Tursko ICT tržište snažno će rasti na 22,5 milijarde dolara u 2013.

Tursko ICT tržište snažno će rasti na 22,5 milijarde dolara u 2013.
Dražen Tomić

Zahvaljujući populaciji od čak 75 milijuna, te prosjeku stanovništva po godinama nešto ispod 30 godina i čak 60 posto stanovništva je ta dobna populacija, te velikom broju sveučilišta tursko ICT tržište ima veliku priliku za rast. Prema procjenama Gartnera očekuje se da će ove godine IT tržište dosegnuti više od 22,5 milijardi dolara uz rast u odnosu na prošlu godinu od 3,2 posto. Ključni sektori gdje će se ulagati već su tradicionalno bankarski i financijski sektor, ali e-government rješenja, industrija i proizvodnja, sektor iskorištavanja prirodnih resursa, mediji i usluge.

Samo u sektor bankarstva, sigurnosti i javnom sektoru prije svega e-government rješenja i informatizaciju tijela državne uprave bit će potrošeno više od 4 milijarde dolara. Snažan rast u narednim godinama očekuje se i u segmentu tvrtki gdje se u ovoj godini očekuje potrošnja od 11,1 milijarde dolara, dok će u naredne tri godine biti nastavljen stabilan rast na 12 milijardi dolara u 2016. godini.

Procjene Gartnerovih analitičara govore kako se snažan rast očekuje i u segmentu prodaje konzumne elektronike. Kada se dođe u Istanbul, grad koji spaja Europu i Aziju i danas broji oko 13,3 milijuna stanovnika zanimljivo je vidjeti da se rabljeni mobiteli, ali i računala mogu kupiti na bazaru, na improviziranim štandovima što samo dokazuje kakav je rast moguće ostvariti. S BDP-om po stanovniku od 10.444 dolara godišnje, svaki rast u segmentu pristupa Internetu kojeg barem u Istanbulu ima na svakome koraku, te nastavak informatizacije i korištenja informatičkih tehnologija u svakodnevnom poslovanju i obrazovanju može se očekivati da će biti nastavljen rast BDP-a po stanovniku.

U Gartneru napominju da kao i na drugim tržištima koja bilježe rast i razvoj, mnogo snažniji od ostatka svijeta, snažno su vidljive razlike između velikih gradova poput Istanbula, Ankare, Izmira, te turističkih destinacija poput Antalie u odnosu na ruralna područja.

Na razvoj turskog informatičkog tržišta veliki utjecaj imat će i rast srednje klase koja je još prije nešto više od desetak godina činila svega 36 posto ukupnog stanovništva, a do 2015. godine očekuje se da će dosegnuti oko 54 posto ukupnog stanovništva. Uz to, prema procjenama Gartnera na ukupni rast cjelokupnog IT tržišta utjecat će i rast i svih drugih društvenih slojeva, rast BDP-a po stanovniku.