Ugrožavaju li Androidi iOS dominaciju

Ugrožavaju li Androidi iOS dominaciju
Fotolia

Najnovije istraživanje tržišta koje je provela analitička tvrtka Good Technology donijelo je od svega po malo, onog očekivanog i onog neočekivanog to jest novog. U istraživanju nad 5000 svojih klijenata za „Indeks mobilnosti“ u prvom kvartalu fiskalne godine otkrili su kako je iOS platforma i dalje najpopularnija i najzastupljenija što se tiče mobilnih uređaja, no nakon toga dolazi do onog lagano osvježavajućeg noviteta, Android platforma polako sustiže vodećeg na ovom tržištu.

Mobilni uređaji na iOS bazi i dalje su najzastupljeniji sa 75 posto udjela odnosno aktivacija. Među njima su dakako najpopularniji iPhone 5 te iPhone 4S, a što se tiče tablet dijela, iPad.

Kada govorimo o Androidima, ova studija je pokazala nešto više od onih koje donose već poznate 'iOS prednjači' rezultate. Good Technologies istraživanje pokazalo je kako je broj aktivacija Androidnih uređaja porastao za 5 posto u odnosu na proteklu godinu te donosi podatak da se, što se tiče tablet aktivacije, Android proslavio sa udvostručenjem.

Čini se kako je ovo istraživanje još jednom potvrdilo 'nekome svane a nekome se smrkne' mantru, budući da je konačni rezultat pad aktivacije iOSa i iPada za oko 5 posto u istom razdoblju, no ipak Apple ima jedan čvrsti razlog za slavlje, njegov iPad je i dalje najpopularniji tablet na tržištu sa oko 88,4 posto aktivacija, a sektor financijskih usluga i bioloških znanosti je zaslužan za trećinu svih aktivacija.

Bilo kako bilo, Good Technology procjenjuje da tablet aktivacija je u porastu. Istraživanje je otkrilo kako je jedna od četiri aktivacije upravo u tablet sektoru, što čini 27 posto od ukupnih, a taj podatak je zanimljiv upravo iz razloga što IDC, tvrtka koja provodi tržišna istraživanja u Americi, tvrdi da je omjer tableta i iPhonea na tržištu 1 naspram 5.

Uz pojačani trend „bring your own device“ u mnogim tvrtkama, čini se kako će tablet aktivacija sve više rasti, budući da tableti omogućavaju korisnicima malo veću korisnost uređaja koja im omogućuje produktivnost u pokretu.