Uloga digitalizacije u preoblikovanju sektora industrijske proizvodnje

Uloga digitalizacije u preoblikovanju sektora industrijske proizvodnje
DepositPhotos

Digitalizacija transformira DNK industrijske proizvodnje. U današnje vrijeme digitalno pametni proizvođači stvaraju konkurentsku prednost korištenjem novih tehnologija i trendova kao što su digitalno repliciranje (digital twinning), prediktivno održavanje (predictive maintenance), praćenje pošiljaka (track-and-trace) i modularni dizajn.

U novom izvješću, Definiranje nove DNK industrijskih digitalnih organizacija: plan predsjednika uprava, objašnjava se kako je 8 tvrtki koje su proučavane u ovom izvješću, uz nekoliko drugih primjera, poboljšalo svoju učinkovitost, produktivnost i korisničko iskustvo osiguravanjem pravih sposobnosti ključnih za njihov operativni model te njihovim usklađenjem sa snažnim skupovima vještina u analitici i IT-ju.

Pritisak koji dolazi od potrošača, nove regulative i napredak informacijske tehnologije su razlozi koji tjeraju proizvodne organizacije na digitalizaciju kako bi izbjegle zaostajanje za novom vrstom „digitalnih predvodnika“ na tržištu. U ovom izvješću utvrđujemo četiri značajne promjene koje predsjednici uprava moraju implementirati kako bi maksimalizirali koristi od digitalizacije. Pokrenuti organizacijske promjene koje se odnose na nove digitalne sposobnosti i digitalizirane procese - npr. dizajn i inženjering proizvoda i procesa, „end-to-end“ nabava, lanac nabave/distribucije i post prodaja - od vrha, budući da su oni posve novi i drugačiji. Zaposliti više inženjera specijaliziranih za softver i internet stvari (IoT) te stručnjaka za podatke, uz usavršavanje šire radne snage u digitalnim vještinama. Učiti od softverskih tvrtki koje imaju sposobnost rapidno razvijati upotrebne situacije i pretvarati ih u softverske proizvode. Proširiti digitalizaciju izvan IT-a kako bi uključila značajne operativne tehnologije (OT) kao što su rješenja za praćenje pošiljaka i digitalno repliciranje

„Utjecaj digitalizacije na proizvodnju ogroman je, ona će omogućiti stvaranje novih proizvoda, procesa i poslovnih modela te u konačnici oblikovati digitalne tvrtke. Predsjednici uprava moraju zgrabiti priliku i uhvatiti val kako bi izbjegli zaostajanje“, ističe dr. Anil Khurana, PwC-ov globalni voditelj usluga sektorima industrije, proizvodnje i automobilske industrije

Potrebno je spomenuti da je ovo izvješće izrađeno uz potporu Globalnog sastanka na vrhu za proizvodnju i industrijalizaciju (GMIS). PwC je partner znanja GMIS-a od njegova osnutka 2015. godine i zajednički su izradili nekoliko izvješća koja pokrivaju različite teme vezane za Četvrtu industrijsku revoluciju.

„Uzevši u obzir uključena kapitalna ulaganja, prihvaćanje široko rasprostranjene digitalne transformacije unutar neke organizacije zahtijeva detaljnu i pomno razrađenu analizu svakog poslovnog procesa prije nego li se krene u implementaciju. Ovo izvješće PwC-a nudi održiv plan koji predsjednici uprava proizvodnih i industrijskih tvrtki mogu usvojiti u svojim strategijama transformacije poslovanja kako bi maksimalizirali koristi od digitalizacije ovakvog opsega. GMIS predstavlja forum gdje industrijski lideri mogu komunicirati s vladama, tehnološkim stručnjacima i znanstvenicima kako bi savladali izazove i iskoristili prilike koje donosi digitalna tehnologija Četvrte industrijske revolucije“, objašnjava Badr Al-Olama, predsjednik organizacijskog odbora Globalnog sastanka na vrhu za proizvodnju i industrijalizaciju (GMIS).

Treće izdanje Globalnog sastanka na vrhu za proizvodnju i industrijalizaciju (#GMIS 2020) održat će se 20. i 21. travnja, u isto vrijeme kad i Hannover Messe, najveći svjetski sajam industrijske tehnologije u Njemačkoj, te će mu fokus biti „Glokalizacija: prema uključivim i održivim globalnim lancima vrijednosti“. Kao prva svjetska platforma koja spaja različite industrije, Globalni sastanak na vrhu proizvodnju i industrijalizaciju spaja proizvođače, vlade i nevladine organizacije, tehnološke stručnjake i ulagače koji imaju misiju upregnuti transformaciju proizvodnje Četvrte industrijske revolucije kako bi se omogućila regeneracija svjetskog gospodarstva. #GMIS2020 ima za cilj potaknuti diskusiju i dogovor o strateškom putu kako bi se doprinijelo promicanju održivog industrijskog razvoja kroz inovacije i usvajanje tehnologija Četvrte industrijske revolucije na svjetskoj razini.