Umjetna inteligencija na razini 4-godišnjaka

Umjetna inteligencija na razini 4-godišnjaka

Istraživanje znanstvenika iz sveučilišta Illinois u Chicagu pokazalo je da je današnja umjetna inteligencija još uvijek miljama daleko od ljudske. Istraživači su uzeli jedan od najpametnijih i najsuvremenijih sustava umjetne inteligencije, ConceptNet 4 i dali mu IQ test. Rezultati testa pokazali su da je na razini četverogodišnjeg djeteta.

ConceptNet 4 razvijen je na Massachusetts Institute of Technology. Podvrgnut je testovima koje obično daju djeci u vrtićima i osnovnoj školi. Iako se na prvi pogled tako ne čini, rezultati testa prilično su impresivni. AI je ostvario najbolji rezultat na vokabularu i testu prepoznavanja sličnosti, ali ono što ga je zbunilo su pitanja “zašto?“, na kojima djeca ostvaruju najbolje rezultate.

Znači, ono što ljudi rješavaju zdravorazumski, umjetna inteligencija to nije mogla prepoznati kao točan odgovor. Još uvijek smo daleko od razine umjetne inteligencije na kakvu smo navikli u futurističkim filmovima, ali znanstvenici se nadaju da će im ovo istraživanje poslužiti kao podloga za daljnji razvoj i usavršavanje umjetne inteligencije.