Ubrzano se krećemo prema praćenju i obradi podataka u realnom vremenu

Ubrzano se krećemo prema praćenju i obradi podataka u realnom vremenu
DepositPhotos

Globalna povezanost omogućava generiranje i prikupljanje više podataka nego ikad prije, a rast na godišnjoj razini teško je više i pratiti. Ali, IDC u moru svih tih informacija prognozira da će do 2025. skoro 30 posto svih postojećih podataka u „globalnoj datasferi“ biti u realnom vremenu.

Primjerice, u prošloj je godini bila riječ o 15 posto, što znači da će u sljedećih šest godina to biti udvostručeno. Naravno, glavni razlog takve situacije jest zbog komercijalnog dijela tržišta, koje zahtjeva povezanost usluga i proizvoda. Da bi udovoljili tim potrebama, proizvođači će krenuti energičnije u tom smjeru pa omogućiti traženo.

Automatski, s obzirom na toliko povezanih uređaja, normalno je da će se mnogo više podataka generirati i prikupljati u realnom vremenu, konstantno. Samim time, infrastruktura potrebna da bi sve skupa funkcioniralo na pravi način, morat će biti na vrhunskim razinama i to je izazov koji treba nadići.

Također, veliki poticaj situaciji koju IDC prognozira bit će dolazak mobilne mreže pete generacije (5G), s kojim dolazi potpuna revolucija na mobilnom tržištu. Pogurat će to i Internet stvari (IoT), dodatno će se razviti cloud i podaci u realnom vremenu rušit će sve povijesne rekorde.

Konkretnije, do 2025. godine će na globalnoj mreži biti 150 milijardi spojenih uređaja, a količina podataka brojat će 175 zetabajta, čak osam puta više od 23 zetabajta iz 2017. godine. Uz sve ovo, trenutno pet milijardi korisnika ima interakciju s podacima svakog dana, a do 2025. će ih biti šest milijardi, odnosno, oko 75 posto ukupne svjetske populacije.

Umjetna inteligencija i strojno učenje donijet će također porast po pitanju generiranih i prikupljenih podataka jer ćemo do 2025. živjeti u svijetu prepunom senzora, koji će 24 sata dnevno svih sedam dana u tjednu biti u funkciji.