Tvrtka Dell održala CEE Social Impact Summit - saznajte o čemu se sve pričalo!

Tvrtka Dell održala CEE Social Impact Summit - saznajte o čemu se sve pričalo!

Održivost, zeleno poslovanje i inovativna tehnologija - upravo ovo su bile glavne teme na drugom po redu CEE Social Impact Summit virtualnom događaju. Tvrtka Dell Technologies predstavila je brojna eco rješenja, partnerske programe, suradnje, ali i vrlo zanimljivije projekte s velikim naglaskom na održivost i društveno odgovorno poslovanje. Kroz sve novitete, proveli su nas David Spruyt, potpredsjednik channel prodaje za CEE regiju i predstavnica hrvatske podružnice tvrtke Ana Marija Lenardić Janes, Senior Marketing Manager za regiju Jadrana i Bugarske. U nastavku vam donosimo kratki pregled o čemu se sve pričalo!

Koncept Luna i održivost

Na samom početku premijerno je prikazan Koncept Luna - jedan od najznačajnijih rješenja tvrtke Dell Technologies. Naime, riječ je o inovativnom konceptu laptopa koji je u pogledu dizajna pravi „game changer“ jer sadrži modularne komponente. Zahvaljujući ovom konceptu, komponente koje se koriste u osobnom računalu puno su dostupnije, zamjenjive i mogu se ponovno iskoristiti za proizvodnju.

Ovakav dizajn korisniku omogućuje jednostavno korištenje, održavanje ili promjenu određenog dijela na laptopu, dok istovremeno zadovoljava cilj održivosti i produljuje životni ciklus samog proizvoda. Procjenjuju da će s ovim rješenjem pomoći planetu i smanjiti negativni utjecaj na okoliš za čak 50%. Kasnije, imali smo mogućnost posjetiti i „Sustainability Room“ koja je nešto detaljnije predstavila Koncept Luna - od vizualne demonstracije samog dizajna, arhitekture, niskoenergetskog zaslona i ostalih značajki.

STEM edukacije za mlade

Na ovogodišnjem CEE Social Impact Summitu, veliku pažnju posvetili su kompanijama koje kroz svoju digitalnu tehnologiju transformiraju živote diljem svijeta. Puno se govorilo o važnosti STEM edukacija kod mladih, a ono što nas je posebno iznenadilo da su za primjer pozitivne prakse uzeli startup iz Hrvatske - Circuit Mess. Albert Gajšak, suosnivač i CEO Circuit Mess-a, predstavio je svoju genijalnu ideju koja spaja teške high tech teme kao što je strojno učenje u zabavne igračke poput gaming konzola, autića i slično.

Pomoću ovoga, djeca na zanimljiv i vrlo kreativan način mogu naučiti „vještine budućnosti“. Uz to, Circuit Mess je osmislio i tzv. „STEM Box“ na koji se korisnici mogu pretplatiti i tako svaka tri mjeseca dobiti novi proizvod s različitom temom - od umjetne inteligencije i sustava računalnog vida, Internet of Things i drugih područja tehnologije, kako bi dodatno razvijali svoja znanja i vještine.

Solar Community Hubs program i druge inicijative

Tvrtka Dell Technologies također ulože velike napore u istraživanje ključnih izazova u društvu, ali i razvoj rješenja za isto. U tom pogledu postavili su vrlo ambiciozni cilj: „do 2030. godine želimo transformirati milijardu života“ i upravo na ovom događaju imali smo priliku detaljnije se upoznati sa svim njihovim inicijativama, projektima i načinima na koje doprinose zajednici. Jedan od njih je i Solar Community Hubs program koji se vodi vizijom „Razmišljaj globalno - djeluj lokalno“, a pomaže manje razvijenim zajednicama i njihovim stanovnicima.

O čemu se zapravo radi? Dell je iskoristio svoju moćnu tehnologiju, okupio svoje ljude i partnere te krenuo graditi središta na solarni pogon. Takva središta opremljena su Dell laptopima, serverima i ostalom IT opremom, a putem njih stanovnici imaju pristup vodi, energiji, internetu, zdravstvu ali i dodatnu mogućnost da uz pomoć tehnologije nastave svoje obrazovanje, edukaciju ili posao bez obzira na lokaciju.

Osim toga, prikazali su i poseban case study iz Indije gdje je država uz pomoć Dell uređaja integrirala Digital LifeCare - sustav digitalnog zdravstva koji koristi cloud tehnologiju. Zahvaljujući tome, medicinsko osoblje u Indiji sada može efikasnije voditi zdravstveni sustav uz jednostavan unos podatka u „virtualni“ zdravstveni karton građana te tako na vrijeme reagirati i pomoći onima kojima je potrebno. Predstavljen je i razvoj Airify aplikacije koja donosi mogućnost praćenja kvalitete zraka. Ova aplikacija pruža sve relevantne informacije po pitanju čistoće ili zagađenosti zraka na različitim lokacijama pa tako korisnici mogu sigurnije planirati svoja putovanja i time izbjegavati područja s onečišćenim zrakom.

Zaključno, CEE Social Impact Summit upoznao nas je sa značajnim radom tvrtke Dell Technologies - od proizvodnje inovativnih računala i ostali pametnih uređaja, velikog doprinosa lokalnim zajednicama i društvu općenito pa sve do zelenog poslovanja za očuvanje planeta i stvaranje održive budućnosti. Iako je CEE Social Impact Summit završio, snimka je još uvijek dostupna registracijom na linku.