Uključite se u regionalno TechSlavs istraživanje uvjeta u IT svijetu

Uključite se u regionalno TechSlavs istraživanje uvjeta u IT svijetu

TechSlavs istraživanje pokrenuto je s ciljem dobivanja odgovora na pitanja koja zanimaju IT stručnjake u cijeloj regiji: kolike su prosječne plaće za pojedine IT pozicije, kakvi su radni uvjeti i koje su tehnologije najpopularnije u ovom području Europe?

Kako je nastao TechSlavs community?

Začetnici projekta navode da su, promatrajući situaciju u regiji, zaključili da postoji prostor za bolje povezivanje IT stručnjaka, a posljedica toga bila bi kvalitetnija komunikacija, transparentnost i dijeljenje znanja među osobama u tech svijetu s područja Balkana.

Prvi veliki projekt s kojim su krenuli je istraživanje plaća i drugih uvjeta rada na području Jugoistočne Europe, a istraživanje je jedinstveno jer prelazi granice jedne države, te su ciljana skupina svi IT stručnjaci - ne samo developeri.

Neka od pitanja na koja se želi dobiti odgovor ovim istraživanjem su: Zna li IT stručnjak prosječnu plaću za svoju poziciju na tržištu? Koji sve faktori utječu na visinu plaće? Koji su benefiti trenutno aktualni u IT svijetu? A za koje bi zaposlenici zapravo htjeli da se uvedu? Koje su najpopularnije tehnologije?

Transparentnost kao ključ daljnjeg napretka za IT struku

Glavna ideja istraživanja je povećati transparentnost radnih uvjeta u IT-u, a organizatori ističu kako je to važno iz konteksta zaposlenika koji time može izbjeći da bude potplaćen, ali i poslodavca koji može biti siguran da plaća realnu cijenu za vrijednost koju dobiva s dolaskom nove osobe. Nadaju se da će dugoročno transparentnost doprinijeti većoj ravnopravnosti po pitanju radnih uvjeta na IT sceni.

Tko stoji iza projekta?

Tim koji je pokrenuo ovo istraživanje čine tech entuzijasti iz Hrvatske, Makedonije i Srbije.

Pored istraživanja, ulažu trud u stvaranje i održavanje tech zajednice te će uskoro lansirati i TechSlavs Discord kanal, kako bi se svi zainteresirani mogli uključiti i sudjelovati u razmjeni znanja.

Ukoliko radite u području ICT-a, dajte doprinos ovom regionalnom projektu popunjavanjem istraživanja na linku!

Više informacija možete saznati na TechSlavs webu i TechSlavs službenim profilima na društvenim mrežama.