Ubrzano se krećemo prema praćenju i obradi podataka u realnom vremenu

Ubrzano se krećemo prema praćenju i obradi podataka u realnom vremenu

Foto: DepositPhotos

Globalna povezanost omogućava generiranje i prikupljanje više podataka nego ikad prije, a rast na godišnjoj razini teško je više i pratiti. Ali, IDC u moru svih tih informacija prognozira da će do 2025. skoro 30 posto svih postojećih podataka u „globalnoj datasferi“ biti u realnom vremenu.

Primjerice, u prošloj je godini bila riječ o 15 posto, što znači da će u sljedećih šest godina to biti udvostručeno. Naravno, glavni razlog takve situacije jest zbog komercijalnog dijela tržišta, koje zahtjeva povezanost usluga i proizvoda. Da bi udovoljili tim potrebama, proizvođači će krenuti energičnije u tom smjeru pa omogućiti traženo.

Automatski, s obzirom na toliko povezanih uređaja, normalno je da će se mnogo više podataka generirati i prikupljati u realnom vremenu, konstantno. Samim time, infrastruktura potrebna da bi sve skupa funkcioniralo na pravi način, morat će biti na vrhunskim razinama i to je izazov koji treba nadići.

Također, veliki poticaj situaciji koju IDC prognozira bit će dolazak mobilne mreže pete generacije (5G), s kojim dolazi potpuna revolucija na mobilnom tržištu. Pogurat će to i Internet stvari (IoT), dodatno će se razviti cloud i podaci u realnom vremenu rušit će sve povijesne rekorde.

Konkretnije, do 2025. godine će na globalnoj mreži biti 150 milijardi spojenih uređaja, a količina podataka brojat će 175 zetabajta, čak osam puta više od 23 zetabajta iz 2017. godine. Uz sve ovo, trenutno pet milijardi korisnika ima interakciju s podacima svakog dana, a do 2025. će ih biti šest milijardi, odnosno, oko 75 posto ukupne svjetske populacije.

Umjetna inteligencija i strojno učenje donijet će također porast po pitanju generiranih i prikupljenih podataka jer ćemo do 2025. živjeti u svijetu prepunom senzora, koji će 24 sata dnevno svih sedam dana u tjednu biti u funkciji.

Još iz kategorije

Internacionalizacija i globalizacija kao prilika

Internacionalizacija i globalizacija kao prilika

10.12.2018. komentiraj

„Globalni lanci vrijednosti danas doživljavaju promjene u odnosu na snažni zamah u 2000-ima i teško je predvidjeti kako će biti strukturirani u idućih 10 do 15 godina. Na to utječu značajni rast troškova, tj. plaća u zemljama u razvoju, rastući troškovi transporta i posebno digitalizacija proizvodnje. No, svaka promjena u odnosu na status-quo stvara nove prilike za brze i sposobne igrače bez obzira bili oni stari ili novi“, istaknuo je potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić na međunarodnoj konferenciji pod nazivom Uloga globalnih lanaca vrijednosti – prilika za izvoz i ulaganja.

Još mjesec dana traju prijave za Sony World Photography Awards

Još mjesec dana traju prijave za Sony World Photography Awards

10.12.2018. komentiraj

Fotografi širom svijeta imaju još mjesec dana za prijavu na dvanaesti natječaj Sony World Photography Awards. Zainteresirani se mogu prijaviti u profesionalno i Otvoreno natjecanje te u natječaj za mlade. Natječaj je otvoren za sve. Dio natječaja namijenjen profesionalcima otvoren je do 11. siječnja, dok amateri i mladi fotografi imaju tjedan dana manje za prijave.

Windows 10 konačno bi mogao prijeći Windows 7

Windows 10 konačno bi mogao prijeći Windows 7

10.12.2018. komentiraj

Microsoft se pohvalio da njegov operativni sustav Windows diljem svijeta „obitava“ na 1,5 milijardi uređaja, što je za 200 milijuna više nego što postoji iOS uređaja, odnosno, oko pola milijarde manje no što ima Android uređaja. Ono što je pak kompaniji najznačajnije jest da se Windows 10 operativni sustav nalazi na otprilike 750 milijuna uređaja i polako preuzima primat jer ima 38,14 posto udjela na tržištu, dok je Windows 7 na 38,89 posto.