U posljednja četiri mjeseca prisutna oscilacijska kretanja industrijske proizvodnje

U posljednja četiri mjeseca prisutna oscilacijska kretanja industrijske proizvodnje

Foto: DepositPhotos

U rujnu 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 2% veća u odnosu na rujan 2018. godine. Promatrajući samo rujan tijekom godina, razina industrijske proizvodnje u ovogodišnjem rujnu bila je druga najveća razina proizvodnje u posljednjih devet godina, ali ipak 7,7% manja u odnosu na rujan 2008. godine.

Strukturno, rast u ovogodišnjem rujnu rezultat je povećanja proizvodnje kod sve tri industrijske djelatnosti: rudarstvo i vađenje (4,6%, prvi rast nakon šest mjeseci pada), prerađivačka industrija (0,6%, u posljednja četiri mjeseca bilježe se oscilacije) te opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (9,6%, šesti uzastopni mjesec rasta).

U prerađivačkoj je industriji najveći utjecaj (s obzirom na udio u proizvodnji i stopu rasta) imalo povećanje kod proizvodnje farmaceutskih proizvoda (18,4%, tri mjeseca uzastopnoga rasta), proizvodnje namještaja (20,2%, kontinuirani godišnji rast od veljače ove godine) te kod  popravka i instaliranja strojeva i opreme (12,4%, u posljednjih 13 mjeseci samo jedan pad).

Sve tri spomenute grane prerađivačke industrije bilježe rast proizvodnje i na kumulativnoj razini, s time da je kod farmaceutskih proizvoda te popravka i instaliranja strojeva i opreme u prošloj godini zabilježena veća razina proizvodnje u odnosu na 2008. godinu, i to za 17,9%, odnosno 64,2%.

U prvih devet mjeseci 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 1% veća u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Na razini cijele ove godine predviđamo da će se nastaviti pozitivni trendovi domaće potražnje (osobna potrošnja i investicije), a time i da će industrijska proizvodnja ostvariti rast.

Još iz kategorije

Infogamer pokazao snagu gaminga i donio prve mobilne igre na 5G meži

Infogamer pokazao snagu gaminga i donio prve mobilne igre na 5G meži

19.11.2019. komentiraj

Ovog vikenda u Zagrebu je završen još jedan po redu Infogamer, jedan od najvećih europskih, ako ne i svjetskih gaming sajmova koji je okupio izlagače i gamere, youtubere iz Hrvatske, ali i regije i svijeta. Uz to, Infogamer je pokazao i sve veći značaj e-sporta, ma koliko to neki željeli priznati ili ne. Ove godine posebnost je i igranje mobilnih igara na brzoj 5G mreži koji je omogućio domaći telekom A1 Hrvatska.

Izdavanje kartica potaknula digitalizacija usluga

Izdavanje kartica potaknula digitalizacija usluga

19.11.2019. komentiraj

U listopadu tekuće godine Erste Card Club zabilježio je više od 6.500 novih Diners Club kartica, čime je ostvaren najveći porast broja novoizdanih kartica na mjesečnoj razini u 50 godina poslovanja Diners Cluba u Hrvatskoj. Ukupan broj novih DC kartica u prvih deset mjeseci 2019. prešao je 50.000, što predstavlja povećanje od 62% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Od ukupnog broja novih DC kartica u 2019., ECC je oko 50% zahtjeva zaprimio kroz digitalne kanale te je tim putem realizirano izdavanje ukupno 25.000 DC kartica.

Tele2 korisnicima daruje tihe i mirne blagdane

Tele2 korisnicima daruje tihe i mirne blagdane

18.11.2019. komentiraj

Prvi taktovi božićnih pjesama na radiju znak su da počinje blagdansko ludilo. Tele2 je zato u pravi trenutak pripremio najbolji izbor vrhunskih gadgeta za bezbrižnu kupnju i korisnicima omogućio mirne blagdane. Svi ljubitelji dobrih gadgeta ili oni koji planiraju kupnju takvih darova mogu uštedjeti dragocjeno vrijeme i provesti blagdane u istinskom veselju, u društvu najmilijih.