Učenje na daljinu razvija digitalne kompetencije i samostalnost učenika, smatraju učitelji - MIE stručnjaci

Učenje na daljinu razvija digitalne kompetencije i samostalnost učenika, smatraju učitelji - MIE stručnjaci

Ove godine prvi dan škole je izgledao znatno drugačije za više od 460 000 učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola. Obzirom da su škole i sveučilišta ranije ove godine neočekivano morali prijeći na učenje na daljinu, učitelji u Hrvatskoj i širom svijeta uvodili su inovacije i prilagođavali se da bi učenicima osigurali kvalitetu i kontinuitet učenja. Hibridno učenje i učenje na daljinu nastavljaju se i ove školske godine pa učitelji primjenjuju nova znanja da bi što bolje organizirali proces učenja. U kratkoj anketi Microsoft Hrvatska pitao je učitelje koji imaju status MIE (Microsoft Innovative Educator) stručnjaka kakva su njihova iskustva, što su naučili tijekom prelaska na učenje na daljinu i može li takvo učenje biti jednako kvalitetno kao i rad u razredu.

Među ključnim saznanjima koje su stekli tijekom perioda učenja na daljinu učitelji su izdvojili nedovoljnu informatičku pismenost učenika na početku rada (učenici nisu znali napisati e-mail i izraditi dokument), činjenicu da metode i alate rada treba prilagoditi novom mediju te naglasili da učenici vole kontakt i usmene povratne informacije pa su susreti putem Teamsa ili drugih alata nužni. Pojedini su istaknuli i da je izuzetno važno pratiti emocionalno stanje učenika te da im je organizacija rada jako važna i da se u pripremi sata puno više koriste digitalnim sadržajima. Na pitanje kako učenje na daljinu utječe na učeničko znanje i navike učenja, 50% anketiranih odgovorilo je da učenici jednako usvajaju novo gradivo bez obzira uče li na daljinu ili u učionici, 38,8% smatra da ga usvajaju lošije kad uče na daljinu, a 11,1% učitelja je reklo da ga usvajaju bolje učeći na daljinu. Prema mišljenju učitelja, najveći izazovi s kojima se suočavaju djeca učeći na daljinu su održavanje angažiranosti (33,3%) i nedostatak ili loša internetska veza (33,3%), dok 22,2% smatra da je najveći izazov pridržavanje rasporeda.

Interes učenika održavaju različitim aktivnostima, kvizovima, kreativnim zadacima, igrama, motivirajućim porukama ili videima, interakcijom i ubacivanjem zabavnih sadržaja. Ključnom ističu redovnu komunikaciju te videopozive koji nastavni sat čine sličnim onom u školi. Kada je riječ o Microsoft alatima (uz mogućnost odabira više odgovora), 80% ističe Teams platformu kao najkorisniji alat, 50% OneNote, a 20% Sway. Učitelji su naveli i prednosti učenja na daljinu: učenici razvijaju samostalnost i digitalne kompetencije korištenjem novih digitalnih alata, učionica i materijali za učenje su uvijek dostupni, a kreativnim pristupom postiže se veći angažman i veća uključenost učenika.

Hrvatski MIE stručnjaci svakodnevno komuniciraju i surađuju putem Teams platforme, a Microsoft im pomaže da se profesionalno razvijaju organizirajući međunarodne satove i pozive.  U Hrvatskoj su 43 MIE stručnjaka koji su globalno priznati kao inovativni i tehnološki napredni u svom obrazovnom pristupu. Mogućnost besplatnog učenja otvorena je i za sve hrvatske učitelje putem stranice https://education.microsoft.com/en-us. Mogu izraditi svoj profil te početi učiti o tehnologiji, metodologiji i pedagogiji u učionici, a uskoro će biti dostupni i tečajevi na hrvatskom jeziku. Za hrvatske učitelje dostupni su i webinari o tome što je novo na Teams platformi putem linka http://ucitelji.hr/kalendar/sto-je-novo-u-ms-teams-1/.

Jedanaest hrvatskih škola sudjelovalo je u Microsoft Global Learning Connectionu, 48-satnom obilježavanju globalnog učenja, održanom širom svijeta 10. i 11. studenog. Tisuće učenika, edukatora i gostiju govornika svake godine se pridružuju inicijativi da bi virtualno putovali svijetom putem Microsoft Teamsa, Skypea i Flipgrida i upoznali nove prijatelje, stekli nova iskustva i vidjeli koliko virtualnih kilometara mogu prijeći tijekom 48 sati. Hrvatske škole su se putem Flipgrida, Skypea za učionicu i Teamsa za učionicu povezale sa školama iz Ukrajine, Tunisa, Kenije, Španjolske, Velike Britanije, Indije, Vijetnama, Pakistana, Argentine, Portugala i Bosne i Hercegovine. Učenici Osnovne škole Popovača putem Teams videopoziva svoja iskustva školovanja na daljinu i sudjelovanja na GLC-u ispričali su Tatjani Skoko, direktorici Microsofta Hrvatska.

Microsoft for Education nudi cjelovito rješenje koje edukatorima, učenicima i partnerima pomaže da transformiraju proces učenja. Alati potiču angažman i fokusirano učenje učenika - bez obzira na njihove sposobnosti, izazove učenja i lokaciju. Windowsi 10 su najsigurniji Windowsi do sada, što znači da su školski podaci i podaci učitelja i učenika u svakom trenutku sigurni. Uz Windows 10 uređaje te ugrađene značajke sigurnosti i privatnosti i učenici i njihovi podaci su potpuno sigurni. Uz sigurnost, naglasak je i na privatnosti pa Microsoft ne dijeli podatke niti ih prikuplja u svrhu oglašavanja. Uz Windows 10 škole dobivaju ravnotežu između zaštite uređaja i omogućavanja procesa učenja. Učenici mogu razviti kreativne, komunikacijske vještine i vještine međusobne suradnje koristeći besplatne alate poput Microsofta 365 i Microsoft Teamsa, a učitelji imaju fleksibilnost da kreiraju iskustva učenja koja duže i kvalitetnije angažiraju učenike.