Umjetna inteligencija će preuzeti 80 posto stavki iz upravljanja projektima

Umjetna inteligencija će preuzeti 80 posto stavki iz upravljanja projektima
DepositPhotos

Upravljanje projektima bi do 2030. godine mogao postati posao iz prošlosti ukoliko se Gartnerova prognoza pokaže točnom! Ona kaže da će umjetna inteligencija preuzeti taj segment poslovanja i automatski će 80 posto stavki iz upravljanja projektima biti uklonjeno, što podrazumijeva neovisnost o ljudskoj radnoj snagi.

Nekako se to čini logičnim s obzirom da bi umjetna inteligencija trebala brže i bolje prikupljati podatke pa ih potom sortirati, analizirati i na temelju njih činiti sljedeće korake u organizacijama pod kojima "operiraju". S obzirom da su učinkovitost, brzina i uštede svakom sustavu poželjne prednosti, imati ih sve tri odjednom jednostavno se ne odbija. I umjetna inteligencija donosi baš to, navodi Gartner.

Ovakve informacije možda liderima kompanija odgovaraju jer njih 34 posto tvrdi da se broj radnih mjesta povećava i njih 44 posto navodi da će tek u narednim godinama krenuti s uvođenjem umjetne inteligencije, ali ne nauštrb radnih mjesta.

Ipak zaposleni su sve zabrinutiji jer bez obzira na stručnost, znanje i iskustvo, umjetna inteligencija zamijenit će ih u "roku keks". Pa tako ne čudi da Amerikanci uvelike brinu zbog dolaska nove tehnologije. Njih 38 posto starosti od 25 do 34 godine zabrinuto je da će ona smanjiti broj radnih mjesta dok samo njih 12 posto smatra kako će stvoriti nove poslove. Takav stav postoji jer izostaju potrebne informacije na ovu temu, koje bi smirile zabrinute.

Ujedno, slični postoci vrijede i za zapadnu Europu te razvijeni dio Azije, što jasno sugerira da se nesigurnima osjećaju upravo oni s obljim životnim standardom, ali i višim obrazovanjem. Već to bi trebalo biti itekako dovoljno da odgovorni načine "zaštitnu mrežu" na vrijeme pa pronađu alternativu za sve te ljude koji bi mogli preko noći postati nebitni, a do tog trenutka su bili cijenjeni, u svakom smislu.