Umjetna inteligencija 30 posto preciznije analizira crnu materiju od čovjeka

Umjetna inteligencija 30 posto preciznije analizira crnu materiju od čovjeka
DepositPhotos

Fizičari i računalni znanstvenici na ETH Zürich razvili su novi pristup problemu tamne tvari i tamne energije u Svemiru, a on se temelji na umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju. Dakle, uz taj novi pristup uspjeli su postići do 30 posto točnije analize no što je bio slučaj dok su se isključivo ljudi bavili sličnim analizama.

Naime, budući da je tamna tvar još uvijek teorija, postoji nekoliko mogućih odgovora u kakvom obliku se ona može nalaziti. Dvije najvjerojatnije mogućnosti su Barionska tamna tvar i takozvane egzotične čestice. Treća, pomalo ekstremna, mogućnost je da mi još uvijek u potpunosti ne razumijemo gravitaciju. Možda se gravitacija na većoj skali ne ponaša po istim zakonima kao na maloj skali.

Barionska tamna tvar je ona koja je sastavljena od nama poznatih čestica: protona, elektrona, neutrona i slično, ali ne svijetli. Nekoliko različitih vrsta objekata može činiti barionsku tamnu tvar - planeti, smeđi patuljci i mrtve zvijezde. Ukratko, iznimno je teško baviti se iz akutalne pozicije tamnom tvari pa je svaki iskorak na tom polju značajan.

Umjetna inteligencija i strojno učenje u cijeloj priči pomažu na način što promatraju promjene u Svemiru, nevidljive ljudskom oku. Potom se te promjene analiziraju, izračunavaju kako bi se vidjelo do kakvih je pomaka u prostoru stiglo, a samim time se pokušava više povezati po pitanju "kretanja" Svemira, utjecaju tamne tvari i energije na to, a u konačnici se pokušava dobiti konkretniji odgovor na to kako je sve nastalo.

Naravno, i dalje je sve skupa samo teorija, ali s obzirom na točnost u analizi, tko zna kakva će saznanja uskoro biti omogućena. Možda se dozna nešto što prije nije bilo ni u primisli. A sve to uz aktualne pomake u tehnologiji. Nadalje, iznimno je zanimljivo da se koristi alat za prepoznavanje lica, kako bi bilo moguće prepoznati promjene "na nebu". Jer, iako nema lica u Svemiru, alat prepoznaje svaki promijenjeni detalj i pomno ga analizira, a kad se svi ti podaci prikupljaju, stručnjaci ih znaju bolje koristiti pa dolaziti do spoznaja od iznimnog značaja.