Umjetna inteligencija napravila svoj prvi - viski

Umjetna inteligencija napravila svoj prvi - viski

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija otišla je podosta daleko u jako malo vremena, ali prostora za napredak još uvijek itekako ima, što se vidi po posljednjem zanimljivom postugnuću te tehnologije. Naime, uz pomoć nje napravit će se viski, spreman za tržište oko rujna ove godine. Da, vjerovali ili ne - viski! U Švedskoj, od strane Mackmyre, destilerije s 20-godišnjim iskustvom.

S obzirom na cijeli niz detalja potrebnih da se on načini, proizvodnja mu nije ni najmanje jednostavna. Ukoliko se pogriješi tek s jednom stavkom, okus može biti lošiji. Zato, nekako se u teoriji čini da umjetna inteligencija po tom pitanju može nadmašiti čovjeka i savršeno ukomponirati sve sastojke, savršeno odrediti vrijeme destilacije i apsolutno svaki bitan detalj dovesti do savršenstva.

Jer, cijeli je niz koraka za dobar viski. Konkretnije, riječ je o žestokom alkoholnom piću koje nastaje destilacijom žitarica. Potom, isključivo se čuva u bačvama od hrastovog drveta.  U zavisnosti od vrste upotrijebljene žitarice razlikuju se i vrste viskija. Žitarice od kojih je napravljen najveći broj viskija su ječam, raž, zob, kukuruz, pšenica.

Najbolje i najpopularnije boce viskija potječu iz Škotske, Irske i Sjedinjenih Američkih Država, a prvi viski datira iz 800. godine prije Krista. I to u Indiji. No, prvi službeni zapis o viskiju je iz 1494. godine u Škotskoj. Iza njega stoji Jakov IV, koji se zaljubio u to piće te naredio da mu se napravi 25 bačvi. Irci pak ne prihvaćaju taj podatak i pozivaju se na propovijedi iz davnijih vremena, kad je viski nazivan "trostrukom vatrenom vodom". Zato tvrde da su ga izmislili zapravo oni.

Dakle, sve se veže uz čovjeka kad je riječ o viskiju. Do 2019. godine i Mackmyrea. Osim ako rok ne bude probijen pa umjesto jeseni ove godine, viski stigne na tržište dogodine ili kasnije. Kako god, švedska destilerija u partnerstvu s Microsoftom i finskim Fourkindom pokušat će što nitko nije, a umjetna inteligencija pazit će na svaki detalj pa možda načiniti savršeni viski.

Ono na što će se posebno obazirati proizvođal jest pregled 70 milijuna recepata, brojke o prodaji, najbolje ocjene... i potrošačke navike općenito pa pokušati uz pomoć toga napraviti nešto što nitko nije. Hoće li uspjeti i koliko će viski koštati, vidjet ćemo, treba se malo strpiti!

Još iz kategorije

Mobitel kao ključ za vaše vozilo

Mobitel kao ključ za vaše vozilo

19.05.2019. komentiraj

Njemački automobilski gigant BMW u veljači prošle godine prezentirao je mogućnost “pretvaranja” mobilnog uređaja u ključ vozila, što su Nijemci odlično prihvatili jer prema istraživanju, njih 76 posto voljelo bi tako koristiti svoje limene ljubimce.

Infobip poslao poruku na Mjesec „We are just starting“

Infobip poslao poruku na Mjesec „We are just starting“

18.05.2019. komentiraj

U sklopu #MTFPula je na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli organiziran SisterMoon live MoonBounce - događaj pod vodstvom poznate njemačke umjetnice i producentice Martine – Nicole Rojina, na kojem su sudionici u stvarnom vremenu „razgovarali s Mjesecom“ i uživo slušali odbijanje glasova s površine Mjeseca.

Data Science Economy 2019 okupio više od 200 sudionika

Data Science Economy 2019 okupio više od 200 sudionika

18.05.2019. komentiraj

U Kraš Auditoriumu prvog dana 4. Data Science Economy konferencije okupilo se više od 200 sudionika, Data Scientista, managera koje zanima kako investirati u Data Science te svih onih koji žele naučiti više o Data Scienceu i čuti primjere najboljih praksi domaćih i inozemnih tvrtki. Program je kombinirao keynote predavanja, panel i tematska predavanja uz sudjelovanje više od 30 domaćih i stranih stručnjaka i praktičara na području podatkovne znanosti. Konferencija završava u petak. 17. svibnja, kada sudionike očekuje sedam tematskih radionica koje će se paralelno odvijati u tri dvorane, a pružit će dublji tehnički uvid u metode i alate koji se koriste u organizacijama na području znanosti o podacima.