U borbu za CPU tržište uz Intel i AMD uključuje se i treći igrač

U borbu za CPU tržište uz Intel i AMD uključuje se i treći igrač

Foto: DepositPhotos

Intel i AMD konstantno vode bitku na tržištu moćnih procesora za servere, ali čini se da je stigao “treći igrač”, koji bi im mogao podosta poremetiti planove u smislu duopola. Riječ je o Marvellu, koji se predstavlja sa zvjerkom kojoj trenutno nitko zapravo ne može parirati.

Riječ je o ThunderX3, a na tržište će doći nešto kasnije ove godine. Samo, već u najavi je jasno o kakvom se proizvodu radi i zašto Intel i AMD moraju pomno pratiti daljnji razvoj.

ThunderX3 treća je generacija ARM procesora za servere, po jednoj fizičkoj jezgri može imati više od dvije logičke jezgre (eng., thread), a ima 96 jezgri i do 384 logičkih jezgri u jednom procesorskom ležištu (eng., socket). Uz to, ima kustomizirane Arm v8.3+ jezgre i brzine koje mogu dosegnuti do 3GHz. Inače, ThunderX3 je nastao inspiriran Amazonovim Gravitonom 2.

Nadalje, server može podržavati do dva procesorska ležišta i ukupno 16 DDR4 memorijskih kontrolera. Usporedbe radi, Marvell je naveo da konkurencija ne može parirati njihovu procesoru u smislu visokih performansi po wattu. Konkretno, riječ je o do 120 posto i to je izrazito moćno. U ovom smislu, konkurencija za ThunderX3 su AMD-ov stariji Rome Epyc i Intelov Cascade Lake-SP Xeon.

Jasno, zbog performansi koje nudi, ThunderX3 je idealan za podatkovne centre, cloud računalstvo najvećih mogućih opterećenja, virtualne mašine i kompanije koje se bave hostingom web stranica. I mnogi će se svakako odlučiti za ThunderX3.

Razlog je jednostavan, dobiju više računalne moći za manje novca. I ne samo to, kad dođu nove generacije procesora koje nudi konkurencija, stariji odmah idu "na otpad" dok ThunderX3 može biti nadograđivan, nadopunjavan i odgovara na izazove B2C tržišta. Ali, treba još jednom naglasiti, sve to je još uvijek teorija i treba vidjeti može li Marvell isporučiti sve to što je najavio u reklamiranju svog procesora.

Još iz kategorije

Pripremom kave na ovaj način možete produžiti svoj život za nekoliko godina

Pripremom kave na ovaj način možete produžiti svoj život za nekoliko godina

23.01.2021. komentiraj

Kava razbuđuje i pokreće dan mnogih ljudi diljem svijeta, ali ima i pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. Naravno, ako se pije u umjerenim količinama, kao i sve ostalo u životu što konzumiramo. U takvom slučaju može smanjiti rizik od smrti povezanih s kardiovaskularnim bolestima za 15 posto.

Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja predlažu mjere koje će spasiti mnoge poduzetnike od propasti

Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja predlažu mjere koje će spasiti mnoge poduzetnike od propasti

23.01.2021. komentiraj

Udruga Glas poduzetnika i Nacionalna udruga ugostitelja poslali su dopis Vladi Republike Hrvatske i Nacionalnom stožeru civilne zaštite u kojemu su upozorili na procesne manjkavosti u postupku kreiranja te donošenja odluka kojima se u potpunosti ili djelomično ograničava rad. Ističemo da su navedene odluke o ograničenju poslovanja mnoge poduzetnike dovele u nezavidan položaj.

United Grupa dovršila akviziciju bugarske Nova Broadcasting Grupe

United Grupa dovršila akviziciju bugarske Nova Broadcasting Grupe

22.01.2021. komentiraj

United Grupa, vodeći telekomunikacijski i medijski operater u jugoistočnoj Europi, objavila je završetak akvizicije Nova Broadcasting Grupe, najveće bugarske medijske kompanije s više platformi.