Umjetna inteligencija čita misli paraliziranih pacijenata dok zamišljaju da pišu

Umjetna inteligencija čita misli paraliziranih pacijenata dok zamišljaju da pišu

Foto: DepositPhotos

Umjetna inteligencija uistinu napreduje naočigled, što se možda najbolje iščitava u medicini, gdje je ostvaren novi veliki rezultat i njime zapravo dolazimo do situacije određenog čitanja misli. Naime, osobe koje boluju od vrsta paralize koja im onemogućavaju sporazumjeti se govorom, to bi uskoro mogle uz pomoć umjetne inteligencije.

Jer, na konferenciji neurologa u Chicagu tim znanstvenika prezentirao je alat koji može dvostruko brže ispisivati i shvaćati riječi koje paralizirani pacijenti žele izreći. A zatim ih ispisuje. I to je ključno! Jer, pacijent mora zamisliti kako piše određeno slovo, riječ, rečenicu... i umjetna inteligencija to prepoznaje pa kopira te omogućava komunikaciju.

Slična tehnologija postoji već neko vrijeme, ali ima svojih manjkavosti i ipak ovisi o određenom pomaku nekog dijela tijela, dok ovaj novitet djeluje potpuno na neurološkoj razini, odnosno, proučavanjem aktivnosti mozga u tom smjeru koji je zadužen za komunikaciju. Ili, u ovom slučaju, potrebu za izvođenjem određenih pokreta rukom.

Alat je testiran od strane volontera i pogađao je njihove misli s 92 posto točnosti, što je uistinu fenomenalno i donosi napredak kakav je uistinu prekretnica. Također, greške koje su se događale bile su vezane uz slovo "g" ili "q", jer su slična. Što se brzine ispisivanja tiče, umjesto 39 znakova, ispisuje ih oko 80 u minuti. Bez obzira što je to i dalje za oko 30 posto sporije no što može zdrava osoba ispisati sama, značajno je i potvrđuje koliko daleko se može otići s umjetnom inteligencijom.

Naime, ako je moguće tako precizno prepoznati misli koje se tiču pomicanja ruke, jasno je da se može isto postići i s mislima o pomicanju drugih dijelova tijela, a s vremenom možda ode tehnologija korak dalje pa će se moći prepoznavati i misli. Ali, to je vjerojatno već malo u sferi znanstvene fantastike i neke dalje budućnosti.

Još iz kategorije

Udruga glas poduzetnika želi pomoći poduzetnicima u borbi

Udruga glas poduzetnika želi pomoći poduzetnicima u borbi

31.05.2020. komentiraj

Predstavljen je novi projekt udruge Glas poduzetnika pod imenom “Ovdje štiti UGP“, u kojem kako sami tvrde da će njihovi članovi moći će prijaviti neutemeljeno postupanje inspektora, a UGP će konzultirati pravnike, obavijestiti javnosti o slučaju te savjetovati članove.

Adata pokrenula kampanju ‘Build to Create’ kojom ističe svoje proizvode namijenjene stvarateljima sadržaja

Adata pokrenula kampanju ‘Build to Create’ kojom ističe svoje proizvode namijenjene stvarateljima sadržaja

31.05.2020. komentiraj

Tvrtka Adata Technology, vodeći proizvođač visokoperformansnih DRAM modula, NAND flash proizvoda i dodataka za mobilne uređaje pokrenula je novu kampanju ‘Build to Create’ kako bi istakla svoj portfelj proizvoda savršeno prikladan za stvaratelje sadržaja. Ti proizvodi uključuju unutarnje i vanjske SSD uređaje vanjski tvdi disk, DRAM memorijski modul i memorijske kartice.

U travnju zabilježen veliki pad maloprodajnoga prometa

U travnju zabilježen veliki pad maloprodajnoga prometa

30.05.2020. komentiraj

U travnju 2020. godine realan je promet u trgovini na malo bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 25,5 posto manji u odnosu na travanj 2019. godine, što predstavlja najbržu dinamiku pada u novijoj hrvatskoj povijesti. Pad u ovogodišnjem travnju rezultat je mjera u borbi protiv koronavirusa, čija je primjena počela 19. ožujka, u punome obujmu trajale su gotovo cijeli travanj (tek 27. travnja započela je prva faza popuštanja mjera), a uključivale su, među ostalim, i obustavu rada dijela poduzetnika u djelatnosti trgovine te obustavu rada ugostiteljskih objekata.