Tržište PC-a i tableta nastavlja imati velikih problema s nestašicom čipova

Tržište PC-a i tableta nastavlja imati velikih problema s nestašicom čipova
DepositPhotos

Isporuke osobnih računala trebale bi s krajem 2021. godine dosegnuti 344,7 milijuna, što je rast od 13,5 posto u odnosu na 2020. godinu. Ali, ono što brine jest pad od 3,4 posto tijekom blagdanskog razdoblja, navodi IDC u istraživanju.

Nažalost, posljedica je to nestašice čipova, koji utječu na proizvodne procese pa oni ne mogu zadovoljiti potražnju. Naravno, to se automatski osjeti na poslovnim rezultatima i zato proizvođači ne mogu slaviti brojke na razini godine kad je ključan period u godini na nižim razinama. A to se u pravilu prelijeva na početak iduće godine.

Slični trendovi su i na tržištu tableta jer isporuke će rasti 4,3 posto, no u blagdanskom periodu bilježi se pad od 8,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Također, nije na isporuke utjecala isključivo nestašica čipova, već i činjenica da potražnja nije na identičnim razinama kao u posljednja dva kvartala prošle godine, kad je bila na rekordnim razinama zahvaljujući pandemiji koronavirusa.

Pozitivna iznimka tek je gaming segment i on održava situaciju "iznad vode". Ali, potrebno je podići i druge da bi kompletna slika bila pozitivna. Kad se to sve uzme u obzir, IDC navodi da će do 2025. rast biti 3,3 posto. Dakle, pozitivne brojke u konačnici, iako nisu dvoznamenkaste.

U konačnici, proizvođači su pred velikim izazovom, na koji bi trebali znati odgovoriti obzirom da su imali cijelu godinu za pripremu. Naime, otpočetka se zna da nestašica neće prestati minimalno do prvog kvartala 2023. Samim time, bilo je potrebno načiniti strategiju i neki su to uspjeli bolje, neki nešto lošije. U globalu, cijelo tržište još uvijek nije posrnulo.

Iako, ono što analitičari napominju kao lošu vijest podatak je da komercijalni dio jenjava u odnosu na potrošački te da bi do 2025. trebali biti izjednačeni. Komercijalni je ono što dugoročno donosi stabilnost i zato je u teoriji bitno da bude jači nego potrošački.