VRIJEME PROMJENA

Tržište potrošačke tehnologije i trajnih dobara opalo je u prvoj polovici 2023. godine

Tržište potrošačke tehnologije i trajnih dobara opalo je u prvoj polovici 2023. godine
Depositphotos

U prvoj polovici 2023. globalna tržišna vrijednost Consumer Tech and Durables (T&D) pala je za 6,3% na 390 milijardi dolara u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, prema GfK. Gledajući unaprijed rezultate za cijelu godinu, GfK predviđa promjenu vrijednosti od -3,4% sveukupno, zbog tekućeg zasićenja tržišta i usporavanja potražnje. Međutim, tržišna vrijednost još uvijek je iznad razine prije pandemije u 2019. i nudi zanimljive mogućnosti rasta u određenim područjima.

Globalno, potražnja za T&D robom nastavila je usporavati kako se tržišta prilagođavaju makrookruženju krize troškova života, preopterećenih zaliha proizvođača i zasićene potražnje potrošača iz prethodnih godina vrhunca prodaje. Kao rezultat toga, svi podsegmenti T&D imali su niže prihode u prvoj polovici 2023. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Međutim, s pozitivne strane, IT i industrija malih kućanskih uređaja i dalje su iznad razina prije pandemije. Potrošačka elektronika pala je 12% u 1H23. Telekom uređaji su zabilježili pad od 5%, IT uređaji su pali za 12%, mali kućanski uređaji za 1%, dok je pad velikih kućanskih uređaja iznosio 5%.

“Unutar ukupne prodaje, tradicionalna maloprodaja ponovno je zauzela tržišni udio, dok se online ponovno uravnotežio nakon porasta udjela tijekom mjeseci najveće prodaje. 35% globalne T&D prodaje ostvareno je online u prvoj polovici 2023., što je pad od 5% u odnosu na prošlu godinu. Iako ovaj lagani pad ne narušava dugogodišnji trend prema višekanalnoj maloprodaji, čini potrebu za višekanalnom strategijom važnijom nego ikada”, rekao je Nevin Francis, GfK stručnjak za T&D industriju.

Porast prosječnih cijena u svim područjima života nagriza ograničeni raspoloživi dohodak potrošača i jedan je od glavnih razloga za pad potražnje za T&D. Prosječne cijene u sektoru T&D naglo su porasle od razina prije pandemije, porasle su za 29% posto u lipnju 2023. u odnosu na siječanj 2020. u američkim dolarima. Međutim, u usporedbi s prošlom godinom, taj rast cijena je umjeren i već iznosi minus 1% u svibnju 2023. u odnosu na svibanj 2022. U lokalnim valutama, ta međugodišnja promjena cijena u prosjeku iznosi plus 6%, zbog tečaja fluktuacije.

Inflacija i visoke cijene među glavnim su brigama 35% današnjih potrošača diljem svijeta, prema globalnoj studiji GfK Consumer Life. Međutim, stupanj suzdržanosti potrošača prema T&D kupnji razlikuje se od regije do regije, potaknut čimbenicima poput razlika u kupovnoj moći ili razinama cijena. Dakle, dok su zapadna Europa i razvijena Azija zabilježile međugodišnji pad prihoda od siječnja do lipnja 2023. (-6% odnosno -11%), istočna Europa i Bliski istok nastavili su rasti.

Prošlu godinu karakterizirala je volatilnost ponude, dok ovu godinu karakterizira volatilnost potražnje. Iz perspektive opskrbnog lanca, troškovi otpreme već su smanjeni za gotovo 80% u usporedbi s prošlom godinom. Iako je ponuda sada ponovno dovoljna, pad potražnje doveo je do pada prihoda. Kao rezultat toga, trgovci na malo i proizvođači morat će se usredotočiti na nove dugoročne aspekte na cijelom tržištu kako bi privukli potrošače. Proizvodi koji su rasli iz godine u godinu, usprkos izazovima, bili su oni koji nude atribute energetske učinkovitosti i održivosti, povećane pogodnosti i fleksibilnosti ili pristupačne premium cijene.

Pametni i održivi uređaji koji su energetski učinkoviti ne samo da potrošaču nude niže životne troškove, već imaju i visoku kvalitetu i praktičnost u očima potrošača. Osobito u Europi, gdje cijene energije rastu, energetska učinkovitost jedan je od najvažnijih kriterija za potrošače pri kupnji velikih kućanskih aparata. Vrijednost kombiniranih hladnjaka s oznakama A, B i C, primjerice, porasla je za 77% u prvoj polovici 2023., a samostojeće perilice posuđa s istim oznakama porasle su za 37%. Uz to, friteze su porasle za 54%. Slično tome, praktični proizvodi koji olakšavaju živote potrošača, poput robotskih usisavača s docking stanicama (+23%), također su nastavili svoj pozitivan zamah.

Još jedan dugoročni čimbenik koji pozitivno utječe na globalno tržište 2023., posebice u IT sektoru, želja je potrošača za fleksibilnošću. Zbog manjih radnih stanica ili "radnih stanica", male tipkovnice poput uređaja bez tipki s deset porasle su za 11%, dok su standardni formati pali za 10% u prvoj polovici godine u odnosu na prošlu godinu. Bluetooth tipkovnice i miševi također su se pojavili kao popularan izbor, sa stopama rasta od 15% odnosno 10% u prvoj polovici 2023. godine. Iako potražnja za premijumom nije tako velika kao 2022., vrhunski modeli i dalje nadmašuju tržišni prosjek, posebno u potrošačkoj elektronici. Na primjer, premium televizori preko 75 inča i dalje su u porastu od 5% na globalnoj razini u prvoj polovici 2023. u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, dok je ukupno TV tržište u padu od 15%.

Usred krize troškova života, potrošači pažljivo procjenjuju svoje kupnje, često uzimajući u obzir cijenu kao odlučujući čimbenik čak i kada postoji snažno obrazloženje za kupnju temeljeno na potrebama. Kao rezultat toga, vrijeme kupnje postalo je više strateško, a promocije dobivaju na važnosti za povećanje količine prodaje.

„Promotivni tjedni kao što su Prime Day u Europi i 6.18 u Kini već su dokazali pozitivan učinak na rast vrijednosti u prvoj polovici 2023. Iako rast količine nije dosegao isti intenzitet kao prethodnih godina, još uvijek nadmašuju prosječan tjedan u trenutnim izazovnim tržišnim uvjetima. Kako se bliži kraj godine, brendovi i trgovci trebali bi obratiti pozornost na dinamiku prodaje kako bi optimizirali svoje zalihe i identificirali segmente i artikle koji najviše obećavaju za promocije. Oprezan, ali optimističan pristup promocijama može otvoriti potencijalne prilike za povećanje prodaje u trenutnom izazovnom okruženju,” zaključio je Francis.