Uloga digitalizacije u preoblikovanju sektora industrijske proizvodnje

Uloga digitalizacije u preoblikovanju sektora industrijske proizvodnje

Foto: DepositPhotos

Digitalizacija transformira DNK industrijske proizvodnje. U današnje vrijeme digitalno pametni proizvođači stvaraju konkurentsku prednost korištenjem novih tehnologija i trendova kao što su digitalno repliciranje (digital twinning), prediktivno održavanje (predictive maintenance), praćenje pošiljaka (track-and-trace) i modularni dizajn.

U novom izvješću, Definiranje nove DNK industrijskih digitalnih organizacija: plan predsjednika uprava, objašnjava se kako je 8 tvrtki koje su proučavane u ovom izvješću, uz nekoliko drugih primjera, poboljšalo svoju učinkovitost, produktivnost i korisničko iskustvo osiguravanjem pravih sposobnosti ključnih za njihov operativni model te njihovim usklađenjem sa snažnim skupovima vještina u analitici i IT-ju.

Pritisak koji dolazi od potrošača, nove regulative i napredak informacijske tehnologije su razlozi koji tjeraju proizvodne organizacije na digitalizaciju kako bi izbjegle zaostajanje za novom vrstom „digitalnih predvodnika“ na tržištu. U ovom izvješću utvrđujemo četiri značajne promjene koje predsjednici uprava moraju implementirati kako bi maksimalizirali koristi od digitalizacije. Pokrenuti organizacijske promjene koje se odnose na nove digitalne sposobnosti i digitalizirane procese – npr. dizajn i inženjering proizvoda i procesa, „end-to-end“ nabava, lanac nabave/distribucije i post prodaja – od vrha, budući da su oni posve novi i drugačiji. Zaposliti više inženjera specijaliziranih za softver i internet stvari (IoT) te stručnjaka za podatke, uz usavršavanje šire radne snage u digitalnim vještinama. Učiti od softverskih tvrtki koje imaju sposobnost rapidno razvijati upotrebne situacije i pretvarati ih u softverske proizvode. Proširiti digitalizaciju izvan IT-a kako bi uključila značajne operativne tehnologije (OT) kao što su rješenja za praćenje pošiljaka i digitalno repliciranje

„Utjecaj digitalizacije na proizvodnju ogroman je, ona će omogućiti stvaranje novih proizvoda, procesa i poslovnih modela te u konačnici oblikovati digitalne tvrtke. Predsjednici uprava moraju zgrabiti priliku i uhvatiti val kako bi izbjegli zaostajanje“, ističe dr. Anil Khurana, PwC-ov globalni voditelj usluga sektorima industrije, proizvodnje i automobilske industrije

Potrebno je spomenuti da je ovo izvješće izrađeno uz potporu Globalnog sastanka na vrhu za proizvodnju i industrijalizaciju (GMIS). PwC je partner znanja GMIS-a od njegova osnutka 2015. godine i zajednički su izradili nekoliko izvješća koja pokrivaju različite teme vezane za Četvrtu industrijsku revoluciju.

„Uzevši u obzir uključena kapitalna ulaganja, prihvaćanje široko rasprostranjene digitalne transformacije unutar neke organizacije zahtijeva detaljnu i pomno razrađenu analizu svakog poslovnog procesa prije nego li se krene u implementaciju. Ovo izvješće PwC-a nudi održiv plan koji predsjednici uprava proizvodnih i industrijskih tvrtki mogu usvojiti u svojim strategijama transformacije poslovanja kako bi maksimalizirali koristi od digitalizacije ovakvog opsega. GMIS predstavlja forum gdje industrijski lideri mogu komunicirati s vladama, tehnološkim stručnjacima i znanstvenicima kako bi savladali izazove i iskoristili prilike koje donosi digitalna tehnologija Četvrte industrijske revolucije“, objašnjava Badr Al-Olama, predsjednik organizacijskog odbora Globalnog sastanka na vrhu za proizvodnju i industrijalizaciju (GMIS).

Treće izdanje Globalnog sastanka na vrhu za proizvodnju i industrijalizaciju (#GMIS 2020) održat će se 20. i 21. travnja, u isto vrijeme kad i Hannover Messe, najveći svjetski sajam industrijske tehnologije u Njemačkoj, te će mu fokus biti „Glokalizacija: prema uključivim i održivim globalnim lancima vrijednosti“. Kao prva svjetska platforma koja spaja različite industrije, Globalni sastanak na vrhu proizvodnju i industrijalizaciju spaja proizvođače, vlade i nevladine organizacije, tehnološke stručnjake i ulagače koji imaju misiju upregnuti transformaciju proizvodnje Četvrte industrijske revolucije kako bi se omogućila regeneracija svjetskog gospodarstva. #GMIS2020 ima za cilj potaknuti diskusiju i dogovor o strateškom putu kako bi se doprinijelo promicanju održivog industrijskog razvoja kroz inovacije i usvajanje tehnologija Četvrte industrijske revolucije na svjetskoj razini.

Još iz kategorije

HT uzeo investicijsku banku za prodaju Optima Telekoma

HT uzeo investicijsku banku za prodaju Optima Telekoma

10.08.2020. komentiraj

Najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom angažirao je investicijsku banku za proces prodaje Optima Telekoma, objavila je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Naime, tako je po odluci AZTN-a agenciju obavijestio povjerenik Deloitte koji navodi kako će HT započeti s ispunjavanjem svoje obveze angažiranja investicijske banke za daljnji proces prodaje odnosno poduzima aktivnosti kojima bi se spriječilo moguće kašnjenje u pogledu ispunjenja obveza propisanih rješenjem AZTN-a o uvjetno dopuštenoj koncentraciji poduzetnika HT i Optima.

Novi voditelj globalnih operacija HMD Globala postaje bivši savjetnik OneWeba Alain Lejeune

Novi voditelj globalnih operacija HMD Globala postaje bivši savjetnik OneWeba Alain Lejeune

09.08.2020. komentiraj

HMD Global imenovao je Alaina Lejeunea za novog voditelja globalnih operacija kompanije. Lejeune sa sobom donosi više od 25 godina iskustva u telekomunikacijama obogaćenih vođenjem globalnih operacija. HMD Globalu se priključuje iz OneWeba, gdje je bio specijalni savjetnik s fokusom na poslovnu strategiju. Alain će biti odgovoran za nadzor svih operacija HMD Globala te vođenje proizvodnje i nabave kompanije. Izravno će surađivati s Florianom Seicheom, izvršnim direktorom u HMD Globalu.

U Beču predstavljen prvi potpuno automatizirani vlak metroa

U Beču predstavljen prvi potpuno automatizirani vlak metroa

07.08.2020. komentiraj

U narednom će periodu novi vlak bečke podzemne željeznice najprije biti podvrgnut detaljnim ispitivanjima kako bi se osigurali uvjeti za njegovo puštanje u promet. Bečko gradsko poduzeće za javni prijevoz „Wiener Linien” početkom srpnja predstavilo je prvi potpuno automatizirani vlak podzemne željeznice. Naime, isporučen je prvi od 34 vlakova nove generacije koji se proizvode u Siemensovim pogonima u bečkom okrugu Simmering. Kako ističu iz Siemensa, ovaj je vlak zahvaljujući brojnim inovacijama i digitalnim rješenjima jedan od najmodernijih vlakova podzemne željeznice na svijetu.