VELIKO ULAGANJE

TSMC blizu konačne odluke o njemačkoj tvornici čipova

TSMC blizu konačne odluke o njemačkoj tvornici čipova
Depositphotos

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) blizu je odobrenja svog odbora za izgradnju tvornice čipova u Njemačkoj. Subvencionirao bi se kao dio njemačkog nastojanja od 20 milijardi eura za razvoj lokalnog ekosustava poluvodiča.

Vlada je spremna osigurati 5 milijardi eura za postrojenje u Dresdenu, koje će TSMC dijeliti s Boschom, Infineonom i NXP-om prema ugovoru o zajedničkom ulaganju. TSMC je u pregovorima s Njemačkom o postavljanju tvornice u zemlji od 2021., a pogon u Dresdenu će se uglavnom koristiti za proizvodnju čipova za automobilsku industriju.

Očekuje se da će upravni odbor tvrtke odobriti ovaj potez na sastanku u srijedu, nakon čega će TSMC potpisati pismo namjere s berlinskim vlastima kako bi se formaliziralo financiranje osnivanja. Konačnu odluku potom će donijeti Europska komisija.

Od njemačkog investicijskog fonda od 20 milijardi eura, 10 milijardi je dodijeljeno za podršku izgradnji Intelove proizvodne lokacije u Magdeburgu. Predviđa se da će poseban državni fond vrijedan 750 milijuna eura biti dodijeljen zajedničkom centru za istraživanje i razvoj njemačkog dobavljača automobila ZF Friedrichshafena i američkog proizvođača čipova Wolfspeeda.