U Beču do kraja 2020. tisuću e-punionica

U Beču do kraja 2020. tisuću e-punionica

Foto: © Wien Energie

Bečko energetsko poduzeće „Wien Energie“ kontinuirano razvija gradsku infrastrukturu za punjenje električnih automobila. Postavljanje e-punionica i prelazak na električnu mobilnost ključni su za ispunjenje ciljeva Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Naime, automobili koji se pune „zelenom“ električnom energijom za vrijeme svoga trajanja proizvedu i do 75 % manje stakleničkih plinova od automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Upravo će iz tog razloga do kraja 2020. godine u Beču biti postavljeno čak 1.000 električnih punionica. Dok Bečanke i Bečani svoje električne ljubimce već sada mogu puniti na 630 punionica diljem grada, preostalih 370 punionica bit će postavljeno do kraja godine. Tako će se naposljetku u svakom od 23 bečka okruga na svakih 400 metara nalaziti po jedna e-punionica, istaknuo je direktor tvrtke „Wien Energie“ Michael Strebl. To je gradsko poduzeće u ovaj projekt uložilo ukupno 15 milijuna eura. Usto se u njegovo financiranje kroz participaciju uključilo i 8.000 građanki i građana Beča, čime je prikupljeno čak 2 milijuna eura.

Protekla je godina u Beču bila godina električne mobilnosti. Tada je u tom gradu zabilježeno preko 62.500 punjenja električnih automobila, što je dvostruko više nego 2018. godine. S obzirom na to da se e-punionice tvrtke „Wien Energie“ u potpunosti opskrbljuju strujom iz obnovljivih izvora poput Sunčeve energije, njihovo korištenje važan je doprinos dekarbonizaciji prometa privatnih automobila.

Još iz kategorije

Inflacija u siječnju dva posto

Inflacija u siječnju dva posto

23.02.2020. komentiraj

U siječnju je ostvaren godišnji rast potrošačkih cijena od 2,0 posto, viši nego u prethodnome mjesecu (1,4 posto) te ujedno i najviši od kolovoza 2018. godine. Pritom su od pet osnovnih grupa proizvoda (prerađeni prehrambeni proizvodi, neprerađeni prehrambeni proizvodi, energija, usluge te industrijski proizvodi bez hrane i energije) porasle cijene sviju osim cijena industrijskih proizvoda bez hrane i energije.

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

Grad Beč staje na kraj jednokratnom otpadu

23.02.2020. komentiraj

U austrijskoj je prijestolnici od 2005. godine do danas iskorišteno 15,5 milijuna čaša za višekratnu upotrebu. Kad bi se sve te čaše posložile jedna u drugu, prekrile bi udaljenost od 77,5 kilometara. Njihovom je upotrebom dosad ušteđeno ukupno 134 tone otpada i 1.210 tona ugljičnog dioksida, što odgovara zapremini od 45 kamiona za odvoz otpada i 203 balona na vrući zrak. Pod geslom „I'll be back!“ svaka se čaša može upotrijebiti i do 150 puta!

Printing tehnologije utječu na ugljični otisak kompanija

Printing tehnologije utječu na ugljični otisak kompanija

23.02.2020. komentiraj

Novi podaci pokazuju kako poslovna tintna tehnologija može transformirati sektor maloprodaje, ublažavajući CSR pritiske, obuhvaćajući osnovice i omogućavajući preraspodjelu resursa. Novi podaci pokazuju kako jednostavan prijelaz s jedne vrste tehnologije pisača na modernu alternativu može otvoriti neprocjenjive resurse u maloprodajnom sektoru. Epson poslovna tintna tehnologija svake godine ima potencijal spasiti europske trgovce na malo 246 milijuna Kwh u potrošnji energije, smanjite troškove za €29 milijuna, smanjiti CO2 emisiju za 87 milijun kilograma i značajno manje otpada od pisača.