U SAD-u se nalazi 88 posto svih svjetskih kripto bankomata

U SAD-u se nalazi 88 posto svih svjetskih kripto bankomata
DepositPhotos

Bitcoin je godinama planetarno popularan, kao i brojne kriptovalute, jer na njima se može zaraditi podosta novca te se koristi i kao sredstvo plaćanja u raznim dijelovima svijeta. Ali, ako netko želi fizički do novca, to može zahvaljujući sve većim bankomatima - primarno za bitcoin, ali često i ostale kriptovalute.

Istraživanje je proveo StockAppes te naveo da u ovom trenutku diljem svijeta postoji gotovo 34.000 kriptobankomata, od kojih je njih čak 31.136 ili 88 posto u Sjedinjenim Američkim Državama. U Kanadi ih je 2210 što znači da Sjeverna Amerika čini ukupno 95 posto svih bankomata!

U drugim dijelovima svijeta situacija je takva da se u Europi nalazi njih 1402, u Aziji 240, a u ostalim dijelovima svijeta 141.

Što se Hrvatske tiče, postoji ih 11, a njihove lokacije možete pronaći OVDJE. U Zagrebu ih je pritom najviše - šest.

Nisu mnogo napredniji ni naši susjedi, izuzev Italije i Mađarske, gdje ih je 73, odnosno 50. U Srbiji ih je pet, u Bosni i Hercegovini jedan više, ponešto odskače Slovenija s 22 bankomata.

Ali, najzanimljivija priča jest El Salvador, koji broji 205 bankomata i uskoro bi mogao premašiti najjaču europsku zemlju - Španjolsku s njenih 218 bankomata. Vrijedi istaknuti da ih Poljska ima 172, a najviše u Aziji ima Hong Kong, njih 138.

U ovom trenutku, za jedan bitcoin može se dobiti 212.260,30 kuna, odnosno 30.084,80 američkih dolara. Dakle, vrijednost najpopularnije kriptovalute već neko vrijeme rapidno pada, što zabrinjava sve one koji si ne mogu dozvoliti držanje novca po strani.

Ipak, bitcoin je, gledajući u cijelosti, pokazao snagu te se izborio za svoju poziciju i sad je podosta jasno da nikamo ne ide još jedno duže vrijeme... A za to treba zahvaliti u najvećoj mjeri Sjevernoj Americi, odnosno, Sjedinjenim Američkim Državama gdje se ova kriptovaluta razvija iznimnom brzinom.