama treba znati kako na mikro razini raditi štetu, usput se i baviti akcijom na drugim poljima. Naravno, AI može bez problema upravljati svime na mapi koja je mjesto odigravanja meča, ali ono što AI nikako nije mogao prije jest ponašati se adekvatno ponašanju protivnika. To je korak naprijed.

Dakle, OpenAI, kojeg financira i milijarder Elon Musk, uspio je svladati poluprofesionalne igrače u Dota 2 nakon napete tri partije 2-1. Naravno, nekome bi ovo "poluprofesionalni" moglo zvučati kao da nije riječ o vrhunskim igračima, ali činjenica da su bolji od 99,95 posto igrača koji se natječu, ipak govori dovoljno o njihovoj snazi.

"OpenAI Five u jednom danu odigra mečeva za koje bi ljudima trebalo 180 godina. To uspijeva zahvaljujući mreži od 128 tisuća centralnih procesorskih jedinica (CPU)", pohvalili su se iz OpenAI.

Sve ovo samo je priprema za ono što će se dogoditi između 20. i 25. kolovoza na najvećem Dota turniru The International. Odvija se u kanadskom Vancouveru i tamo će se OpenAI suprostaviti profesionalnim igračima. Znači, najboljima od najboljih. Ako pobijedi i njih onda je jasno, ljudi su izgubili bitku s AI na poljima koja traže brzo razmišljanje, pravodobne reakcije i improvizaciju.

Musk se na sve ovo nije oglasio, što pomalo čudi jer ovo je uistinu velika stvar, dokaz da se ulaganje u AI isplati, što se vidi po napretku.