U svijetu mobilnih aplikacija sve se vrti oko Top 10

U svijetu mobilnih aplikacija sve se vrti oko Top 10

Korisnici pametnih telefona i phableta imaju naviku preuzimanja znatnog broja aplikacija, ali razlika je itekako vidljiva kad se govori o aplikacijama koje se preuzimaju i koje se konstantno koriste. Uistinu, ono što „legne“ korisniku itekako profitira, dok sve drugo ostaje uvelike po strani.

Prema istraživanju ComScorea na korisnicima starijima od 18 godina u Sjedinjenim Američkim Državama, na pametnim telefonima se u tri najpopularnije aplikacije boravi 80 posto vremena, a u deset najpopularnijih 96 posto vremena. Naravno, svi imaju svoju top listu, odnosno najdraže im aplikacije. Stoga se ovo istraživanje nije odnosilo na aplikacije kao takve već na navike korisnika.

A oni kad nešto preuzmu brzo dižu ruke ukoliko im ne upadne na top listu. Zato i jest situacija takva da se u prosjeku na razini jednog mjeseca svakodnevno koristi u prosjeku svega tri aplikacije, a u periodu od šest mjeseci svakodnevno svega 1,4 aplikacije! Nije lako developerima, u svakom slučaju.

Zato moraju osluškivati tržište i prilagođavati se bez prestanka. Naime, ukoliko je na listi deset najpopularnijih aplikacija riječ o onoj na prvom mjestu, korisnici će u njoj provoditi 50 posto vremena koje provode u aplikacijama. Ona na drugom mjestu ima 18 posto, ona na trećem mjestu deset posto, ona na četvrtom mjestu šest posto i tako sve do broja deset koji čini jedan posto, baš kao i aplikacija na devetom mjestu. Sve ispod toga zajedno čine samo četiri posto, kao što je i rečeno na početku teksta.

Naravno, najpopularnije aplikacije vezane su uz društvene mreže i usluge za razmjenu poruka i multimedijalnog sadržaja. Upravo zato se njihovi vlanisi trude napraviti od tih aplikacija platformu koja nudi sve na jednom mjestu pa da korisnici još i više vremena provode na njima. Zasad im ide više nego dobro, posebno kad se radi o Facebooku, kao i njegovom Instagramu, Messengeru i WhatsAppu...