Udio Windows-a u padu, korisnici se okreću prema Ubuntu i macOS-u

Udio Windows-a u padu, korisnici se okreću prema Ubuntu i macOS-u

Foto: Antonio Jularić

Microsoft ima manjih problema s Windows 10 operativnim sustavom u smislu pridobivanja novih korisnika jer podaci za travanj ove godine pokazuju da unatoč činjenici da Windows 7 od siječnja nema podršku, korisnici se radije okreću prema Ubuntu ili macOS.

Naime, prema podacima koje prikazuje NetMarketShare, broj uređaja na kojima se nalazi "desetka" pao je s 57,34 posto u ožujku na 56,08 posto u travnju. Podosta je to zabrinjavajuće jer krivulja bi morala ići prema gore u trenucima kad se određeni operativni sustav "gasi" i gubi korisnike. Ali, u ovom slučaju ona ide prema dolje.

A "sedmica" ih svakako gubi, s 26,23 posto udjela na tržištu pala je na 25,59 posto. Nažalost po Microsoft, ne u smjeru koji bi "podebljao" brojku korisnika za "desetku". Umjesto toga, macOS 10.15 ili macOS Catalina, bilježi rast korisnika. U ožujku ih je bilo 3,41 posto, a u travnju 4,15 posto. Time je "istisnuo" Windows 8,1, koji je na 3,48 posto, s treće pozicije najkorištenijih operativnih sustava na svijetu.

Također, Linux se isto može pohvaliti velikim postignućem. Jer, njegova distribucija Ubuntu uspjela je s 0,27 posto udjela u ožujku stići do 1,89 posto u travnju. Ukupno, Linux je sad na 2,86 posto udjela. Upućeniji će shvatiti što se događa, Ubuntu je u travnju "izbacio" verziju 20.04 LTS i developeri, ali i drugi znatiželjnici, poželjeli su vidjeti kako funkcionira. Pa time "podebljali" broj uređaja na kojima se "vrti" Ubuntu. Već s krajem svibnja bi situacija mogla biti drugačija - u negativnom smislu po Ubuntu.

Naravno, sve ove brojke koje ne idu Windows 10 u prilog nisu nešto zbog čega se Microsoft treba previše zabrinuti, ali činjenica jest da tržište ne iskazuje očekivani interes prema Windows 10 računalima, bez obzira što su na njemu prisutna gotovo pet godina i što Microsoft toliko radi na promociji, ne samo "desetke" već i svega što ide uz nju...

Još iz kategorije

TOP 10 najprofitabilnijih digitalnih igara za konzole tijekom travnja

TOP 10 najprofitabilnijih digitalnih igara za konzole tijekom travnja

02.06.2020. komentiraj

Superdata je objavio listu najprofitabilnijih igara za konzole tijekom travnja ove godine. Animal Crossing: New Horizons je zadržao prvo mjesto na ovoj listi, dok su se iza njega redom nalazili Final Fantasy 7 Remake, FIFA 20, Grand Theft Auto V, NBA 2K20, Doom Eternal, Fortnite, Call of Duty: Modern Warfare 2 Campaign Remastered, Call of Duty: Modern Warfare i Resident Evil 3.

Učenici postaju učitelji

Učenici postaju učitelji

02.06.2020. komentiraj

Naravno, nijedan uvid u Span Academy ne bi bio potpun bez dojmova naših bivših polaznika, koji su sada već neko vrijeme Spanovi zaposlenici. U njihovom slučaju, izvukli su najviše iz svoje edukacije i iskoristili priliku da svoje IT karijere započnu na najbolji mogući način.

Rasco slavi 30 godina postojanja

Rasco slavi 30 godina postojanja

01.06.2020. komentiraj

Krenuli su iz male seoske garaže u Kalinovcu kraj Đurđevca, a danas svoje ralice i posipače prodaju Rusima, Norvežanima, Nijemcima, Kanađanim. Trideseti rođendan danas su simbolično obilježili obraćanjem osnivača svim zaposlenicima u Kalinovcu, dok  pravu proslavu planiraju najesen, kad budu gotovi novi proizvodni i uredski prostori, a s njima i veliki investicijski ciklus vrijedan 80 milijuna kuna.