Tvrtka za rudarenje kriptovaluta kupila 223 tisuće grafičkih kartica

Tvrtka za rudarenje kriptovaluta kupila 223 tisuće grafičkih kartica
DepositPhotos

Kompanija Northern Data, specijalizirana za bitcoin rudarenje i HPC aplikacije, preuzela je 24.000 EPYC servera, zajedno s 223.000 AMD i Nvidia grafičkih upravljačkih jedinica (GPU) koje su bile u vlasništvu Block.one.

Riječ je o poslu vrijednom 195 milijuna eura u gotovini te o 170 milijuna eura u dionicama. Motivacija i ambicije za Northern Data su jasne, biti lider na tržištu. Što bi se i trebalo ostvariti je kompanija sad ima serversku infrastrukturu moćniju no ona koja je iza najmoćnijeg superračunala na svijetu, japanskog Fugakua.

Očekivanja Northern Data su da će postavljanje novog i moćnijeg sustava biti gotovo do kraja trećeg kvartala ove godine, što znači da bi cijela priča uskoro trebala biti realizirana. Samo postavljanje odvit će se u nekoliko zemalja - Norveškoj, Švedskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj.

A kad bude gotovo, Northern Data će biti u posjedu sirove računalne snage od 2,6 exaflopsa, više no dvostruko moćnije od 1,29 eksaflopsa prije ovog posla. I jedino što nije jasno jest o kakvom se točno GPU radi, ali Northern Data možda i te podatke pruži javnosti.

Inače, FLOP znači "floating point operations per second" te je mjerna jedinica koja se koristi pri mjerenju brzine procesora. Jedan FLOPS označava jednu matematičku operaciju sa pomičnim zarezom (eng. floating point) u sekundi, iliti jednostavnijim rječnikom, flops je oznaka za jednu instrukciju u jednoj sekundi vremena.

Fugaku, za primjer, ostvaruje brzinu od oko 400 petaflopsa, što je više no šest puta slabije od onoga što će posjedovati u svojim rukama Northern Data. Tako nešto za kompaniju znači i napredak po pitanju umjetne inteligencije potrebne za što bolje obavljanje posla u smjeru rudarenja kriptovaluta i HPC aplikacija, ali otvara i razne druge mogućnosti za Northern Data u bližoj ili daljoj budućnosti.