Ubrzano se krećemo prema praćenju i obradi podataka u realnom vremenu

Ubrzano se krećemo prema praćenju i obradi podataka u realnom vremenu

Foto: DepositPhotos

Globalna povezanost omogućava generiranje i prikupljanje više podataka nego ikad prije, a rast na godišnjoj razini teško je više i pratiti. Ali, IDC u moru svih tih informacija prognozira da će do 2025. skoro 30 posto svih postojećih podataka u „globalnoj datasferi“ biti u realnom vremenu.

Primjerice, u prošloj je godini bila riječ o 15 posto, što znači da će u sljedećih šest godina to biti udvostručeno. Naravno, glavni razlog takve situacije jest zbog komercijalnog dijela tržišta, koje zahtjeva povezanost usluga i proizvoda. Da bi udovoljili tim potrebama, proizvođači će krenuti energičnije u tom smjeru pa omogućiti traženo.

Automatski, s obzirom na toliko povezanih uređaja, normalno je da će se mnogo više podataka generirati i prikupljati u realnom vremenu, konstantno. Samim time, infrastruktura potrebna da bi sve skupa funkcioniralo na pravi način, morat će biti na vrhunskim razinama i to je izazov koji treba nadići.

Također, veliki poticaj situaciji koju IDC prognozira bit će dolazak mobilne mreže pete generacije (5G), s kojim dolazi potpuna revolucija na mobilnom tržištu. Pogurat će to i Internet stvari (IoT), dodatno će se razviti cloud i podaci u realnom vremenu rušit će sve povijesne rekorde.

Konkretnije, do 2025. godine će na globalnoj mreži biti 150 milijardi spojenih uređaja, a količina podataka brojat će 175 zetabajta, čak osam puta više od 23 zetabajta iz 2017. godine. Uz sve ovo, trenutno pet milijardi korisnika ima interakciju s podacima svakog dana, a do 2025. će ih biti šest milijardi, odnosno, oko 75 posto ukupne svjetske populacije.

Umjetna inteligencija i strojno učenje donijet će također porast po pitanju generiranih i prikupljenih podataka jer ćemo do 2025. živjeti u svijetu prepunom senzora, koji će 24 sata dnevno svih sedam dana u tjednu biti u funkciji.

Još iz kategorije

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

26.05.2019. komentiraj

U zagrebačkom Studentskom centru održan je okrugli stol pod nazivom „Postani i TI, djevojka IT!“ Tom prigodom, djevojkama viših razreda srednjih škola, za koje je taj događaj organiziran, o svom radnom iskustvu i položaju žena u IT industriji iskustva su prenosile govornice iz raznih javnih i privatnih institucija.

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

25.05.2019. komentiraj

Približava se osmo izdanje Shift konferencije – Powered by ICT Županija koja će na dva dana, 30. i 31. svibnja, Split pretvoriti u središte IT industrije te na jednom mjestu okupiti vodeće svjetske stručnjake iz renomiranih tvrtki kao što su Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox, Minecraft, Slack i mnoge druge. Očekuje se da će ovogodišnja, najveća IT konferencija na području Jugoistočne Europe, imati čak 1500 sudionika.

Holografska tehnologija je mogući ključ za budućnost kvantnog računarstva

Holografska tehnologija je mogući ključ za budućnost kvantnog računarstva

24.05.2019. komentiraj

Budućnost kvantnog računalstva moglo bi biti svjetlo, odnosno, uspjeh koji se u tehnološkom smislu postigao na holografskom području. Sve skupa zvuči kao znanstvena fantastika, ali zbog načina na koji se emitira svjetlost, odnosno ponašaju iza granica valnih duljina, otvaraju se vrata za rad s podacima kvantnog računalstva.