Umjetna inteligencija napravila svoj prvi - viski

Umjetna inteligencija napravila svoj prvi - viski

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija otišla je podosta daleko u jako malo vremena, ali prostora za napredak još uvijek itekako ima, što se vidi po posljednjem zanimljivom postugnuću te tehnologije. Naime, uz pomoć nje napravit će se viski, spreman za tržište oko rujna ove godine. Da, vjerovali ili ne - viski! U Švedskoj, od strane Mackmyre, destilerije s 20-godišnjim iskustvom.

S obzirom na cijeli niz detalja potrebnih da se on načini, proizvodnja mu nije ni najmanje jednostavna. Ukoliko se pogriješi tek s jednom stavkom, okus može biti lošiji. Zato, nekako se u teoriji čini da umjetna inteligencija po tom pitanju može nadmašiti čovjeka i savršeno ukomponirati sve sastojke, savršeno odrediti vrijeme destilacije i apsolutno svaki bitan detalj dovesti do savršenstva.

Jer, cijeli je niz koraka za dobar viski. Konkretnije, riječ je o žestokom alkoholnom piću koje nastaje destilacijom žitarica. Potom, isključivo se čuva u bačvama od hrastovog drveta.  U zavisnosti od vrste upotrijebljene žitarice razlikuju se i vrste viskija. Žitarice od kojih je napravljen najveći broj viskija su ječam, raž, zob, kukuruz, pšenica.

Najbolje i najpopularnije boce viskija potječu iz Škotske, Irske i Sjedinjenih Američkih Država, a prvi viski datira iz 800. godine prije Krista. I to u Indiji. No, prvi službeni zapis o viskiju je iz 1494. godine u Škotskoj. Iza njega stoji Jakov IV, koji se zaljubio u to piće te naredio da mu se napravi 25 bačvi. Irci pak ne prihvaćaju taj podatak i pozivaju se na propovijedi iz davnijih vremena, kad je viski nazivan "trostrukom vatrenom vodom". Zato tvrde da su ga izmislili zapravo oni.

Dakle, sve se veže uz čovjeka kad je riječ o viskiju. Do 2019. godine i Mackmyrea. Osim ako rok ne bude probijen pa umjesto jeseni ove godine, viski stigne na tržište dogodine ili kasnije. Kako god, švedska destilerija u partnerstvu s Microsoftom i finskim Fourkindom pokušat će što nitko nije, a umjetna inteligencija pazit će na svaki detalj pa možda načiniti savršeni viski.

Ono na što će se posebno obazirati proizvođal jest pregled 70 milijuna recepata, brojke o prodaji, najbolje ocjene... i potrošačke navike općenito pa pokušati uz pomoć toga napraviti nešto što nitko nije. Hoće li uspjeti i koliko će viski koštati, vidjet ćemo, treba se malo strpiti!

Još iz kategorije

Građani počinju više razmišljati o egzistenciji nego o epidemiji

Građani počinju više razmišljati o egzistenciji nego o epidemiji

27.05.2020. komentiraj

U trenutku kada restrikcije popuštaju, a život se polako normalizira, građani sve više brinu oko budućnosti. Bez obzira na opasnost i sveprisutnost COVID-19 virusa, građani ipak najviše strahuju od posljedica gospodarske krize (46%). Prema istraživanju, zabrinutiji smo zbog mogućeg gubitka posla (33%) nego radi potencijalne zaraze člana obitelji koronavirusom (31%), odnosno vlastitog obolijevanja (28%).

Pokreće se izbor za novu čelnu osobu Hrvatske udruge poslodavaca

Pokreće se izbor za novu čelnu osobu Hrvatske udruge poslodavaca

27.05.2020. komentiraj

Na zajedničkoj sjednici Izvršnog odbora, Nadzornog odbora i Savjeta Hrvatske udruge poslodavaca koja je održana uoči najavljene izvanredne sjednice Skupštine HUP-a, Gordana Deranja predložila je Izvršnom odboru HUP-a da se otvori nominacijski postupak izbora novog predsjednika/ce HUP-a.

INFOGRAFIKA: Windows i dalje suvereno dominira na osobnim računalima

INFOGRAFIKA: Windows i dalje suvereno dominira na osobnim računalima

27.05.2020. komentiraj

Microsoft je 4. travnja proslavio 45 godina i fascinantno je da unatoč činjenici da kompaniji nedostaje tako malo do pola stoljeća starosti, njegov softver još uvijek suvereno dominira tržištem osobnih računala.