U 2020. zabilježena velika potražnja za PHP developerima

U 2020. zabilježena velika potražnja za PHP developerima

Skriptni jezik PHP možda nije najidealniji za poznavanje ovih dana, ali ima iznimnu vrijednost za početnike i one koji traže posao vezan za tehnološki sektor. Barem je takva situacija u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazuje kroz istraživanje Indeed.

Ono se temelji na činjenici da PHP developer početnici uistinu vrijede mnogo na tržištu te se potražnja za njima povećala čak 834 posto od siječnja ove godine. Samim time, "PHP pozicije" su najbržerastuće u tehnološkom sektoru u ovom trenutku. Dakle, tko ima potrebno znanje, može se dobro snaći, čak i ako nije u SAD-u obzirom na činjenicu da se može raditi na daljinu.

Razlozi za takvu situaciju svakako su ponajprije u tome što se Wikipedia i WordPress temelje na PHP kodu te je on i dalje jedan od najkorištenijih skriptnih jezika za razvoj web stranica i web aplikacija. To sve samo potvrđuje da unatoč pandemiji koronavirusa, stručnjaci na IT području nemaju problema s pronalaskom novog posla.

Što se plaće tiče, Indeed je otkrio kako se ona kreće u američkim prilikama. Početnici u svijetu PHP razvoja, što znači da imaju godinu do pet godina iskustva, godišnje mogu zaraditi u prosjeku 73.334 američkih dolara. Ali, moraju pritom znati i CSS, HTML5 i JavaScript. Srećom, to nije sve što se traži više nego ikad prije...

Primjerice, junior pozicija na helpdesku bilježi rast potražnje od 501 posto unazad deset mjeseci ove godine, a PC tehničare traži se 434 posto više nego prije. Te pozicije zahtijevaju višegodišnje iskustvo rada s Windows operativnim sustavima, temeljna znanja Microsoftovih proizvoda te dobre komunikacijske vještine.

Na svjetskoj razini vjerojatno nije bitno drugačija situacija no u SAD-u jer Zemlja je postala globalno selo i IT sektor se ne razlikuje previše od zemlje do zemlje, kao ni potrebe organizacija uključenih u njega.