Umjetna inteligencija ne utječe na gubitak radnih mjesta, nego stvara nova

Umjetna inteligencija ne utječe na gubitak radnih mjesta, nego stvara nova
DepositPhotos

Uz umjetnu inteligenciju veže se ozbiljan problem o otimanju posla ljudima, što budi pravu paniku u javnosti, ali i onima koji su mnogo stručniji na tehnološkom planu. Stoga, izvješće načinjeno od strane Dun&Bradstreet moglo bi primiriti sve one nevjerne jer pokazuje da umjetna inteligencija nije utjecala na gubitak radnih mjesta, dapače.

Konkretno, iako postoji ozbiljna zabrinutost da bi umjetna inteligencija mogla ugroziti neka od radnih mjesta, s time se slaže samo osam posto izvršnih direktora iz društva Global 2000. Nadalje, njih 34 posto tvrdi da je unatoč implementaciji umjetne inteligencije u poslovanje, brojka radnih mjesta ide prema gore, ljude se traži, ne da ih se otpušta. Njih 18 posto tvrdi da umjetna inteligencija uopće ne utječe na njihovu radnu snagu i da će tako ostati. Dakle, straha nema, bar na najvišim razinama.

Također, 44 possto izvršnih direktora naglasilo je da namjerava implementirati umjetnu inteligenciju u poslovanje kroz godine koje dolaze, ali i samo trećina svih ispitanih kazala je da razumije što umjetna inteligencija čini i kako funkcionira. Ukratko, sve je još uvijek u povojima pa koliko god ovo istraživanje bilo pohvalno, činjenica jest da ne može biti potpuno relevantno jer premalo je organizacija koje imaju implementiranu umjetnu inteligenciju i premalo ih je da potpuno razumije što ona predstavlja.

Što se pak ljudi tiče, oni su zabrinuti. Barem prema istraživanju Brookings instituta u Sjedinjenim Američkim Državama. Čak 38 posto od 1535 ispitanika zabrinuto je da će umjetna inteligencija ona smanjiti broj radnih mjesta dok samo njih 12 posto smatra kako će stvoriti nove poslove. Muškarci u većoj mjeri nego žene smatraju da će ona donijeti smanjenje broja radnih mjesta.

Najviše je zbog trendova zabrinuta skupina ispitanika u starosti od 25 do 34 godine. Njih samo deset posto smatra da će veća prisutnost umjetne inteligencije pozitivno utjecati na broj radnih mjesta, dok je onih koji se s tim ne slažu gotovo četiri puta više.