Ukrajina zatvorila ilegalnu farmu za rudarenje kriptovaluta od 5000 PC-a i 3800 PS4 konzola

Ukrajina zatvorila ilegalnu farmu za rudarenje kriptovaluta od 5000 PC-a i 3800 PS4 konzola

Ukrajinski grad Vinnytsia, koji se nalazi oko 250 kilometara od Kijeva, našao se u središtu pažnje nakon podosta nevjerojatne vijesti o rudarenju kriptovaluta uz korištenje oko 5000 računala i oko 3800 igraćih konzola, ponajviše PlayStation 4.

Nije ni to sve... Pritom su organizatori takvih aktivnosti u skladištu, koje je legalno zakupljeno, krali električnu energiju iz obližnje elektrane. I stvarali joj mjesečnu štetu od oko 260.000 američkih dolara.

Naravno, odstupaja u potrošnji električne energije nisu mogli dugo ostati neopaženi i u sve se uključila Ukrajinska sigurnosna služba. Čiji je zaključak da je netko od zaposlenih u elektrani zapravo sudjelovao u cijeloj priči s kriptorudarskom farmom.

Odgovorni će se sasvim sigurno suočiti s oštrim kaznama jer aktivnostima su doveli umalo do nestašice električne energije, što bi grad od gotovo 400.000 stanovnika dovelo u poveće probleme i stvorilo dodatnu materijalnu i financijsku štetu.

Ali, to se nije dogodilo i zato traju zanimljive rasprave o tome koliko je uopće korisno imati PS4 konzole za ovako nešto. Ujedno, kolika je tek morala biti zarada kad se trošilo toliko struje i kad je uloženo toliko u hardver. Samo konzole koštaju ukupno oko 400.000 do 500.000 dolara, računala od tri do pet milijuna dolara. Trebalo je platiti i cijeli prostor, njegovu organizaciju, održavanje...

A zaplijenjeno je i više od 500 grafičkih kartica, 50 procesora, dokumentacija s potrošnjom energije, poveći broj prijenosnih računala, pametnih telefona, flash diskova i raznih drugih dokaza koji će poslužiti u istrazi.

Koliko je farma "operirala" još uvijek nije poznato, ali u danima i tjednima koji slijede, sasvim sigurno će se doznati nešto više. Također, nakon ovog pronalaska, postavlja se pitanje je li ovo bila jedina farma ili ih se u Ukrajini i drugim zemljama Europe krije još.