TV i dalje ima veliki utjecaj na ljude

TV i dalje ima veliki utjecaj na ljude

Foto: DepositPhotos

Inovacije u TV tehnologiji i programiranju pokreću pozitivne osobne i kulturne promjene među europskim potrošačima. Pokazalo je to novo istraživanje koje je Samsung objavio na IFA 2019 sajmu. Istraživanje, započeto uoči 50. obljetnice tvrtke, također je pokazalo da je evolucija televizije, kako u smislu vrhunskog tehnološkog napretka kao što je 8K, tako i visokokvalitetnog, raznolikog sadržaja danas dostupnog, ima opipljiv utjecaj na mnoge aspekte života potrošača.

„Naša najnovija istraživanja pokazuju trajni učinak i privlačnost koju televizija ima na publiku, a mi smo i dalje posvećeni inovacijama usmjerenim na korisnike koji preispituju ulogu koju TV igra u našim domovima. Inovacije isporučujemo kroz proizvode kao što je revolucionarni QLED 8K asortiman, koji pruža impresivnu kvalitetu slike, elegantan dizajn i pametne značajke, što nam daje osnovu za stvaranje novog, prilagođenog doživljaja gledanja. Kombinacija većih i boljih ekrana, s pametnijim i raznovrsnijim sadržajem, televiziji daje moć utjecaja na naše poglede na niz tema.“, rekao je Nathan Sheffield, direktor TV i AV segmenta Samsung Europe.

Čak 57 posto ispitanih Europljana izjavilo je da ih je TV program koji su gledali potaknuo da promjene mišljenje o aktualnim društvenim temama, kao što su klimatske promjene, siromaštvo, ekonomska nejednakost i diskriminacija. Kao jedan od primjera naveli su BBC emisiju Blue Planet koja je motivirala 83 posto ispitanika na neku vrstu akcije, poput smanjenja korištenja plastike za jednokratnu.

Dvije trećine Europljana pokazalo je interes za sadržaj koji je vezan uz aktualna društvena pitanja. Informativni program prati sve više korisnika, pri čemu njih 56 posto dokumentarne filmove navodi kao žanr koji je sadržajno najviše napredovao. Osim toga, u vrijeme kada je fraza fake news postala glavna tema, vrijednost TV vijesti i dalje ostaje ključna. Gotovo tri četvrtine (74 posto) Europljana ocjenjuje TV kao jedan od njihovih najpouzdanijih izvora za vijesti.

Današnja publika razvija se upravo uz ono što vide na ekranu. Istraživanje pokazuje da 73 posto Europljana tvrdi da je televizija poboljšala njihove životne vještine - bilo da je riječ o učenju novog jezika, isprobavanju novog sporta ili volontiranju.

Isto tako, jedna četvrtina ispitanika želi putovati na nova odredišta koja prethodno ne bi uopće razmatrali kao destinaciju nakon što su ih vidjeli na TV-u, a njih 38 posto se ohrabrilo isprobati nove recepte iz drugih kultura. Među njima se nalazi 41 posto korisnika Smart TV-a, što nam govori da televizori s omogućenim internetom poboljšavaju korisničko iskustvo gledanja.

Dok televizija potiče gledatelje da pomiču svoje granice i iskušavaju nove stvari, ona također ostaje važan faktor prilikom odmaranja. Jedna četvrtina korisnika smatra da gledanje televizije doprinosi njihovom općem mentalnom blagostanju, dok jedna trećina navodi da je to njihov glavni način opuštanja.

Istraživanje također pokazuje da je televizija još uvijek prirođeno socijalno iskustvo, a polovica korisnika vrijeme provedeno zajedno gledajući televiziju smatra kvalitetno iskorištenim obiteljskim vremenom. U stvari, više od jedne trećine (34 posto) Europljana smatra da je TV stvorio neka od njihovih najjačih zajedničkih uspomena, posebno prilikom ključnih sportskih događanja ili vijesti, dodatno pojačavajući televiziju kao platformu za pozitivna zajednička iskustva.

Ostala ključna otkrića istraživanja uključuju 44 posto Europljana smatra da se rasna i etnička zastupljenost na TV-u drastično poboljšala u posljednjih 5 godina, više 40 posto Europljana kaže da gledanje stranih televizijskih programa pomaže proširiti njihove vidike.

Jedna četvrtina Europljana svoja druženja fokusira na gledanje televizije barem jednom mjesečno te 80 posto QLED gledatelja slaže se da ova TV tehnologija poboljšava njihov doživljaj gledanja.

Još iz kategorije

Hrvatske tvrtke svojim inovacijama privukle investitore na prestižnom The Business Boosteru

Hrvatske tvrtke svojim inovacijama privukle investitore na prestižnom The Business Boosteru

15.10.2019. komentiraj

Dvije hrvatske tvrtke, AMPnet i Hortilab, uspješno su predstavile svoje inovativne proizvode na nedavno održanom TBB-u u Parizu, ključnom događaju za inovacije u energetskom sektoru, kojega redovito organizira EIT InnoEnergy, a koji je na konferenciji predstavio i zanimljive rezultate istraživanja o poduzetnicima u sektoru energetike.

Svjetski FinTech stručnjaci dolaze u Zagreb na drugu Shift Money konferenciju

Svjetski FinTech stručnjaci dolaze u Zagreb na drugu Shift Money konferenciju

14.10.2019. komentiraj

Drugo izdanje FinTech konferencije Shift Money održat će se 18. i 19. studenog 2019. godine u zagrebačkoj Laubi, a riječ je o konferenciji u čijem je fokusu budućnost novca, što podrazumijeva sve promjene i trendove u industriji u kojoj su donedavno glavnu riječ vodile banke i druge klasične financijske institucije. U posljednje vrijeme sve češće im konkuriraju telekomi, FinTech tvrtke i startupi, koji nude inovativne proizvode i usluge koji klijenta često stavljaju u povlašteni položaj i omogućuju mu jednostavnije i povoljnije iskustvo kupovine, vršenja transakcije, promjene valuta i sličnih radnji.

Postavljen prvi semafor s horizontalnom signalizacijom za pješake zadubljene u ekran mobitela

Postavljen prvi semafor s horizontalnom signalizacijom za pješake zadubljene u ekran mobitela

14.10.2019. komentiraj

U Zagrebu u okviru kampanje Dan bez mobitela u prometu 2019. postavljen potpuno novi tip semafora koji svjetlo baca i prema pločniku, odnosno nogostupu tik ispred pješačkog prijelaza, kako bi crveno na semaforu vidjeli i oni pješaci i biciklisti koji upravo nailaze na raskrižje, ali su zadubljeni u ekrane svojih mobitela te uopće ne primjećuju da im je upaljeno crveno!