U Opatiji održana SAP Adriatic Utility konferencija

U Opatiji održana SAP Adriatic Utility konferencija

Foto: SAP

Tvrtke iz energetskog sektora prolaze kroz digitalnu transformaciju što mijenja način na koji posluju te kako odgovaraju na potrebe svojih korisnika. O rješenjima koja im pomažu da se uspješno nose s različitim izazovima na tom putu, razgovaralo se u Opatiji na SAP Adriatic Utility konferenciji koja je okupila više od šezdeset stručnjaka iz tog područja.

Tehnološke inovacije i socioekonomski pritisci usmjeravaju energetsku industriju prema digitalnoj ekonomiji, a transformacija koja preobražava tvrtke mijenja i potrebe i ponašanje korisnika. Analitičari tvrtke IDC u energetskom sektoru jugoistočne Europe ove godine očekuju znatan rast vrijednosti tehnologija računalstva u oblaku, sve veću primjenu analitičkih tehnologija te implementaciju novih, pametnih sustava za mjerenje i nadzor potrošnje energije.

˝Tvrtke koje se bave pružanjem komunalnih usluga poput struje i plina, susreću se danas s brojnim izazovima, od kvarova u sustavima kojima upravljaju i nepotpunih podataka o potrebama potrošača do prilagodbe usluga korisnicima koji žive u tzv. pametnim domovima. SAP-ova rješenja mogu im pomoći u odgovoru na izazove s kojima se susreću u projektima digitalne transformacije, ali i u primjeni inovacija koje uvode u proizvodnju, distribuciju, prijenos i maloprodaju energije˝, istaknula je prilikom otvaranja konferencije direktorica hrvatske podružnice SAP-a Sonja Popović.

Tijekom događaja iznesen je i niz zanimljivih podataka koji najbolje ocrtavaju trendove u digitalizaciji energetske industrije. Tako se moglo čuti da će čak 85% tvrtki iz energetskog sektora do 2019. godine uspostavit zasebne odjele zadužene za inovacije i digitalnu transformaciju. Do 2020. solarna energija će za 50% povećati implementaciju distribuiranih sustava za upravljanje energijom, a 75% tvrtki iz energetskog sektora okrenut će se rješenjima za upravljanje učinkovitošću imovine. Istaknuto je i predviđanje da će se broj električnih vozila u sljedeće tri godine povećati za 150%, a broj tvrtki iz energetskog sektora s poslovnim jedinicama za električnu mobilnost će se udvostručiti do 2021.

Velik je naglasak stavljen na navike potrošača i važnost dobrog korisničkog iskustva. Opskrbljivači i elektroprivrede moraju se natjecati za kupce dok potrošači, prvenstveno milenijalci, žele personalizaciju i korištenje digitalnih kanala u komunikaciji. Isti potrošači zainteresirani su za kupovinu pametnih žarulja, energetski učinkovitih usluga i vlastitu proizvodnju energije putem solarnih panela ili malih vjetrenjača.

Sudionici su također mogli čuti iskustva SAP-ovih korisnika iz energetskog sektora, a događaj je završio s nekoliko okruglih stolova koji su obuhvatili najvažnije teme o kojima se govorilo u Opatiji. Za kraj konferencije istaknuto je kako energetski sektor nije pošteđen promjena koje se događaju u poslovnom okruženju današnjice gdje se očekuju fleksibilnost i brzina djelovanja.

Još iz kategorije

Danas se u Zagrebu održava 18. Fotosajam

Danas se u Zagrebu održava 18. Fotosajam

20.10.2018. komentiraj

U zagrebačkom Plaza Event Centru danas će se održati osamnaesto izdanje Fotosajma. Na tom, sada već tradicionalnom događaju, posjetitelji će imati prigodu vidjeti brojne novitete.

Microsoft u Hrvatskoj pokrenuo inicijativu Dynamics Community Day

Microsoft u Hrvatskoj pokrenuo inicijativu Dynamics Community Day

19.10.2018. komentiraj

Microsoft Hrvatska u Zagrebu je pokrenuo inicijativu Dynamics Community Day u Zagrebu, koja je po prvi put okupila stručnjake iz domaće Dynamics 365 zajednice. Iz Microsofta ističu da je cilj ovakvog okupljanja razmijeniti iskustva među partnerima, podijeliti najnovije obavijesti iz područja licenciranja te informirati o najnovijim promjenama u sferi portfelja proizvoda Dynamics 365, kao i razmijeniti mišljenja i ideje o trenutnim izazovima i postignućima unutar same zajednice.

INFOGRAFIKA: TOP 10 najpodržanijih Kickstarter projekata

INFOGRAFIKA: TOP 10 najpodržanijih Kickstarter projekata

19.10.2018. komentiraj

Kartaška igra Exploding Kittens namijenjena djeci starijoj od sedam godina možda nikad ne bi ugledala svjelot dana da nije bilo Kickstartera, gdje su ljudi sami donirali novac kako bi projekt uspio. Jer, zbog imena nijedna vodeća kompanija na tržištu kartaških igara nije željela poduprijeti financijski Exploding Kittens.