U posljednja četiri mjeseca prisutna oscilacijska kretanja industrijske proizvodnje

U posljednja četiri mjeseca prisutna oscilacijska kretanja industrijske proizvodnje

Foto: DepositPhotos

U rujnu 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 2% veća u odnosu na rujan 2018. godine. Promatrajući samo rujan tijekom godina, razina industrijske proizvodnje u ovogodišnjem rujnu bila je druga najveća razina proizvodnje u posljednjih devet godina, ali ipak 7,7% manja u odnosu na rujan 2008. godine.

Strukturno, rast u ovogodišnjem rujnu rezultat je povećanja proizvodnje kod sve tri industrijske djelatnosti: rudarstvo i vađenje (4,6%, prvi rast nakon šest mjeseci pada), prerađivačka industrija (0,6%, u posljednja četiri mjeseca bilježe se oscilacije) te opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija (9,6%, šesti uzastopni mjesec rasta).

U prerađivačkoj je industriji najveći utjecaj (s obzirom na udio u proizvodnji i stopu rasta) imalo povećanje kod proizvodnje farmaceutskih proizvoda (18,4%, tri mjeseca uzastopnoga rasta), proizvodnje namještaja (20,2%, kontinuirani godišnji rast od veljače ove godine) te kod  popravka i instaliranja strojeva i opreme (12,4%, u posljednjih 13 mjeseci samo jedan pad).

Sve tri spomenute grane prerađivačke industrije bilježe rast proizvodnje i na kumulativnoj razini, s time da je kod farmaceutskih proizvoda te popravka i instaliranja strojeva i opreme u prošloj godini zabilježena veća razina proizvodnje u odnosu na 2008. godinu, i to za 17,9%, odnosno 64,2%.

U prvih devet mjeseci 2019. godine industrijska je proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, bila 1% veća u odnosu na isto razdoblje 2018. godine. Na razini cijele ove godine predviđamo da će se nastaviti pozitivni trendovi domaće potražnje (osobna potrošnja i investicije), a time i da će industrijska proizvodnja ostvariti rast.

Još iz kategorije

Inflacija u siječnju dva posto

Inflacija u siječnju dva posto

23.02.2020. komentiraj

U siječnju je ostvaren godišnji rast potrošačkih cijena od 2,0 posto, viši nego u prethodnome mjesecu (1,4 posto) te ujedno i najviši od kolovoza 2018. godine. Pritom su od pet osnovnih grupa proizvoda (prerađeni prehrambeni proizvodi, neprerađeni prehrambeni proizvodi, energija, usluge te industrijski proizvodi bez hrane i energije) porasle cijene sviju osim cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije.

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

23.02.2020. komentiraj

U austrijskoj je prijestolnici od 2005. godine do danas iskorišteno 15,5 milijuna čaša za višekratnu upotrebu. Kad bi se sve te čaše posložile jedna u drugu, prekrile bi udaljenost od 77,5 kilometara. Njihovom je upotrebom dosad ušteđeno ukupno 134 tone otpada i 1.210 tona ugljičnog dioksida, što odgovara zapremini od 45 kamiona za odvoz otpada i 203 balona na vrući zrak. Pod geslom „I'll be back!“ svaka se čaša može upotrijebiti i do 150 puta!

Printing tehnologije utječu na ugljični otisak kompanija

Printing tehnologije utječu na ugljični otisak kompanija

23.02.2020. komentiraj

Novi podaci pokazuju kako poslovna tintna tehnologija može transformirati sektor maloprodaje, ublažavajući CSR pritiske, obuhvaćajući osnovice i omogućavajući preraspodjelu resursa. Novi podaci pokazuju kako jednostavan prijelaz s jedne vrste tehnologije pisača na modernu alternativu može otvoriti neprocjenjive resurse u maloprodajnom sektoru. Epson poslovna tintna tehnologija svake godine ima potencijal spasiti europske trgovce na malo 246 milijuna Kwh u potrošnji energije, smanjite troškove za €29 milijuna, smanjiti CO2 emisiju za 87 milijun kilograma i značajno manje otpada od pisača.