Tvrtka za rudarenje kriptovaluta kupila 223 tisuće grafičkih kartica

Tvrtka za rudarenje kriptovaluta kupila 223 tisuće grafičkih kartica

Foto: DepositPhotos

Kompanija Northern Data, specijalizirana za bitcoin rudarenje i HPC aplikacije, preuzela je 24.000 EPYC servera, zajedno s 223.000 AMD i Nvidia grafičkih upravljačkih jedinica (GPU) koje su bile u vlasništvu Block.one.

Riječ je o poslu vrijednom 195 milijuna eura u gotovini te o 170 milijuna eura u dionicama. Motivacija i ambicije za Northern Data su jasne, biti lider na tržištu. Što bi se i trebalo ostvariti je kompanija sad ima serversku infrastrukturu moćniju no ona koja je iza najmoćnijeg superračunala na svijetu, japanskog Fugakua.

Očekivanja Northern Data su da će postavljanje novog i moćnijeg sustava biti gotovo do kraja trećeg kvartala ove godine, što znači da bi cijela priča uskoro trebala biti realizirana. Samo postavljanje odvit će se u nekoliko zemalja - Norveškoj, Švedskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj.

A kad bude gotovo, Northern Data će biti u posjedu sirove računalne snage od 2,6 exaflopsa, više no dvostruko moćnije od 1,29 eksaflopsa prije ovog posla. I jedino što nije jasno jest o kakvom se točno GPU radi, ali Northern Data možda i te podatke pruži javnosti.

Inače, FLOP znači "floating point operations per second" te je mjerna jedinica koja se koristi pri mjerenju brzine procesora. Jedan FLOPS označava jednu matematičku operaciju sa pomičnim zarezom (eng. floating point) u sekundi, iliti jednostavnijim rječnikom, flops je oznaka za jednu instrukciju u jednoj sekundi vremena.

Fugaku, za primjer, ostvaruje brzinu od oko 400 petaflopsa, što je više no šest puta slabije od onoga što će posjedovati u svojim rukama Northern Data. Tako nešto za kompaniju znači i napredak po pitanju umjetne inteligencije potrebne za što bolje obavljanje posla u smjeru rudarenja kriptovaluta i HPC aplikacija, ali otvara i razne druge mogućnosti za Northern Data u bližoj ili daljoj budućnosti.

Još iz kategorije

Novo izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije o 2020. godini u kojem se bilježi rast kibernetičkih napada

Novo izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije o 2020. godini u kojem se bilježi rast kibernetičkih napada

26.09.2021.

„Operativce tajnih službi u svim onim blockbusterima koji su skakali po krovovima, jurili po ulicama svjetskih velegradova, izbjegavali metke strojnica loših dečki i spašavali svijet od zlih znanstvenika, morat će zamijeniti s pametnim mladim curama i dečkima koji taj isti svijet spašavaju koristeći tipke miša, iz svojih ergonomskih stolica ispred velikih monitora. Operativci hrvatske tajne službe su, naravno, sposobni i spremni kao oni iz blockbustera, ali zadnjih godina sve više izgrađujemo i ove koji klikom miša spašavaju svijet. Razvoj tehnologije prosilo nas je da iz zatvorenog nevidljivog svijeta obavještajnih službi izađemo na javni otvoreni prostor. I to je dobro: naši građani moraju znati da postoje ljudi i službe koji se brinu o njihovoj sigurnosti i u kibernetičkom prostoru“, stoji uz izvješću SOA-e.

Weekend Media Festival pokazao koliko je važno družiti se uživo

Weekend Media Festival pokazao koliko je važno družiti se uživo

26.09.2021.

Weekend Media Festival, događaj koji privlači i ujedinjuje sve one koji su zainteresirani za trendove i novitete u svijetu komunikacija i medija, započeo je u velikom stilu svoje 14. izdanje u staroj Tvornici duhana. U Rovinj su stigli domaći i strani stručnjaci iz područja komunikacija, odnosa s javnošću, marketinga i medija kako bi prokomentirali nove trendove, razmijenili ideje i uživali u predavanjima domaćih i svjetski poznatih govornika.

Nvidijine GeForce kartice nastavljaju s dominacijom na tržištu grafičkih kartica

Nvidijine GeForce kartice nastavljaju s dominacijom na tržištu grafičkih kartica

26.09.2021.

Na tržištu diskretnih grafičkih upravljačkih jedinica (GPU) ili jednostavnije rečeno, grafičkih kartica, Nvidia GeForce “obitelj” nastavlja s dominacijom i zadržavanjem prednosti na tržištu ispred glavnog i jedinog konkurenta AMD-a.