TVZ ugostio Branka Baričevića, voditelja Predstavništva Europske komisije

TVZ ugostio Branka Baričevića, voditelja Predstavništva Europske komisije
TVZ

Na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu i u organizaciji Alumni zajednice TVZ-a i Centra za karijerno savjetovanje, jučer je održana Tribina pod naslovom: „Mladi i Europa - IT i svijet“ na kojoj se govorilo o potencijalima i mogućnostima za mlade u Europskoj Uniji te o karijernim izazovima informatičara izvan granica Hrvatske.

O izazovima za mlade u Europskoj Uniji govorio je Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj, dok su Biljana i Stanko Cerin, osnivači i vlasnici tvrtke Ostendo Consulting Group govorili o izgradnji karijere i mogućnostima života i rada u Hrvatskoj i inozemstvu. Tribina je okupila značajan broj aktualnih ali i završenih studenata - danas uspješnih poslovnih ljudi, kao i profesore te vodstvo veleučilišta predvođeno dekanicom TVZ-a, prof.dr.sc. Slavicom Ćosović Bajić.

Branko Baričević okupljenima je ukazao na mogućnosti, koje nam kao punopravnim europskim građanima stoje na raspolaganju. Posebno je istaknuo novi program EU-a Erasmus + namijenjen unaprjeđivanju vještina, zapošljivosti te modernizaciji obrazovanja mladih za koji će se osigurati 14,7 milijardi eura, čak 40 posto više nego u prijašnjem razdoblju. Također je istaknuo EU potpore za razvoj istraživačke karijere i Strategiju Europe 2020 - s proračunom od gotovo 80 milijardi eura, koja potiče zapošljavanje u gospodarstvu visoke tehnologije gdje su inovacije, kreativnost i mobilnost mladih osnovni prioriteti.

„Europska unija je prepoznala mlade kao svoj važan resurs i ne štedi sredstva za njihovo usavršavanje, stoga se nadam da će mladi također prepoznati svoju priliku i iskoristiti ono što im se nudi, kako bi se na vrijeme pobrinuli za svoju budućnost.“  - nadodao je Baričević.

Posebno je zanimljivo bilo izlaganje obitelji Cerin - Biljane i Stanka koji su zajedno sa svojom djecom okupljenima odgovarali na brojna pitanja o izazovima i stvaranju vlastite karijere u Los Angelesu, Londonu i Zagrebu. Obitelj Cerin je 2011. godine osnovala tvrtku Ostendo Consulting u Londonu koja se bavi poslovnim savjetovanjem te se u vrlo kratkom periodu izdigla u jednu od vodećih tvrtki na međunarodnom tržištu s bogatim portfeljom usluga i klijenata. „Zašto raditi izvan Hrvatske, kako se dokazati među inozemnom konkurencijom, kako uskladiti poslovni i privatni život...“ - samo su neka od pitanja na koja su okupljeni  dobili odgovore.

Dekanica Slavica Ćosović Bajić okupljene je upoznala s brojnim postignućima veleučilišta, pogotovo na području inovacija te je istaknula kako TVZ svojim inicijativama  kontinuirano sudjeluje u aktivnom stvaranju budućnosti u stalno promjenjivom okruženju. „TVZ se može pohvaliti kvalitetnom suradnjom s gospodarstvom i sudjelovanjem u brojnim projektima Europske Unije - što je rezultat kvalitetne promocije naših programa na hrvatskom i međunarodnom tržištu. Cilj nam je da TVZ  učvrsti svoju poziciju kao vodeće regionalno politehničko veleučilište s međunarodnom  afirmacijom te da svojim programima pripremimo studente za stalan profesionalni razvoj i preuzimanje vodećih uloga u vrlo dinamičnoj globalnoj ekonomiji.“ - naglasila je Ćosović Bajić.

Alumni zajednica TVZ-a osnovana je radi uspostavljanja trajnih veza i izgradnje temelja za poslovnu suradnju svih svojih članova:  završenih studenata, profesora te akademske i šire zajednice. Organizacija ove tribine bila je njihova prva uspješna inicijativa, a za siječanj 2014. najavljena je nova tribina s temom: Uspjeti u Hrvatskoj na kojoj će govoriti Krisitjan Iličić, TVZ-ov diplomant koji je karijeru izgradio na uspješnoj prodaji svog internetskog news portala „Croportal“ te je odlučio ostati i razvijati se u Hrvatskoj. Više informacija o nedavno osnovanoj Alumni zajednici, kojoj se mogu pridružiti svi diplomci TVZ preddiplomskih studija, možete doznati na http://alumni.tvz.hr